Το Ισραήλ «ξεδόντιασε» τη Χεζμπολάχ: Οι 7 ηγέτες της που σκοτώθηκαν - Ποιοι αναλαμβάνουν τα ηνία

Σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, εντατικά ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο σκότωσαν επτά υψηλόβαθμους διοικητές και αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, Χασάν Νασράλα.
AP
6'

Τα πρόσφατα χτυπήματα στον Λίβανο και η δολοφονία του Νασράλα αποτελούν σημαντική κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αυτή τη φορά μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Η πιο ισχυρή στρατιωτική και πολιτική δύναμη του Λιβάνου προσπαθεί να αναρρώσει από τα σοβαρά χτυπήματα, έχοντας χάσει βασικά μέλη που ήταν στελέχη της Χεζμπολάχ από την ίδρυσή της στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Επικεφαλής ανάμεσά τους ήταν ο Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που ισοπέδωσαν πολλά κτήρια στη νότια Βηρυτό. Άλλοι ήταν λιγότερο γνωστοί στον έξω κόσμο, αλλά εξακολουθούν να είναι βασικοί για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ.

Χασάν Νασράλα

Από το 1992, ο Νασράλα είχε οδηγήσει την ομάδα σε αρκετούς πολέμους με το Ισραήλ και επέβλεπε τη μετατροπή του κόμματος σε ισχυρό παίκτη στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ εισήλθε στην πολιτική αρένα του Λιβάνου ενώ συμμετείχε επίσης σε περιφερειακές συγκρούσεις που την έκαναν την πιο ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη. Μετά την εξέγερση της Συρίας το 2011 που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, η Χεζμπολάχ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ στην εξουσία. Υπό τον Νασράλα, η Χεζμπολάχ βοήθησε επίσης στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ομοεθνών ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και την Υεμένη.

Ο Νασράλα είναι μια διχαστική φιγούρα στον Λίβανο, με τους υποστηρικτές του να τον χαιρετίζουν για τον τερματισμό της κατοχής του νότιου Λιβάνου από το Ισραήλ το 2000, και τους αντιπάλους του να τον αποδοκιμάζουν για το απόθεμα όπλων της ομάδας και να παίρνει μονομερείς αποφάσεις που λένε ότι εξυπηρετεί την ατζέντα της Τεχεράνης και των συμμάχων.

Ναμπίλ Καούκ

Ο Καούκ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή το Σάββατο, ήταν ο αναπληρωτής επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ. Εντάχθηκε στην μαχητική ομάδα στις πρώτες μέρες της στη δεκαετία του 1980.

Ο Καούκ υπηρέτησε επίσης ως στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο από το 1995 έως το 2010. Έκανε αρκετές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης και έδωσε ομιλίες σε υποστηρικτές, μεταξύ άλλων σε κηδείες για τους νεκρούς μαχητές της Χεζμπολάχ. Είχε θεωρηθεί ως πιθανός διάδοχος του Νασράλα.

Ιμπραήμ Ακίλ

Ο Ακίλ ήταν κορυφαίος διοικητής και ηγήθηκε των ελίτ Δυνάμεων «Ραντβάν» της Χεζμπολάχ, τις οποίες το Ισραήλ προσπαθούσε να απωθήσει πιο μακριά από τα σύνορά του με τον Λίβανο. Ήταν επίσης μέλος του ανώτατου στρατιωτικού του οργάνου, του Συμβουλίου Τζιχάντ, και για χρόνια βρισκόταν στη λίστα καταζητούμενων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο Ακίλ ήταν μέρος της ομάδας που πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983 και ενορχήστρωσε τη σύλληψη Γερμανών και Αμερικανών ομήρων.

Aχμάντ Γουεχμπέ

Ήταν διοικητής των Δυνάμεων «Ραντβάν» και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της ομάδας από τη σύστασή της σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες. Σκοτώθηκε μαζί με τον Aκίλ σε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού που έπληξε και ισοπέδωσε ένα κτ'ηριο.

