ΗΠΑ: Το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων αντιπροέδρων - Τι είπαν για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ, Τιμ Γουόλς και Τζ. Ντι Βανς διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο πρώτο ντιμπέιτ, εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών
Associated Press
2'

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Τιμ Γουόλς και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζ.Ντ Βανς ανέβηκαν στη σκηνή το βράδυ της Τρίτης για μια τηλεμαχία που είχε λιγότερο δράμα κι ένταση από το προεδρικό ντιμπέιτ του Σεπτεμβρίου, αλλά αποκάλυψε μεγάλες διαφορές σε θέματα όπως οι πυροβολισμοί στα σχολεία και το μεταναστευτικό.

Πριν από τρεις εβδομάδες η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν ανταλλάξει φραστικά πυρά επί μιάμιση ώρα, με έναν συναισθηματικό Τραμπ να φωνάζει για τον αριθμό των ανθρώπων που παρευρίσκονται στις συγκεντρώσεις του και να δηλώνει ότι η αντιπρόεδρος είναι «μαρξίστρια».

Στο δικό τους ντιμπέιτ οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τις επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου και αντ' αυτού έστρεψαν τα πυρά τους στα «αφεντικά» τους. Ήταν μια συζήτηση περισσότερο με γνώμονα την πολιτική από αυτή των υποψηφίων τους.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τα τρέχοντα ζητήματα στη Μέση Ανατολή. Και οι δύο υποψήφιοι ρωτήθηκαν εάν θα υποστήριζαν ή θα αντιτίθεντο σε ένα προληπτικό χτύπημα από το Ισραήλ στο Ιράν. Ο Γουόλς είπε ότι η ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί είναι «απολύτως θεμελιώδης» και ότι η «σταθερή ηγεσία» είναι θεμελιώδης.

Από την πλευρά του, ο Βανς είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «κάνει σταθερά τον κόσμο πιο ασφαλή» και ότι ο Τραμπ, ως πρόεδρος, αναγνώρισε ότι «χρειαζόμαστε την ειρήνη μέσω της δύναμης». Ο Βανς είπε ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να κάνει ό,τι χρειάζεται για να κρατήσει τη χώρα ασφαλή, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους συμμάχους μας όπου κι αν βρίσκονται όταν πολεμούν τους κακούς».