«Δακτύλιος της φωτιάς»: Ηλιακή έκλειψη που θα θαμπώσει τμήματα της Νότιας Αμερικής και του Ειρηνικού

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται ακριβώς
Carlos Avila Gonzalez/San Fransisco Chronicle/AP
3'

Έρχεται μια έκλειψη του ήλιου με «δακτύλιο φωτιάς». Αλλά μόνο λίγοι τυχεροί θα βρεθούν στην πορεία της.

Σύμφωνα με το Associated Press, η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή την Τετάρτη πάνω από το Νησί του Πάσχα και τις άκρες της Αργεντινής και της Χιλής.

Τι είναι η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου;

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται ακριβώς. Το φεγγάρι ρίχνει μια σκιά που μπορεί να εμποδίσει μερικώς ή ολικώς το φως του Ήλιου.

Κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης, το φεγγάρι κρύβει όλο τον Ήλιο εκτός από ένα κομμάτι του σε σχήμα δακτυλίου. Αυτό συμβαίνει επειδή το φεγγάρι βρίσκεται σε ένα σημείο της τροχιάς του που απέχει περισσότερο από τη Γη.

«Το φεγγάρι δεν είναι αρκετά μεγάλο για να καλύψει τον ήλιο», δήλωσε η Κάρολιν Σάμνερς από το Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Χιούστον.

Αυτή η έκλειψη θα συμβεί κυρίως πάνω από το νερό του Ειρηνικού. Η Ράπα Νούι, γνωστή ως Νήσος του Πάσχα, βρίσκεται στο μονοπάτι της μαζί με τμήματα της Αργεντινής και της Χιλής.

Μια μερική έκλειψη ηλίου, όταν ο ήλιος εμφανίζεται ως ημισέληνος, μπορεί να παρατηρηθεί από διάφορες τοποθεσίες, όπως η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Χαβάη.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν περίπου δύο έως πέντε φορές το χρόνο. Η ολική έκλειψη ηλίου του Απριλίου θάμπωσε τους ουρανοπαρατηρητές σε περιοχές του Μεξικού, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Πώς μπορώ να παρακολουθήσω με ασφάλεια μια ηλιακή έκλειψη;

Η απευθείας θέαση του Ήλιου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια, ακόμη και όταν το μεγαλύτερο μέρος του είναι καλυμμένο.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη είναι ασφαλές να την παρατηρήσετε φορώντας γυαλιά ηλιακής έκλειψης, τα οποία εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και σχεδόν όλο το ορατό φως. Τα γυαλιά ηλίου ή τα κιάλια δεν αρκούν.

Τα γυαλιά θα πρέπει να αναγράφουν ότι συμμορφώνονται με τα πρότυπα ISO 12312-2, αν και οι ψεύτικοι προμηθευτές μπορούν επίσης να το αναγράφουν αυτό στα προϊόντα τους.

Αν δεν έχετε γυαλιά έκλειψης, μπορείτε να απολαύσετε το θέαμα έμμεσα. Φτιάξτε έναν προβολέα τρύπας χρησιμοποιώντας οικιακά υλικά ή κρατήστε ψηλά ένα σουρωτήρι και κοιτάξτε προς τα κάτω για να δείτε μια εικόνα της έκλειψης να προβάλλεται από κάτω.

Κοιτάζοντας το έδαφος κάτω από ένα σκιερό δέντρο μπορείτε επίσης να αποκαλύψετε σκιές ημισελήνου καθώς το φως του Ήλιου φιλτράρεται μέσα από τα κλαδιά και τα φύλλα.

Τι έρχεται στη συνέχεια;

Δύο μερικές ηλιακές εκλείψεις θα κοσμήσουν τον ουρανό το επόμενο έτος, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο.

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου δεν θα φτάσει πριν από το 2026 και θα περάσει πάνω από τις βόρειες παρυφές της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και της Ισπανίας.