Ισραήλ: «Η Χεζμπολάχ προετοίμαζε επίθεση σαν τη Χαμάς» - Το σχέδιο «Κατακτήστε τη Γαλιλαία»
O ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι μετατρέπει τα χωριά του Λιβάνου σε στρατιωτικές βάσεις και οτι προετοίμαζε επίθεση αντίστοιχη με το «Μαύρο Σάββατο» με την υπογραφή της Χαμάς. H Χεζμπολάχ την ίδια ώρα δηλώνει έτοιμη για ευθεία αντιπαράθεση, ισχυρίζεται όμως ότι το Ισραήλ δεν έχει εισέλθει στον Λίβανο
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι η Χαμάς προετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει τις βάσεις ως «ορμητήριο για μια εισβολή τύπου 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινά σπίτια». «Αποκαλούν αυτό το σχέδιο «κατακτήστε τη Γαλιλαία»», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο νότιος Λίβανος «βρίθει από τρομοκράτες και όπλα της Χεζμπολάχ».
Η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 200 ομήρους. Ο Χαγκάρι είπε ότι οι χερσαίες επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο θα στοχεύουν προπύργια της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων που απειλούν το Ισραήλ και δεν θα είναι πόλεμος εναντίον του λιβανικού λαού.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε μόνοι μας. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Ο πόλεμος μας είναι με τη Χεζμπολάχ, όχι με τον λαό του Λιβάνου», πρόσθεσε. «Δεν θέλουμε να βλάψουμε τους πολίτες του Λιβάνου και λαμβάνουμε μέτρα για να το αποτρέψουμε αυτό».
Την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ τόνισε ότι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ πως οι δυνάμεις του εισήλθαν στον Λίβανο είναι ψευδείς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση. Η ομάδα λέει επίσης ότι δεν έχουν σημειωθεί άμεσες συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών της και των ισραηλινών δυνάμεων. αλλά ότι είναι «έτοιμοι για ευθεία αντιπαράθεση».
Νωρίτερα η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι εκτόξευσε πυραύλους "Fadi-4" στα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ και της Μονάδας 8200, που βρίσκονται στην περιοχή του Τελ Αβίβ. Η Μοσάντ είναι ο διεθνής βραχίονας της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ και λέγεται ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις με βομητές και walkie talkie στον Λίβανο τον περασμένο μήνα.
Το Ισραήλ δεν σχολίασε αυτόν τον ισχυρισμό. Η Μονάδα 8200 είναι ο κεντρικός φορέας συλλογής πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο αρχηγείο.
Εκκενώστε 30 χωριά στο νότιο Λίβανο
Το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους του Λιβάνου να εκκενώσουν 30 χωριά στο νότιο Λίβανο. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους περίπου 30 παραμεθόριων χωριών στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν, την Τρίτη το μεσημέρι, λέγοντάς τους να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αουαλί, σχεδόν 35 μίλια από τα σύνορα, καθώς το Ισραήλ διεξήγαγε, όπως είπε, «περιορισμένες» επιδρομές στον Λίβανο
Ο ποταμός Aουαλί βρίσκεται λίγο βόρεια της Σιδώνας, πολύ πιο πέρα από αυτό που θεωρείται σήμερα το θέατρο των μαχών στον Λίβανο. Δεν είναι σαφές γιατί το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους ορισμένων πόλεων στο νότο, και όχι από γειτονικές, να εκκενώσουν, ούτε είναι σαφές γιατί τους διέταξαν να εκκενώσουν τόσο βόρεια. Εκτός από τα 30 χωριά που κατονομάστηκαν από τον ισραηλινό στρατιωτικό εκπρόσωπο, πολλά χωριά νότια του ποταμού Αουαλί, συμπεριλαμβανομένης της Σιδώνας και της νότιας πόλης Τύρου, δεν κλήθηκαν εκκενωθούν.
«Οι IDF δεν θέλουν να σας βλάψουν και για τη δική σας ασφάλεια πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα σπίτια σας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee σε ανάρτησή του στο X, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα ενημερώσει τους κατοίκους πότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η ανακοίνωση ήρθε αφότου οι Ισραηλινοί είπαν στους κατοίκους να μην κινηθούν προς τα νότια, πέρα από τον ποταμό Λιτάνι, περίπου 20 μίλια μακριά από τη μπλε γραμμή του ΟΗΕ που χωρίζει τον Λίβανο και το Ισραήλ.
Για σχεδόν ένα χρόνο, οι Ισραηλινοί απαιτούσαν να απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ από την περιοχή νότια του Λιτάνι, καθώς οι μαχητές τη χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το αίτημά της
Τουρκία: «Nα τερματιστεί αμέσως» η επίθεση του Ισραήλ
Η «παράνομη απόπειρα εισβολής» του Ισραήλ στον Λίβανο πρέπει «να τελειώσει αμέσως», διεμήνυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Αυτή η επίθεση στοχεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και πέρα από αυτήν», ανέφερε.
«Αυτή η επικίνδυνη απόπειρα εισβολής είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης και να δώσει έδαφος στους εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο». Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.