Ισραήλ: Από τον «Σιδερένιο Θόλο» στη «Σφενδόνη του Δαυίδ»-Tο πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας της χώρας

Το βασικό σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, ο Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) προστατεύει τους πολίτες του από επίθεση. Αλλά η χώρα διαθέτει επίσης αμυντικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, γνωστά ως «Σφενδόνη του Δαυίδ» και «Βέλος»
AP
3'

Ο «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) αποτελεί το πιο γνωστό σχεδιασμένο σύστημα του Ισραήλ, είναι όμως μέρος ενός «πολυεπίπεδου» συστήματος που χρησιμοποιεί η χώρα για την αντιμετώπιση διαφορετικών απειλών.

Το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από εισερχόμενα όπλα μικρής εμβέλειας. Λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Χρησιμοποιεί ραντάρ για την παρακολούθηση πυραύλων και μπορεί να διακρίνει μεταξύ αυτών που είναι πιθανό να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές και των υπολοίπων.

Το σύστημα αποτελείται από μπαταρίες που βρίσκονται σε ολόκληρο το Ισραήλ, η καθεμία με τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν 20 πυραύλους αναχαίτισης. Υπάρχουν τόσο σταθερές όσο και φορητές εκδόσεις του συστήματος.

Το Βέλος

Το Bέλος (Arrow) αναπτύχθηκε με τις ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των τύπων βαλλιστικών πυραύλων που το Ιράν είπε ότι εκτόξευσε την Τρίτη.

Τα συστήματα Arrow 2 και 3 είναι ικανά να χειρίζονται πυραύλους πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς όπως οι Διηπειρωτικοί Βαλλιστικοί Πύραυλοι (ICBM's) που πιθανότατα θα ταξιδεύουν σε υψόμετρα πέρα ​​από την ατμόσφαιρα της Γης, μια ικανότητα παρόμοια με την αεράμυνα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) του στρατού των ΗΠΑ.

Λειτουργώντας εκτός της ατμόσφαιρας, έχει χρησιμοποιηθεί στον τρέχοντα πόλεμο για να αναχαιτίσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από μαχητές Χούθι στην Υεμένη.

«Σφενδόνη του Δαυίδ»

Ένα άλλο σύστημα είναι η Σφενδόνη του Δαυίδ (David's Sling) το οποίο αναπτύχθηκε επίσης με τις ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, όπως εκείνους που κατέχει η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο πύραυλος δύο σταδίων δεν έχει πυρηνική κεφαλή, καταστρέφει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους με την απόλυτη δύναμη πρόσκρουσης, έχει βεληνεκές από 40 έως 300 χιλιόμετρα και παράγεται από τους Raytheon και Rafael, τον ίδιο αμυντικό εργολάβο του Ισραήλ που κατασκευάζει το Iron Dome.

Το σύστημα Patriot

Το αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot είναι το παλαιότερο μέλος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

Χρησιμοποιήθηκε κατά τον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1991 για την αναχαίτιση πυραύλων Scud που εκτοξεύθηκαν από τον ηγέτη του Ιράκ εκείνη την εποχή, Σαντάμ Χουσεΐν και πλέον χρησιμοποιείται για την κατάρριψη αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των drones.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Λόγω των περιορισμών του «Iron Dome», το Ισραήλ έχει αναπτύξει ένα νέο αντιαεροπορικό σύστημα λέιζερ που ονομάζεται Iron Beam για να αναχαιτίζει τις εισερχόμενες απειλές με τεχνολογία λέιζερ.

Το Iron Beam είναι όπλο λέιζερ ισχύος 100 kW και θα αποτελεί την τελευταία γραμμή αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, εναντίων UAV, ρουκετών και πυρομαχικών πυροβολικού και όλμων. Έχει πει ότι αυτό το σύστημα θα αλλάξει το παιχνίδι επειδή είναι πολύ φθηνότερο στη λειτουργία του από τα υπάρχοντα.

Το Iron Beam, που αναπτύσσει η Rafael, έχει μέγιστη εμβέλεια 7 χιλιόμετρα και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, η δέσμη λέιζερ του Iron Beam καταστρέφει έναν στόχο 4-5 δευτερόλεπτα από τη βολή.