Αιχμές βελών αποκαλύπτουν την παρουσία ενός μυστηριώδους στρατού στην αρχαιότερη μάχη της Ευρώπης

Μια σειρά συνεχιζόμενων ανασκαφών στον χώρο από το 2008 έδειξε ότι τα ευρήματα αποτελούσαν μέρος μιας μάχης μεγάλης κλίμακας πριν από 3.250 χρόνια

Αιχμές βελών αποκαλύπτουν την παρουσία ενός μυστηριώδους στρατού στην αρχαιότερη μάχη της Ευρώπης

Μια χάλκινη αιχμή βέλους διατρυπά ένα αρχαίο κρανίο που βρέθηκε σε αρχαιολογικό χώρο στην κοιλάδα Tollense της Γερμανίας.

Volker Minkus/Minkusimages μέσω CNN
1'

Σήμερα, η καταπράσινη κοιλάδα που περιβάλλει τον ποταμό Τολένσε στη βορειοανατολική Γερμανία φαίνεται να είναι ένα γαλήνιο μέρος για να εκτιμήσει κανείς τη φύση.

Όμως για τους αρχαιολόγους, η κοιλάδα Tollense θεωρείται το παλαιότερο πεδίο μάχης της Ευρώπης.

Ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος εντόπισε για πρώτη φορά ένα οστό που προεξείχε από την όχθη του ποταμού το 1996.

Μια σειρά συνεχιζόμενων ανασκαφών στον χώρο από το 2008 έδειξε ότι τα χιλιάδες οστά και τα εκατοντάδες όπλα που διατηρήθηκαν από το αδιατάρακτο περιβάλλον της κοιλάδας αποτελούσαν μέρος μιας μάχης μεγάλης κλίμακας πριν από 3.250 χρόνια.

Τα μεγαλύτερα μυστήρια που στοχεύουν να αποκαλύψουν οι ερευνητές είναι γιατί έγινε η μάχη και ποιοι πολέμησαν σε αυτήν. Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία βρίσκονται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση.

Πριν από πολύ καιρό

Δεκάδες αιχμές βελών από χαλκό και πυριτόλιθο που ανασύρθηκαν από την κοιλάδα Tollense αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τους αρτιμελείς πολεμιστές που πολέμησαν στη μάχη της εποχής του χαλκού.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε και συνέκρινε τις αιχμές των βελών, ορισμένες από τις οποίες ήταν ακόμη ενσωματωμένες στα λείψανα των πεσόντων. Ενώ πολλά από αυτά τα όπλα ήταν τοπικής παραγωγής, ορισμένα που έφεραν διαφορετικά σχήματα προέρχονταν από μια περιοχή που σήμερα περιλαμβάνει τη σύγχρονη Βαυαρία και τη Μοραβία.

Η παρουσία των ακροβολισμών υποδηλώνει ότι ένας νότιος στρατός συγκρούστηκε με τοπικές φυλές στην κοιλάδα και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η σύγκρουση ξεκίνησε σε ένα βασικό ορόσημο κατά μήκος του ποταμού.

Με πληροφορίες από το CNN

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή