Τα στρατεύματα του IDF εισβάλλουν στον Λίβανο - Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση

Είχαν προηγηθεί κινήσεις για την πρώτη εισβολή του IDF μετά το 2006 από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου, ενώ ο λιβανικός στρατός υποχωρούσε κατά 5 χιλιόμετρα
Associated Press
4'

Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή, καθώς αργά το βράδυ της Δευτέρας, ξεκίνησε η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο, η πρώτη του IDF από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Ανταποκρίτρια του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων του Λίβανου στη πόλη Marjayoun ανέφερε ότι η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε στο θάνατο τριών «μαρτύρων», στο χωριό Ibel al-Saqi.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε επίσης, στον σοβαρό τραυματισμό του ελληνορθόδοξου ιερέα, πατήρ Γρηγορίου Σαλλούμ, της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο ίδιο χωριό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο Marjayoun για νοσηλεία.

Εκρήξεις στα χωριά του νότιου Λιβάνου

ΗΠΑ: Το Ισραήλ διεξάγει περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις κατά των υποδομών της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διεξάγει περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις εστιασμένες στην υποδομή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτό μας είπαν ότι διεξάγουν αυτή τη στιγμή, οι οποίες είναι περιορισμένες επιχειρήσεις που στοχεύουν τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Εκκένωση της νότιας Βηρυτού ζητά ο IDF

Λίγο μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων ο εκπρόσωπος του IDF Avichay Adraee με ανάρτηση στο X/Twitter απηύθυνε προειδοποίηση εκκένωσης στους κατοίκους της Βηρυτού.

Ζήτησε να εκκενώσουν αμέσως τα κτίρια και να παραμείνουν σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων.

Ο Adraee αναφέρθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού και επισύναψε χάρτη με τα κτίρια που γειτνιάζουν με τις περιοχές Lailaki, Haret Hreik, Bourj El Brajneh.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι αυτοί οι κάτοικοι βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ και ότι ο IDF θα επιχειρήσει εναντίον τέτοιων υποδομών.

Οι προετοιμασίες εισβολής Ισραήλ - Λιβάνου

Είχαν προηγηθεί κινήσεις εισβολής νωρίτερα, όταν ο IDF κήρυξε κλειστή στρατιωτική ζώνη την περιοχή των βόρειων συνοριακών κοινοτήτων Metula, Misgav Am και Kfar Giladi.

Η διαταγή έχει υπογραφεί από τον αρχηγό της Βόρειας Διοίκησης, υποστράτηγο Ori Gordin και η «είσοδος σε αυτή την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά».

Λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί από το ισραηλινό πυροβολικό κατά θέσεων του νοτίου Λιβάνου, σε μία προετοιμασία της χερσαίας εισβολής, ενώ την ίδια ώρα ο στρατός του Λιβάνου, υποχωρούσε κατα 5 χιλιόμετρα, όπως ανέφερε το Reuters.

Βίντεο από την απόσυρση των στρατευμάτων του Λιβάνου

Οι ενδείξεις αυξήθηκαν τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ βρισκόταν στα πρόθυρα της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στον Λίβανο, δύο εβδομάδες μετά από μια επίθεση κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε στους αρχηγούς των τοπικών συμβουλίων στο βόρειο Ισραήλ ότι η επόμενη φάση του πολέμου κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου θα ξεκινήσει σύντομα και υποστήριξε τον στόχο της επιστροφής Ισραηλινών που έχουν εγκαταλείψει τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους συνοριακού πολέμου.

Η εισβολή του IDF ακολουθεί ένα συνεχιζόμενο μοτίβο κλιμάκωσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του IDF από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Σχετικές ειδήσεις