Απίστευτο: Το Έβερεστ ψηλώνει

Το Έβερεστ «ψήλωσε» επιπλέον 15 έως 50 μέτρα τα τελευταία 89.000 χρόνια, με την ανύψωση να συνεχίζεται σήμερα
Αρχείου AP
3'

Η κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ είναι το όνειρο κάθε ορειβάτη, όμως αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα αρκετά δυσκολότερο από την πραγματικότητα κατόρθωμα, καθώς όπως επισημαίνουν ερευνητές, παρατηρείται κάτι σαν «έκρηξη ανάπτυξης», δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ψηλώνει...και η κορυφή απομακρύνεται!

Τα Ιμαλάια σχηματίστηκαν πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, όταν η ινδική υποήπειρος συνετρίβη στην τεκτονική πλάκα της Ευρασίας - αν και πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άκρες αυτών των πλακών ήταν ήδη πολύ υψηλές πριν από τη σύγκρουση.

Με τη διαδικασία να συνεχίζεται, η οροσειρά συνεχίζει να ωθείται προς τα πάνω, αν και οι κατολισθήσεις και άλλα γεγονότα σημαίνουν ότι χάνεται επίσης βράχος.

Αλλά τώρα οι ειδικοί λένε ότι το Έβερεστ - το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 8.849 μέτρα - βιώνει μια πρόσθετη ώθηση στο ύψος του, ως αποτέλεσμα της διάβρωσης από τα γειτονικά ποτάμια του.

Η ομάδα λέει ότι η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα το Έβερεστ να ανέβει επιπλέον 15 έως 50 μέτρα τα τελευταία 89.000 χρόνια, με την ανύψωση να συνεχίζεται σήμερα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και η υψηλότερη κορυφή του κόσμου υπόκειται σε συνεχιζόμενες γεωλογικές διεργασίες που μπορούν να επηρεάσουν μετρήσιμα το ύψος της σε σχετικά σύντομα γεωλογικά χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο καθηγητής Jingen Dai, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών της Κίνας.

Ο Dai σημείωσε ότι το Έβερεστ είναι κάτι σαν ανωμαλία, με την κορυφή του περίπου 250 μέτρα υψηλότερη από τα άλλα ψηλότερα βουνά των Ιμαλαΐων. Επιπλέον, τα δεδομένα υποδηλώνουν μια απόκλιση μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων ρυθμών ανόδου του Έβερεστ.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Geoscience, ο Dai και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς δημιούργησαν υπολογιστικά μοντέλα για να διερευνήσουν την εξέλιξη των ποτάμιων δικτύων στα Ιμαλάια.

Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι περίπου 89.000 χρόνια πριν, ο ανώτερος ρους του ποταμού Αρούν που βρίσκεται στα βόρεια του Έβερεστ - και ο οποίος θα έρεε ανατολικά στο οροπέδιο του Θιβέτ - συγχωνεύθηκε με το χαμηλότερο σημείο του, ως αποτέλεσμα της διάβρωσης του τελευταίου προς τα βόρεια.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ολόκληρο το μήκος του ποταμού Αρούν έγινε μέρος του συστήματος του ποταμού Κόσι.

Η ομάδα προτείνει ότι η αναδρομολόγηση που προέκυψε από αυτή τη συγχώνευση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της διάβρωσης του ποταμού κοντά στο Έβερεστ και το σχηματισμό του φαραγγιού του ποταμού Αρούν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση του βάρους στον φλοιό της Γης καθώς αυτό το υλικό αφαιρέθηκε οδήγησε σε ανύψωση της γύρω γης - μια διαδικασία γνωστή ως ισοστατική ανάκαμψη.

Η ομάδα εκτιμά ότι η διαδικασία ωθεί το Έβερεστ προς τα πάνω κατά περίπου 0,16 χιλιοστά έως 0,53 χιλιοστά ετησίως, με τις γειτονικές κορυφές Lhotse και Makalu, την τέταρτη και πέμπτη υψηλότερη κορυφή του κόσμου αντίστοιχα, να βιώνουν παρόμοια ανύψωση.

«Αυτό το φαινόμενο δεν θα συνεχιστεί επ' αόριστον», δήλωσε ο Dai. «Η διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου το ποτάμιο σύστημα φτάσει σε μια νέα κατάσταση ισορροπίας».