Υπαρχηγός Χεζμπολάχ:«Το Ισραήλ σφαγιάζει αμάχους, είμαστε έτοιμοι για μία χερσαία εισβολή»

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα
Associated Press
6'

Ο υπαρχηγός της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σεϊχης Ναΐμ Κασέμ μίλησε για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του «νούμερο ένα» της οργάνωσης Χάσαν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση την περασμένη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν και διαπράττουν σφαγές εναντίον αμάχων. «Οι ΗΠΑ είναι εταίρος με το Ισραήλ, μέσω απεριόριστης στρατιωτικής υποστήριξης – πολιτισμικά, πολιτικά, οικονομικά». Ο σεϊχης Κασέμ είπε ότι η οργάνωση έχασε έναν αδελφό και έναν ηγέτη όταν σκοτώθηκε ο Χασάν Νασράλα. Παρά το γεγονός αυτό, και την απώλεια κι άλλων διοικητών, η οργάνωση θα συνεχίσει ακάθεκτη τη μάχη της εναντίον του Ισραήλ.

«Είμαστε έτοιμοι εάν οι Ισραηλινοί θελήσουν χερσαία εισβολή, οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για αυτό. Είμαστε έτοιμοι. Ο ισραηλινός εχθρός δεν θα πετύχει τους στόχους του».

«Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα και σφαγές σε κάθε μέρος του Λιβάνου. Το Ισραήλ έχει επιλέξει συγκεκριμένα χωριά και πόλεις και σπίτια, και κάθε σπίτι έχει τα ίχνη της ισραηλινής επιθετικότητας. Επιτίθεται στους αμάχους, στους γιατρούς. Επιτίθεται σε όλους όσοι περπατούν στους δρόμους και σε όσους μένουν στα σπίτια. Δεν είναι μαχητές. Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν, διαπράττουν σφαγές και εγκλήματα κατά των αμάχων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει το Ισραήλ με κάθε μέσο, ​​και η Αμερική είναι εταίρος με το Ισραήλ σε όλα, μέσω της απεριόριστης στρατιωτικής υποστήριξης, κακι κάθε είδους υποστήριξης, πολιτιστικά, πολιτικά, οικονομικά. Και αν το Ισραήλ πιστεύει ότι είναι αποφασισμένο να είναι βάναυσο και να συνεχίσει τις επιθέσεις, τότε το Ισραήλ έχει αυταπάτες. Οι πόνοι είναι εκεί, οι θυσίες είναι εκεί. Πρέπει όμως όλοι να ξέρουν ότι αγαπάμε να γινόμαστε μάρτυρες»

Συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε θυσιάσει πολλά από τις επιχειρήσεις με τους βομβητές και τη θυσία των αρχηγών και του αρχηγού. Εάν αυτό συνέβαινε οπουδήποτε αλλού, αυτές οι οργανώσεις θα κατέρρεαν, εμείς όμως όχι. Συνεχίζουμε παρά τους πόνους και τις θυσίες. Συνεχίζουμε γιατί έχουμε την ελπίδα και εμπιστευόμαστε τον Παντοδύναμο Αλλάχ οτι θα νικήσουμε. Είμαστε ο λαός της τζιχάντ»

Καυχήθηκε επίσης για την εμβέλεια της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ και την ικανότητά της να στοχεύει μέρη όπως η Χάιφα, και είπε ότι μόνο ένας πύραυλος είχε προκαλέσει μεγάλο αριθμό Ισραηλινών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Προειδοποίησς ότι η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να πολεμά, λέγοντας:

«Είμαστε όλοι εκεί στο πεδίο, παρά την απώλεια κάποιων ηγετών και τον Χασάν Νασράλα ως κύριο στόχο, και παρά τις επιθέσεις εναντίον όλων των αμάχων στον Λίβανο, παρά τις θυσίες και τις ενέργειες που έχουν στόχο να δημιουργήσουν χάος στο μέτωπό μας. Θα μείνουμε εκεί. Θα είμαστε σταθεροί. Θα συνεχίσουμε την ισλαμική αντίσταση. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον ισραηλινό εχθρό για την υποστήριξη της Παλαιστίνης και της Γάζας και για την υπεράσπιση του λαού του Λιβάνου.»

