Politico: «Εμφύλιος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» - Η «ανταρσία» του Θανάση Μπακόλα στον Βέμπερ

Το Politico αποκαλύπτει ένα βαθύ ρήγμα στην κορυφή της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ανάμεσα στον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Θανάση Μπακόλα

O κ.Θανάσης Μπακόλας
O κ.Θανάσης Μπακόλας
Wikipedia
5'

Η δύναμη του Μάνφρεντ Βέμπερ στην κορυφή της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αμφισβητείται. Μια προσωπική διαμάχη αποκάλυψε οτι ο Βέμπερ αντιμετωπίζει μια σπάνια πρόκληση από έναν άλλο ισχυρό παίκτη του ΕΛΚ, τον Θανάση Μπακόλα.

Έρχεται τη στιγμή που ο Βέμπερ, ο οποίος είναι και αρχηγός της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ομώνυμου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος εγκαινιάζει συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του τελευταίου κατά τη δεύτερη ημέρα της πολιτικής συνέλευσης του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκίνησε σήμερα (1/10)

Την περασμένη Παρασκευή, ο κ.Μπακόλας, γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος ότι θα έπρεπε να αποπέμψει τον Τομ Βαντενκεντελάερ. Ένας Βέλγος που έχασε πρόσφατα την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο τελευταίος θεωρούνταν μόλις εβδομάδες νωρίτερα ως η επιλογή του Βέμπερ για να διατελέσει «υπέυθυνος για την κομματική δέσμευση των μελών».

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε ο Μπακόλας σε ένα email που προβλήθηκε από το Brussels Playbook, ο Βέμπερ ακολούθησε γρήγορα στέλνοντας ένα νέο οργανόγραμμα και δηλώνοντας σε ένα μήνυμα κειμένου ότι ο Βαντενκεντελάερ θα ενεργούσε αντ 'αυτού ως επικεφαλής του επιτελείου του κόμματος. «Δεν μπορώ να εξυπηρετήσω και να επιβάλω τις απαιτήσεις του προέδρου», έγραψε ο Μπακόλας απαντώντας στην κίνηση του Βέμπερ.

Η θέση του επιτελάρχη όπως περιγράφεται δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος ή τη βελγική νομοθεσία, και ως γενικός γραμματέας ο Μπακόλας είναι εκείνος που είναι νομικά υπεύθυνος για παραβάσεις, υποστήριξε.

Διακυβεύεται η δύναμη του Βέμπερ

Αφού απέτυχε στην προσπάθεια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παραιτήθηκε από τα σχέδια να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βέμπερ στράφηκε στη συσσώρευση εξουσίας μέσα στον κομματικό μηχανισμό του ΕΛΚ.

Εγκατέστησε πιστούς σε βασικούς ρόλους του ΕΛΚ και εκδίωξε πιθανούς επικριτές και αντιπάλους. Στην ομάδα του ΕΛΚ, για παράδειγμα, ο Γενικός Γραμματέας Σάιμον Μπουσούτιλ βρίσκεται υπό αναχώρηση για να ανοίξει τον δρόμο για τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Βέμπερ, Ουάρντα Μπενσουάγκ

Ο Βέμπερ είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες — αναμφισβήτητα δεύτερος μετά την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η απόφαση για τον διορισμό του Βαντενκεντελάερ ήταν η τελευταία σε μια σειρά ελιγμών που έκανε ο Βέμπερ για να ενισχύσει τον έλεγχο του μηχανισμού του ΕΛΚ. Αλλά η ανοιχτή ανυπακοή του Μπακόλα είναι άνευ προηγουμένου.

Πίσω από την προσωπική διαμάχη διαφαίνεται μια μεγαλύτερη σύγκρουση για την κατεύθυνση του ΕΛΚ, το οποίο υπό την ηγεσία του Βέμπερ έχει συμφιλιωθεί με υπερσυντηρητικούς ηγέτες όπως η Τζόρτζια Μελόνι. Η προσέγγιση —ο Βέμπερ συναντήθηκε με τη Mελόνι στη Ρώμη αυτό το καλοκαίρι— έχει εξοργίσει ορισμένα στελέχη εντός του ΕΛΚ που πιστεύουν ότι ο Βαυαρός πολιτικός τραβάει το κόμμα πολύ προς τα δεξιά.

Οι σύμμαχοι του Βέμπερ λένε ότι είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει πλήρως την αυξανόμενη δύναμη του ΕΛΚ και να δει τους παίκτες του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεργάζονται πιο απρόσκοπτα με τα εθνικά κόμματα.

Η επιτροπή προεδρίας του κόμματος συνεδρίασε τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της πολιτικής συνέλευσης. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ότι ο Βέμπερ, ως πρόεδρος του ΕΛΚ, θα υπέγραφε ένα συμβόλαιο που θα έκανε τον Βαντενκεντελάερε επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του, σύμφωνα με ένα απόσπασμα εγγράφου που κυκλοφόρησε και εγκρίθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση, το οποίο προβλήθηκε από το Playbook.

Το «στοίχημα» του Μπακόλα

Ενώ η ομάδα του ΕΛΚ έχει να κάνει με τους ευρωβουλευτές, το κόμμα ΕΛΚ υπάρχει για να εξυπηρετεί εθνικούς ηγέτες και κόμματα. Ο Μπακόλας, ο οποίος είναι κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να παίζει στοίχημα ότι ηγέτες που συνδέονται με το ΕΛΚ, όπως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο και ο ηγέτης της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς θα τον στηρίξουν και θα παρέμβουν για να χαλιναγωγήσουν τον Βέμπερ.

Εάν δεν το κάνουν, θα εδραιώσει τη θέση του Βέμπερ ως την κορυφαία εξουσία του ΕΛΚ. «Ο Βέμπερ τείνει να κερδίζει αυτές τις μικρές μάχες», παρατήρησε ένα ανώτερο στέλεχος του ΕΛΚ, υπό καθεστώς ανωνυμίας

Τα παιχνίδια εξουσίας και οι κατηγορίες βλέπουν το φως καθώς το ΕΛΚ παραμένει ισχυρό. Ήρθε πρώτο στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο, επανεγκατέστησε τη φον ντερ Λάιεν με μια πιο συντηρητική πλατφόρμα και βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξήσει το κυρίαρχο αποτύπωμά του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανώτερο στέλεχος του ΕΛΚ σημείωσε ότι ο Βαντενκεντελάερ είναι «εξαιρετικά αξιοσέβαστος». Ωστόσο «αυτά τα είδη παιχνιδιών εξουσίας… μπορεί άσκοπα να προκαλέσουν προβλήματα που δεν χρειάζονται» τόνισε.

Πηγή: Politico

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή