Δύο φεγγάρια απόψε στον ουρανό - Πώς θα δείτε το φαινόμενο

O διαστημικός επισκέπτης που θα εισέλθει στην τροχιά του πλανήτη μας από την Κυριακή (20/9) θα μας χαρίσει μια μίνι σελήνη
2'

Μια κοσμική έκπληξη θα γίνει απόψε καθώς η Γη πρόκειται να αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

O διαστημικός επισκέπτης που θα εισέλθει στην τροχιά του πλανήτη μας από την Κυριακή (20/9) θα μας χαρίσει μια μίνι σελήνη.

Το «μίνι φεγγάρι» αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη για δύο μήνες από σήμερα 29 Σεπτεμβρίου.

Ο αστεροειδής 2024 PT5 θεωρείται «πρόσκαιρο μίνι φεγγάρι» και θα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ως μέλος μικρής ζώνης αστεροειδών (Arjuna) που ακολουθούν τη Γη. Είναι ο πρώτος αστεροειδής που «συλλαμβάνεται» από τον πλανήτη μας και μετατρέπεται σε μίνι φεγγάρι.

Μόνο με επαγγελματικό τηλεσκόπιο

Ωστόσο, θα είναι πολύ μικρό και αμυδρό για να το δούμε, εκτός αν διαθέτει κάποιος επαγγελματικό τηλεσκόπιο, καθώς εν αντιθέσει με τα 3.475 χιλιόμετρα της διαμέτρου του κλασικού φεγγαριού, ο αστεροειδής 2024 PT5 έχει πλάτος μόλις 11.3 μέτρα.

Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το σύστημα ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) της NASA στις 7 Αυγούστου.

Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν την τροχιά του σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Research Notes of the American Astronomical Society. Ο αστεροειδής, τον οποίο οι επιστήμονες αναφέρουν ως 2024 PT5, προέρχεται από τη ζώνη αστεροειδών Arjuna, η οποία περιέχει βράχους που ακολουθούν τροχιά αρκετά παρόμοια με αυτή της Γης. Εκτιμάται ότι αυτό το γεγονός συμβαίνει πολλές φορές ανά δεκαετία.

Πότε θα «δούμε» τα δύο φεγγάρια

Ισπανοί ερευνητές ήταν αυτοί που αποκάλυψαν πως αυτό το φθινόπωρο θα εμφανιστεί ένα δεύτερο φεγγάρι το οποίο θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη.

Η πρώτη εμφάνιση θα γίνει σήμερα Κυριακή στις 22.45 ώρα Ελλάδας. Το δεύτερο φεγγάρι θα παραμείνει κοντά μας έως τις 18.43 της Παρασκευής.