Αλί Καράκι

Ο Καράκι ηγήθηκε του νότιου μετώπου της Χεζμπολάχ, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ τον περιέγραψαν ως σημαντική προσωπικότητα στην ηγεσία της μαχητικής ομάδας. Λίγα είναι γνωστά για τον Καράκι, ο οποίος σκοτώθηκε στο πλευρό του Νασράλα.

Μοχάμεντ Σουρούρ

Ο Σουρούρ ήταν ο επικεφαλής της μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν την τρέχουσα σύγκρουση με το Ισραήλ. Υπό την ηγεσία του, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκρηκτικά και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βαθιά στο Ισραήλ, διεισδύοντας στα αμυντικά του συστήματα που είχαν επικεντρωθεί κυρίως στους πυραύλους της ομάδας.

Ιμπραήμ Κομπέισι

Ο Κομπέισι ηγούνταν της πυραυλικής μονάδας της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ο Κομπέισι σχεδίαζε την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών στρατιωτών στα βόρεια σύνορα το 2000, τα σώματα των οποίων επεστράφησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Χεζμπολάχ τέσσερα χρόνια αργότερα.

Άλλοι ανώτεροι διοικητές που σκοτώθηκαν

Ακόμη και τους μήνες πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση του πολέμου με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός είχε βάλει στο στόχαστρο ανώτατους διοικητές, κυρίως τον Φουάντ Σουκούρ στο τέλος Ιουλίου, ώρες πριν από μια έκρηξη στο Ιράν που αποδόθηκε ευρέως στο Ισραήλ,ενώ σκότωσε τον αρχηγό της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Σουκούρ για ενορχήστρωση της βομβιστικής επίθεσης του 1983 στη Βηρυτό που σκότωσε 241 Αμερικανούς στρατιώτες.

Οι ηγέτες βασικών μονάδων στο νότο, ο Τζαουάντ Ταουίλ, ο Ταλέμπ Αμπντουλάχ και ο Μοχάμαντ Νάσερ, οι οποίοι για αρκετές δεκαετίες έγιναν βασικά μέλη της στρατιωτικής δραστηριότητας της Χεζμπολάχ δολοφονήθηκαν όλοι.

Ποιος έμεινε; Ο διάδοχος Νασράλα

Ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Νασράλα, Nαίμ Κασέμ, είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος της οργάνωσης. Ο Κασέμ είναι αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1991 και είναι μεταξύ των ιδρυτικών μελών της. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα τοπικά ειδησεογραφικά δίκτυα έσπευσαν να υποθέσουν ότι ένα ισραηλινό χτύπημα στη νότια Βηρυτό μπορεί να είχε στόχο τον Κασέμ.

Ο Κασέμ είναι ο μόνος ανώτατος αξιωματούχος της μαχητικής ομάδας που έχει δώσει συνεντεύξεις σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Ο αναπληρωτής αρχηγός φαίνεται να εμπλέκεται σε διάφορες πτυχές της ομάδας, τόσο σε κορυφαία πολιτικά θέματα όσο και σε θέματα ασφάλειας, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με τις θεοκρατικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες της Χεζμπολάχ προς τη σιιτική μουσουλμανική κοινότητα του Λιβάνου.

Εν τω μεταξύ, ο Χασίμ Σαφιεντίν, ο οποίος ηγείται του κεντρικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, θεωρείται ο διάδοχος του Νασράλα. Ο Σαφιεντίν είναι ξάδερφος του αείμνηστου ηγέτη της Χεζμπολάχ και ο γιος του είναι παντρεμένος με την κόρη του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολειμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση με drone των ΗΠΑ το 2020. Όπως ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ νωρίς και φορά ομοίως μαύρο τουρμπάνι .

Ο Tαλάλ Χαμιέχ και ο Αμπού Αλί Ρεντα είναι οι δύο εναπομείναντες κορυφαίοι διοικητές της Χεζμπολάχ που είναι ζωντανοί και προφανώς στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.