Ο εντυπωσιακός κομήτης A3 θα λάμψει στον φθινοπωρινό ουρανό - Πώς θα τον δείτε

Με λίγη τύχη, μπορεί ακόμη και τότε να εντοπίσετε τον κομήτη με γυμνό μάτι

Ο αστροφωτογράφος Max Inwood τράβηξε αυτή τη φωτογραφία μακράς έκθεσης του κομήτη πάνω από τη λίμνη Pukaki της Νέας Ζηλανδίας.

3'

Είναι πιθανό ένας ασυνήθιστα φωτεινός κομήτης να κοσμήσει τον νυχτερινό ουρανό.

Θα πρέπει να είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο από τώρα περίπου, αν και θα είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα πριν από την αυγή.

Αλλά οι καλύτερες εικόνες αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου, όταν μπορεί να γίνει ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι.

Αμέσως μετά τον πρώτο εντοπισμό του υπήρχαν εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι ένας από τους λαμπρότερους κομήτες των τελευταίων ετών. Αυτός ο ενθουσιασμός έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι που αξίζει να δείτε.

Ο κομήτης παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2023, από το Αστεροσκοπείο Tsuchinshan στην Κίνα, και αργότερα εντοπίστηκε ανεξάρτητα από το σύστημα ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) της NASA.

Αυτό εξηγεί την πλήρη ονομασία του C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Ο κόσμος τον αποκαλεί κομήτη Α3 για συντομία.

Έκτοτε, οι αστρονόμοι παρακολουθούν την πρόοδό του, βλέποντας τον να φωτίζεται και να πλησιάζει στην κορυφή της ορατότητάς του.

Σε αντίθεση με τους αστεροειδείς, οι οποίοι αποτελούνται εξ ολοκλήρου από πετρώματα, οι κομήτες αποτελούνται από πάγο, πετρώματα και αέρια.

Καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο, η ζέστη προκαλεί την μετατροπή του πάγου τους σε αέρια και την απελευθέρωση σωματιδίων σκόνης παγιδευμένων στον πάγο, γεγονός που προκαλεί την όμορφη ουρά τους.

Αυτός ο τελευταίος κομήτης ήταν ορατός στο νότιο ημισφαίριο, και τώρα έρχεται στο προσκήνιο και για το βόρειο ημισφαίριο.

Όμως είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς πόσο φωτεινός θα γίνει κάθε κομήτης.

Ο Ρόμπερτ Μάσεϊ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, λέει: «Οι φωτεινοί κομήτες είναι αρκετά σπάνιοι, οπότε αν έχετε την ευκαιρία να δείτε έναν, ρίξτε μια ματιά, ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι κιάλια για να ξεχωρίσετε την ουρά και τα χαρακτηριστικά του. Είναι απολύτως όμορφοι».

Ο Δρ Μάσεϊ παραμένει επιφυλακτικός σχετικά με ορισμένες από τις προσδοκίες για τον συγκεκριμένο κομήτη.

«Θα είναι ο φωτεινότερος κομήτης των τελευταίων 100 ετών; Πραγματικά αμφιβάλλω γι' αυτό», λέει.

Θα μπορέσετε να δείτε τον κομήτη και πώς;

Ο Δρ Μάσεϊ συνιστά να αναζητήσετε τον κομήτη κατά τη διάρκεια δύο περιόδων.

Για την επόμενη εβδομάδα περίπου θα πρέπει να είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο χαμηλά στον ανατολικό ουρανό πριν από την αυγή, αν και μπορεί να χρειαστείτε κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Θα υπάρξουν καλύτερες πιθανότητες από τις 12 Οκτωβρίου περίπου, αυτή τη φορά μετά το ηλιοβασίλεμα στον δυτικό ουρανό.

Με λίγη τύχη, μπορεί ακόμη και τότε να εντοπίσετε τον κομήτη με γυμνό μάτι.

«Θα μπορούσατε να βγείτε έξω και να πείτε, «Ουάου, να ένας κομήτης!» χωρίς καν να χρειάζεστε κιάλια», λέει ο Δρ Μάσεϊ.

«Οι κομήτες είναι απρόβλεπτοι, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα εμφανιστεί ο επόμενος, οπότε μη χάσετε αυτή την ευκαιρία», προσθέτει.

Με καθαρό ουρανό και τις κατάλληλες συνθήκες, αυτός ο κομήτης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο συναρπαστικά αστρονομικά γεγονότα της χρονιάς.

Αν και ο κομήτης μπορεί να γίνει τόσο φωτεινός όσο ο κομήτης Νεοουίζ, ο οποίος αποτέλεσε εντυπωσιακό θέαμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, οι επιστήμονες λένε ότι είναι απίθανο να ξεπεράσει αυτή τη φωτεινότητα.

Με πληροφορίες από το BBC