Πόσο αντέχει η Χεζμπολάχ μετά τις πρόσφατες απώλειές της - Ποιες είναι οι «δυνάμεις» της

Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα έχει χάσει σχεδόν 500 μαχητές από τότε που άρχισε να επιτίθεται σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της, τη Χαμάς, τον περασμένο Οκτώβριο
Associated Press
5'

Η Χεζμπολάχ έχει υποστεί μερικές από τις βαρύτερες απώλειες στην ιστορία της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με κυριότερη τη δολοφονία του επί σειρά ετών ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις με βομβητές και γούκι τόκις που σκότωσαν 39 ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 3.000, για τις οποίες η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο ωστόσο δεν ανέλαβε μέχρι στιγμής την ευθύνη.

Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα έχει χάσει σχεδόν 500 μαχητές από τότε που άρχισε να επιτίθεται σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της, τη Χαμάς, τον περασμένο Οκτώβριο. Και εκατοντάδες άλλοι πιθανότατα σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι διοικητές και αξιωματούχοι της.

Ωστόσο, η Χεζμπολάχ συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ομάδας, Μοχάμεντ Αφίφ, προειδοποίησε την Τρίτη ότι αυτές οι επιθέσεις ήταν μόνο η αρχή και ότι η μαχητική ομάδα περιμένει τις δυνάμεις εισβολής να εισέλθουν στον Λίβανο για να τις αντιμετωπίσει.

Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους στο Ισραήλ την Τρίτη και αναφέρθηκε στον θάνατο του Νασράλα σε μια δήλωση στην κρατική τηλεόραση που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ο βομβαρδισμός ήρθε μια ημέρα αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Πού αναπτύσσονται οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ;

Οι δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν εμπλακεί σε περιφερειακές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου η μαχητική ομάδα βοήθησε να ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων στη 13χρονη σύγκρουση υπέρ του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Η Χεζμπολάχ έχει πέντε κύριες μονάδες, η καθεμία αποτελούμενη από αρκετές χιλιάδες μαχητές.

Οι μονάδες Νάσρ (Nasr) και Αζίζ (Aziz) αναπτύσσονται σε περιοχές που συνορεύουν με το Ισραήλ, με τη Nasr να ελέγχει τη νοτιοανατολική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της άκρης των υψωμάτων του Γκολάν που προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ. Η μονάδα Aziz αναπτύσσεται στα νοτιοδυτικά, συμπεριλαμβανομένων των ακτών της Μεσογείου.

Οι διοικητές και των δύο μονάδων σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά πιστεύεται ότι αντικαταστάθηκαν, άμεσα

Η μονάδα Μπαντρ (Badr) αναπτύσσεται σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την επαρχία Απλ, μια ορεινή περιοχή με θέα σε μεγάλα τμήματα του νότιου Λιβάνου που ήταν προπύργιο της Χεζμπολάχ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η μονάδα Haidar βρίσκεται στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, ενώ η μονάδα Νταχιέχ (Dahiyeh) βρίσκεται στο πυκνοκατοικημένο νότιο προάστιο της Βηρυτού που στέγαζε το αρχηγείο της οργάνωσης όπου σκοτώθηκε ο Νασράλα.

Η ομάδα διαθέτει επίσης την ελίτ Δύναμη Ραντβάν (Radwan) πολλών χιλιάδων μαχητών, μέρος της οποίας έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Manar της Χεζμπολάχ ανέφερε σε ρεπορτάζ τη Δευτέρα ότι τα ισραηλινά στρατεύματα εισβολής θα γνωρίσουν τους έμπειρους μαχητές της Δύναμης Ραντβάν εάν αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια χερσαία εισβολή.

Ποιοι διοικητές της Χεζμπολάχ έχουν ακόμα τον έλεγχο;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Χεζμπολάχ έχασε μερικούς από τους πιο έμπειρους στρατιωτικούς διοικητές της, συμπεριλαμβανομένου του Ιμπραήμ Ακίλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Δύναμης Ραντβάν, και του Ιμπραήμ Κομπεϊσί, που ήταν ο διοικητής πυραύλων της ομάδας.

Ο διοικητής της μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Σουρούρ, και ο διοικητής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, Αλί Καράκι, σκοτώθηκαν επίσης σε αεροπορικές επιδρομές.

Στα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ σκότωσε τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκούρ .

Μεταξύ των διοικητών της ομάδας που είναι ακόμη ενεργοί είναι ο Talal Hamieh, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, και ο Khodor Nader, ο οποίος ηγείται της μονάδας ασφαλείας της ομάδας. Η Χεζμπολάχ διέψευσε τις ισραηλινές δηλώσεις που ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν ανώτερο στρατιωτικό διοικητή γνωστό ως Αμπού Αλί Ρίντα, διοικητή της μονάδας Μπαντρ.

Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας, Χασέμ Σαφιεντίν, ο ξάδερφος του Νασράλα, είναι επίσης εν ζωή και ευρέως αναμένεται να τον αντικαταστήσει στη θέση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ. Ο Σαφιεντίν είναι κοντά στο Ιράν και ο γιος του, είναι παντρεμένος με την κόρη ενός Ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2020.

Τι όπλα έχει ακόμα η Χεζμπολάχ;

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα οπλοστάσιο με περισσότερους από 150.000 πυραύλους και πυραύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης και εκρηκτικά διαφόρων τύπων.

Τον περασμένο χρόνο, η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε έναν μικρό τύπο κατευθυνόμενου πυραύλου γνωστό ως Almas ή Diamond, καθώς και πυραύλους Falaq και Burkan μικρής εμβέλειας από περιοχές αρκετά χιλιόμετρα από τα σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα, η Χεζμπολάχ παρουσίασε τους πυραύλους Fadi μεσαίου βεληνεκούς, με επιθέσεις στα περίχωρα του Τελ Αβίβ και στη βόρεια πόλη της Χάιφα.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη όλα τα όπλα που πιστεύεται ότι διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας και των πυραύλων εδάφους-θάλασσας, όπως ο ρωσικής κατασκευής Yakhont.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο βομβαρδισμός μεγάλων τμημάτων του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα είχε ως στόχο να αφαιρέσει τις προμήθειες όπλων της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε η κλιμάκωση, η Χεζμπολάχ συνέχισε να εξαπολύει επιθέσεις πέρα ​​από τα σύνορα και μάλιστα αποκάλυψε νέους τύπους όπλων.

Την Τρίτη, η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες μεσαίου βεληνεκούς Fadi-4 προς τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ. Ώρες αργότερα, η ομάδα είπε ότι εκτόξευσε παρόμοιες ρουκέτες προς μια αεροπορική βάση σε ένα προάστιο του Τελ Αβίβ. Η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους εδάφους-αέρος και έχει καταρρίψει ή καταδιώξει ισραηλινά drone σε αρκετές περιπτώσεις.

πηγή: ΑP