Τόνισε επίσης ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή «ελάχιστες προσπάθειες» και είπε ότι «είμαστε αρκετά δυνατοί και θα τρελάνουμε τους Ισραηλινούς γιατί ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορέσουν να φτάσουν και να χτυπήσουν και να βλάψουν τις στρατιωτικές μας δυνατότητες». Ολοκλήρωσε λέγοντας «Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο. Αλλά τα εργαλεία και ο εξοπλισμός υπάρχουν. Ο Παντοδύναμος Αλλάχ μας ζήτησε να προετοιμάσουμε τα εργαλεία και τον εξοπλισμό και με τη βοήθειά του, αυτό συμβαίνει, και αυτό θα συμβεί».

Ο Ναΐμ Κασέμ έχει υποσχεθεί στο παρελθόν ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τις επιθέσεις με ρουκέτες ενάντια στο Ισραήλ μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα, είχε διαμηνύσει ότι η ομάδα είχε εισέλθει σε «νέα φάση» στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ.

Ο διάδοχος Νασράλα

Ο θάνατος του επί δεκαετίες ηγέτη της Νασράλα κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην οργάνωση, με το Ιράν να διαμηνύει ότι θα εκδικηθεί για τον θάνατό του, τη στιγμή που μαίνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό. Ο Νασράλα είχε μετατρέψει τη Χεζμπολάχ σε μια ισχυρή δύναμη στον Λίβανο κατά τη διάρκεια των 32 χρόνων της ηγεσίας του, ενώ τη μετέτρεψε σε «κόμβο» των φιλοιρανικών ομάδων στον αραβικό κόσμο σχολιάζει το Reuters.

Ο Κασέμ αναφέρθηκε επίσης στον διορισμό του αντικαταστάτη του Νασράλα, λέγοντας ότι θα γίνει με την «πρώτη ευκαιρία». «Έχουμε κάνει την απαραίτητη δουλειά για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και θα επιλέξουμε γενικό γραμματέα το συντομότερο δυνατό σύμφωνα με τον εγκεκριμένο μηχανισμό», είπε.

Ο ξάδερφος του Nασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, είναι μεταξύ των επικρατέστερων για να αναλάβει τα ηνία. Θεωρείται από τους υποστηρικτές του οτι προέρχεται από μια σεβαστή σιιτική οικογένεια που έχει δημιουργήσει τόσο θρησκευτικούς ηγέτες όσο και Λιβανέζους πολιτικούς. Ο αδερφός του είναι ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Ιράν, ενώ ο γιος του είναι παντρεμένος με την κόρη του Κασέμ Σολεϊμανί - του Ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε σε επίθεση με αεροσκάφος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Η απάντηση του Ιράν

Το Ιράν λέει ότι οι «εγκληματικές πράξεις» του Ισραήλ δεν θα μείνουν αναπάντητες. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι τόνισε οτι το Ιράν δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία ισραηλινή «εγκληματική ενέργεια».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου – η πρώτη του από τότε που ένας ανώτερος στρατηγός στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα την Παρασκευή – ο Kαναάνι τόνισε οτι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο αλλά δεν τον φοβάται, αναφέρει το Reuters.

Τα σχόλιά του απηχούν εκείνα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είπε το Σαββατοκύριακο ότι οι ενέργειες του Ισραήλ δεν θα περάσουν «χωρίς εκδίκηση». Η Χεζμπολάχ – την οποία στοχεύει το Ισραήλ στον Λίβανο – είναι μια από τις πολλές πολιτοφυλακές στην περιοχή που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το Ιράν.