Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο, πιέζοντας τη Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του αρχηγού της

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συζητά τώρα τη διεύρυνση της επίθεσης
Associated Press
2'

Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον Λίβανο, δύο μέρες μετά την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, που σκότωσε τον ηγέτης της Χεζμπολάχ και αρκετούς ανώτατους διοικητές της κατά τον βομβαρδισμό του αρχηγείου της.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μια εκπληκτική διαδοχή χτυπημάτων στη Χεζμπολάχ μετά από σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών πυρών, σκοτώνοντας μεγάλο μέρος της ηγεσίας της και αποκαλύπτοντας κενά στην ασφάλεια.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συζητά τώρα τη διεύρυνση της επίθεσης.

Μετά τον θάνατο του Νασράλα - που σκοτώθηκε σε μια μαζική αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την Παρασκευή - η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νέες ρίψεις ρουκετών στο Ισραήλ, ενώ το Ιράν είπε ότι θα εκδικηθεί για τον θάνατό του.

Ο εντεινόμενος βομβαρδισμός του Ισραήλ έχει αυξήσει τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, έλκοντας ενδεχομένως το Ιράν, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ.

Ο Νασράλα όχι μόνο είχε μετατρέψει τη Χεζμπολάχ σε μια ισχυρή εγχώρια δύναμη στον Λίβανο κατά τη διάρκεια των 32 χρόνων που ήταν ηγέτης της, αλλά βοήθησε να μετατραπεί σε αυτή τη βάση του δικτύου συμμαχικών ομάδων του Ιράν στον αραβικό κόσμο.

Το σώμα του Νασράλα ανασύρθηκε άθικτο από το σημείο της επίθεσης της Παρασκευής, δήλωσε στο Reuters την Κυριακή ιατρική πηγή και πηγή ασφαλείας. Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη αναφέρει πότε θα γίνει η κηδεία του. Υποστηρικτές της ομάδας και άλλοι Λιβανέζοι που χαιρέτησαν τον ρόλο της στην καταπολέμηση του Ισραήλ, που κατείχε τον νότιο Λίβανο για χρόνια, τον πένθησαν την Κυριακή.

Οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ο τελευταίος γύρος πολέμου τους σε τέσσερις δεκαετίες συνεχούς σύγκρουσης, διεξάγονται παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα κατά της Χαμάς από την επίθεση της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής ομάδας στο Ισραήλ την περασμένη 7η Οκτωβρίου.

Ο δεδηλωμένος στόχος του Ισραήλ είναι να καταστήσει τις βόρειες περιοχές του ασφαλείς από πυραύλους της Χεζμπολάχ και να επιτρέψει σε χιλιάδες εκτοπισμένους κατοίκους να επιστρέψουν, αλλά τα χτυπήματά του είχαν επίσης καταστροφικό αντίκτυπο στους αμάχους στο Λίβανο.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι σκοτώθηκαν και 6.000 τραυματίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ήταν άμαχοι. Η κυβέρνηση είπε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι - το ένα πέμπτο του πληθυσμού - είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.