Λίβανος: «Βιώνει την πιο επικίνδυνη φάση στην ιστορία» του - Ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, κλιμακώνοντας απότομα τη δράση του κατά της Χεζμπολάχ λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χασάν Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό,  εντείνοντας τις ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο.
6'

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση σε χωριά στο νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα για να επιτεθεί σε στόχους και υποδομές της Χεζμπολάχ. Αυτοί οι στόχοι «αποτελούν άμεση και πραγματική απειλή για τους ισραηλινούς οικισμούς στα βόρεια σύνορα», ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να αποφύγει μία επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου σε οποιοδήποτε από τα σύνορά του, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. Στο μήνυμά του ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ επιτίθεται σε χωριά εντός του Λιβάνου, τα οποία η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει σε στρατιωτικές βάσεις ως μέρος ενός σχεδίου επίθεσης στο Ισραήλ

Το Ισραήλ την ίδια ώρα λέει ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες». Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στα Avichay Adraee λέει ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα για να εξαπολύσει επιθέσεις στο νότιο Λίβανο.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει «μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις στην ιστορία του είπε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΟΗΕ, ώρες μετά την είσοδο των ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο

Η χερσαία επιχείρηση ακολουθεί εβδομάδες ισραηλινών επιχειρήσεων, στοχευμένων δολοφονιών και σφοδρών βομβαρδισμών με στόχο την καταστροφή της δομής διοίκησης, των οπλισμών και των γραμμών ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ λέει ότι η εκστρατεία επικεντρώνεται στον τερματισμό σχεδόν ενός έτους επιθέσεων με ρουκέτες, drone και πυραύλους από την οργάνωση του Λιβάνου.

Περίπου 60.000 κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ κοντά στον Λίβανο έχουν εκτοπιστεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο λόγω των συγκρούσεων και η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται μεγάλη πίεση να τους βοηθήσει να επιστρέψουν σπίτια τους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτοί οι πολίτες δεν θα αισθάνονται ασφαλείς αν επιστρέψουν χωρίς προστασία μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα μπήκαν στο έδαφος της Χεζμπολάχ, όπου οι μαχητές της έχουν νικήσει το Ισραήλ δύο φορές το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Κλιμακώνουν επίσης τις μάχες οι οποίες σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και στον αραβικό κόσμο φοβούνται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ευρύτερο πόλεμο, παρασύροντας περαιτέρω τις ΗΠΑ και το Ιράν στη σύγκρουση.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, σε συνομιλία τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ, πίεσε για διπλωματική λύση, αλλά προειδοποίησε το Ιράν να μην αναλάβει δράση. «Επανέλαβα τις σοβαρές συνέπειες για το Ιράν σε περίπτωση που το Ιράν επιλέξει να εξαπολύσει μια άμεση στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Όστιν.

Πάνω απο 1000 νεκροί στον Λίβανο

Η στρατιωτική επιχείρηση δημιουργεί επίσης νέες πιέσεις στον Λίβανο, μια χώρα που βιώνει κρίση αφότου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από χίλιους ανθρώπους στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ο Λίβανος βιώνει μία πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση που τον ώθησε στο χείλος της καταστροφής και τον άφησε με λίγους πόρους για να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές συνέπειες του τρέχοντος πολέμου. Οι ΗΠΑ είχαν καλέσει προηγουμένως το Ισραήλ να διατηρήσει περιορισμένη τη χερσαία επιχείρηση, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό το Ισραήλ θα συνεχίσει τη δράση του.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί για τα αντίποινα του Ιράν. Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον βρίσκονται σε επαφή με το Ισραήλ για να προετοιμάσουν μια άμυνα έναντι μιας τέτοιας επίθεσης, η οποία ορισμένοι στην κυβέρνηση προτείνουν ότι θα μπορούσε να είναι παρόμοια με το πρόσφατο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και drone της Τεχεράνης που απέκρουσαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι περιφερειακοί εταίροι.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα κρατήσει το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα συνοδευτικά του πλοία κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Lincoln αναμενόταν να φύγει όταν έφτασε η ομάδα κρούσης του αερομεταφορέα USS Harry S. Truman. Το Truman θα λειτουργεί πλέον κοντά στη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι ασυνήθιστο για τις ΗΠΑ να διατηρούν δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή.

Αυτή η εισβολή στον Λίβανο αντιπροσωπεύει ένα τρίτο μέτωπο μάχης για το Ισραήλ, το οποίο έχει ακόμη στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται ο αγώνας κατά της Χαμάς, και στη Δυτική Όχθη, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί από τη βία των ισραηλινών εποίκων και τις επιθέσεις μαχητών τους τελευταίους μήνες. Συγκέντρωνε εδώ και καιρό δυνάμεις στο βορρά με τη στροφή στο επίκεντρο της μάχης με τη Χεζμπολάχ και τώρα έχει περισσότερα στρατεύματα σε αυτό το μέτωπο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα.

Το Ισράηλ και οι δύο ιστορικές ήττες

Το Ισραήλ σκότωσε τον κορυφαίο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την Παρασκευή, μια εβδομάδα αφότου σκότωσε μεγάλο μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας της οργάνωσης και μετά από μια εκστρατεία βομβαρδισμού που έπληξε περισσότερες από 2.000 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη μικρή χώρα.Πλέον εισέρχεται σε μια νέα φάση της σύγκρουσης που θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη για τον ισραηλινό στρατό.

Εάν το Ισραήλ επιλέξει να καταλάβει και να κρατήσει λιβανέζικο έδαφος, κινδυνεύει να επαναλάβει την ιστορία. Το Ισραήλ τερμάτισε μια 18χρονη κατοχή του νότιου Λιβάνου το 2000 μετά από χρόνια επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ, η οποία ιδρύθηκε ως απάντηση στην ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1982 με στόχο την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο μακροχρόνιος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006 προκάλεσε στρατιωτική καταστροφή όταν η Χεζμπολάχ εξουδετέρωσε τα ισραηλινά τανκς που εισέβαλαν και σκότωσε περισσότερους από 121 Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στις πρώτες δηλώσεις ενός ανώτερου αξιωματούχου της Χεζμπολάχ από τότε που ο Νασράλα σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης είπε ότι η δολοφονία του Νασράλα και άλλων ανώτατων στρατιωτικών διοικητών δεν θα υπονομεύσει την ικανότητα των μαχητών να πολεμούν. .

«Είμαστε έτοιμοι για χερσαία εμπλοκή με τον εχθρό εάν αποφασίσουν να εισέλθουν», είπε ο Ναΐμ Κασέμ. Μεγάλο μέρος των μαχών αναμένεται να διεξαχθεί κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, αν και υπάρχει ανησυχία στην Ουάσιγκτον ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί γεωγραφικά και να διαρκέσει περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη εκστρατεία.