Ένα βήμα πριν το χάος η Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται ο ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο

Δυο νεκροί σε νέο ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό τις πρώτες πρωινές ώρες — 105 νεκροί στον Λίβανο στους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
AP Photo
4'

Πηγή προσκείμενη στις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρθηκε σε τουλάχιστον δυο νεκρούς σε νέο ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Κατά την πηγή αυτή, «τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα ισραηλινού drone εναντίον διαμερίσματος που ανήκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια».

Νέοι βομβαρδισμοί και στην Μπεκάα

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έπληξαν δεκάδες στόχους —θέσεις, οπλικά συστήματα και αποθήκες όπλων και πυρομαχικών— της Χεζμπολάχ στην Μπεκάα του Λιβάνου τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (του Ισραήλ) επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στην περιοχή Μπεκάα, στον Λίβανο», ανέφερε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας μέσω Telegram, προσθέτοντας πως «ανάμεσα» στους στόχους που επλήγησαν ήταν «δεκάδες εκτοξευτήρες και κτίρια όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα».

Πάνω από 100 νεκροί την Κυριακή

Στους κυριακάτικους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 105 άνθρωποι, δυο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη του σιιτικού κινήματος Νασράλα σε βομβαρδισμό που σκότωσε δεκάδες ακόμη ανθρώπους, μέλη της παράταξης και αμάχους.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις παρά το θάνατο του Νασράλα

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε αργά την Κυριακή ότι η ένοπλη, σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει χάσει τα όπλα της, τα στελέχη της και τον αρχηγό της από τα ισραηλινά πλήγματα και ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να την πλήττει σφοδρά.

«Έχασε τον επικεφαλής της και πρέπει να συνεχίσουμε να πλήττουμε σκληρά τη Χεζμπολάχ», είπε ο Χερτσί Χαλεβί.

Με βάση στοιχεία του υπουργείου, περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι σκοτώθηκαν και 6.000 τραυματίστηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Δεν διευκρινίστηκε πόσοι από αυτούς είναι άμαχοι. Η κυβέρνηση λέει ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας, έχει εκτοπιστεί.

Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνέχισαν και κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, με τις δυνατές εκρήξεις των νέων αεροπορικών πληγμάτων να αντηχούν στην πρωτεύουσα.

Ανησυχεί ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

«Θα σας πω τι του λέω όταν μιλήσω μαζί του», είπε στους δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, απάντησε: «Πρέπει. Πραγματικά πρέπει να τον αποφύγουμε».

«Ζεσταίνει μηχανές» το Ιράν

Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να επιτίθεται σε χώρες του «Άξονα της Αντίστασης», τη μία μετά την άλλη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο Πεζεσκιάν είπε ότι πρέπει να στηριχθεί ο Λίβανος. «Οι Λιβανέζοι μαχητές δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνοι σε αυτή τη μάχη, ώστε το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. το Ισραήλ) να μην επιτίθεται στις χώρες του Άξονα της Αντίστασης (σ.σ. όπως αυτοαποκαλούνται το Ιράν και οι σύμμαχοί του), τη μία μετά την άλλη», είπε.

Ένας υποδιοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ο Αμπάς Νιλφορουσάν, σκοτώθηκε επίσης μαζί με τον Νασράλα στη Βηρυτό.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες ενέργειες και δεν θα μείνουν αναπάντητες. Μια αποφασιστική αντίδραση είναι απαραίτητη», πρόσθεσε ο Πεζεσκιάν.

Ισραηλνική επίθεση και στην Υεμένη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε στόχους των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, διευρύνοντας την αντιπαράθεσή του με τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, μετά και την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νασέρ Καναανί καταδίκασε τα ισραηλινά πλήγματα στην Υεμένη, λέγοντας ότι χτυπήθηκαν «πολιτικές υποδομές», όπως μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και δεξαμενές καυσίμων. «Το Ιράν για άλλη μια φορά προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα έχει η πολεμοκαπηλία του σιωνιστικού καθεστώτος στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε ο Καναανί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης των Χούθι, από τα χθεσινά πλήγματα στην Υεμένη σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 29.

Σχετικές ειδήσεις