Στίβεν Χόκινγκ: «Σκοτεινή» θεωρία των εξωγήινων εξηγεί γιατί δεν έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους

Η θεωρία ονομάζεται «υπόθεση του σκοτεινού δάσους»
Αρχείου
3'

Είναι ένα ερώτημα που κυριαρχεί στις σκέψεις των θεωρητικών συνωμοσίας και των αστρονόμων εδώ και γενιές - αν υπάρχει εξωγήινη ζωή εκεί έξω στο διάστημα, γιατί δεν έχουμε ακούσει νέα της;

Δεδομένου ότι η Γη στέλνει εδώ και χρόνια μηνύματα και πληροφορίες σε περίπτωση που συναντήσουν άλλους πολιτισμούς, η έλλειψη απάντησης έχει απογοητεύσει ορισμένους.

Για άλλους, όμως, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη, αλλά αντιθέτως παίζει με την αγαπημένη τους θεωρία για το σύμπαν -μια θεωρία στην οποία προφανώς πίστευε ο Στίβεν Χόκινγκ όταν ζούσε.

Όπως εξηγείται από ένα πρόσφατο TikTok από τη δημιουργό Kalpana Pot (@toknerdytome,) ονομάζεται «υπόθεση του σκοτεινού δάσους».

Όλα αυτά προκαλούνται από το τεράστιο μέγεθος του σύμπαντος και την έλλειψη άλλων πολιτισμών που μας μιλούν μέσα σε αυτή την έκταση.

Όπως το θέτει η Pot: «Ρίξτε μια ματιά στον Γαλαξία μας. Κάποιες εκτιμήσεις λένε ότι έχει 400 δισεκατομμύρια αστέρια και ενδεχομένως τρισεκατομμύρια πλανήτες. Ακόμα και αν ένα μικρό κλάσμα αυτών των πλανητών έχει νοήμονα ζωή, αυτό εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος αριθμός - μικρές ποσότητες σε όρους διαστήματος είναι και πάλι πολλά».

Έτσι, δεδομένου ότι «σαρώνουμε τον ουρανό για σήματα εδώ και πάνω από 60 χρόνια», λέει, πώς γίνεται να μην υπάρχει τίποτα αξιοσημείωτο που να μας επιστρέφει;

Ποια είναι η θεωρία του σκοτεινού δάσους;

Λοιπόν, σε αυτό το σημείο έρχεται η ιδέα του σκοτεινού δάσους - είναι μια θεωρία που υποστηρίζει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί εκεί έξω που έχουν εξελιχθεί σε σημείο που θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας, και ότι πιθανώς γνωρίζουν την ύπαρξη της Γης.

Ωστόσο, για διάφορους λόγους, επιλέγουν να μη μας μιλήσουν. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν δεχθεί επιθέσεις από άλλους πολιτισμούς που έχουν ανακαλύψει, ή, το πιο τρομακτικό, επειδή θέλουν να κρατήσουν την ανθρωπότητα στο σκοτάδι προκειμένου να διατηρήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι μας.

Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι ίσως υπάρχει μια ακόμη πιο απειλητική δύναμη εκεί έξω, μια δύναμη που έχει φοβίσει τους άλλους να σιωπήσουν - ένα μάθημα που εμείς δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία (ή την ατυχία) να μάθουμε.

Σε αυτό το σημείο έρχεται ο Στίβεν Χόκινγκ - έχει καταγραφεί ότι το 2010 δήλωσε ότι η επαφή με τους εξωγήινους θα ήταν σχεδόν σίγουρα κακό πράγμα για το είδος μας. Είπε σε ένα ντοκιμαντέρ για το Discovery Channel: «Αν μας επισκεφθούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι περίπου όπως όταν ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Αμερική, το οποίο δεν εξελίχθηκε καλά για τους ιθαγενείς Αμερικανούς».

Αυτή είναι μια αρκετά απογοητευτική σκέψη, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον που είχε τόσο βαθιά γνώση της αστροφυσικής και της αστρονομίας.

Με πληροφορίες από το Unilad Tech