Οι ΗΠΑ καλούν τον κόσμο να καταδικάσει την «θρασύδειλη και απαράδεκτη» επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ φαίνονταν από την πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη

Οι ΗΠΑ καλούν τον κόσμο να καταδικάσει την «θρασύδειλη και απαράδεκτη» επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
2'

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ χαρακτηρίζει την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ «θρασύδειλη και απαράδεκτη» και λέει ότι «κάθε έθνος στον κόσμο πρέπει να ενωθεί μαζί μας για να την καταδικάσουμε».

Ο Μίλερ είπε σε μια ενημέρωση τύπου ότι οι εταίροι των ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να βοηθήσουν στην αποτροπή της επίθεσης, αλλά αρνείται να αποκαλύψει αυτές τις χώρες, λέγοντας ότι θα τις αφήσει να μιλήσουν από μόνες τους.

Διαψεύδει κατηγορηματικά τις αναφορές ότι το Ιράν διαβίβασε ένα μήνυμα στις ΗΠΑ για την προειδοποίηση της επικείμενης επίθεσης λίγο πριν από την εκτόξευση.

«Αυτό που είδατε το Ιράν να κάνει σήμερα ήταν να υπερασπιστεί μια τρομοκρατική οργάνωση», προσθέτει ο Μίλερ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει επίσης κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Ιράν ότι η επίθεσή του έγινε ως απάντηση στην παραβίαση της κυριαρχίας του από το Ισραήλ όταν σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

«Αυτό το γεγονός δεν είχε καμία σχέση με την κυριαρχία του Ιράν. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις που έχει δημιουργήσει το Ιράν εδώ και χρόνια ως τρόπο υπονόμευσης και επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ έχουν αποδυναμωθεί πρώτα τους τελευταίους μήνες και στη συνέχεια πιο πρόσφατα τις τελευταίες εβδομάδες », λέει ο Μίλερ, τονίζοντας την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ, Χασάν Νασράλα.

«Στο βαθμό που οποιοσδήποτε Ιρανός αξιωματούχος σκοτώθηκε τις τελευταίες ημέρες στον Λίβανο ή στη Συρία, αυτό οφείλεται στο ότι συναντούσαν ηγέτες τρομοκρατών», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», προσθέτει ο Μίλερ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή