Τα δύο σενάρια για τη δολοφονία Νασράλα και ο «ρόλος» κλειδί του φιλοϊσραηλινού λόμπι

Πώς κατάφεραν οι Ισραηλινοί να χτυπήσουν τον Νασράλα - Τα δύο επικρατέστερα σενάρια και ο ρόλος του φιλοϊσραηλινού λόμπι στις εξελίξεις

Τα δύο σενάρια για τη δολοφονία Νασράλα και ο «ρόλος» κλειδί του φιλοϊσραηλινού λόμπι
2'

Σε κατασκοπευτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, με τα επικρατέστερα σενάρια για το πώς οι Ισραηλινοί έφτασαν στον στόχο τους, να είναι δύο.

Όπως εξήγησε ο αναλυτής διεθνών θεμάτων Κωνσταντίνος Φίλης στον ΑΝΤ1, το πρώτο σενάριο, που είναι και το πιθανότερο, είναι αυτό της συμβατικής παρακολούθησης.

Οι Ισραηλινοί, όπως είπε, παρακολουθήσουν μέχρι και τα κινητά των συζύγων μελών της Χεζμπολάχ, ενώ φέρεται να είχαν χακάρει και τους χιλιομετρητές τν αυτοκινήτων τους, εντοπίζοντας άμεσα το πού βρίσκονται.

Σύμφωνα με τον κ.Φίλη, η επιτυχία ενός χειρουργικού αποτελεσματικού χτυπήματος έγκειται στο ότι πρέπει να ξέρεις το πώς, πού και πότε, κάτι που κατάφεραν οι Ισραηλινοί.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με αναλυτή, κάποιος μέσω χειραψίας να πέρασε στον Νασράλα ένα ραδιενεργό ισότοπο, ή μία χημική ουσία και μέσω χακαρισμένων τηλεφώνων ή drones να τον εντόπισαν και να προχώρησαν στο αποτελεσματικό χτύπημα.

Όσον αφορά στον ρόλο του φιλοϊσραηλινού λόμπι στις εξελίξεις, ο κ. Φίλης σημείωσε πως είναι καθοριστικός ενόψει και των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ, οι οποίοι «δένουν» τα χέρια των Αμερικανών στη δεδομένη στιγμή και απλά οι Ισραηλινοί ενίοτε τους ενημερώνουν για τις προθέσεις τους.

Το φιλοϊσραηλινό λόμπι παίζει ρόλο «κλειδί» τόσο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όσο και σε αυτές των αντιπροσώπων που διεξάγονται παράλληλα, σημείωσε ο κ.Φίλης και πρόσθεσε πως οι Ισραηλινοί βλέπουν την αδυναμία Μπάιντεν ενόψει των εκλογών και είναι κάτι που μετράει ο Νετανιάχου, ο οποίος βλέπει τον εαυτό του σαν ρυθμιστή των αμερικανικών εκλογών

Παράλληλα, αναφορικά με τη στάση του Ιράν, ο αναλυτής διεθνών σχέσεων εξήγησε ότι το Ισραήλ αντιλαμβάνεται την απροθυμία της Τεχεράνης να συγκρουστεί ως ίσο προς ίσο, αναμένει αντίδραση, αλλά όχι σε επίπεδο κλιμάκωσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή