ΒΒC: «To Ιράν ήθελε να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα, η ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι συγκρατημένη»

Το Ιράν ήθελε να προκαλέσει πραγματική ζημιά ,με την πυραυλική επίθεση, ενώ η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να μην είναι τόσο συγκρατημένη όσο την προηγούμενη φορά λέει ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC
2'

Όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο, φαινόταν ότι είχε νόημα – αλλά το Ιράν ουσιαστικά ειδοποίησε για την επίθεση και τον τρόπο εκτέλεσής της, και οι ισραηλινές και αμερικανικές άμυνες την αναχαίτισαν

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Ιρανοί έμοιαζαν σαν να ήθελαν να κάνουν κάποια σοβαρή ζημιά και εμφανίστηκαν πολύ πιο επιθετικοί. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν εξέδωσε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι αντεπιτίθεται στις δολοφονίες ανώτερων ηγετών στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και προειδοποίησε ότι εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, θα αντεπιτεθούν με τη σειρά τους.

Την τελευταία φορά, ο Τζο Μπάιντεν είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου – «διεκδίκησε τη νίκη», μην προχωρήσεις σε μεγάλη απάντηση – και δεν το έκανε. Αυτή τη φορά το κλίμα στο Ισραήλ είναι πολύ διαφορετικό.

Στην ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός Nαφτάλι Μπένετ χθες βράδυ, χρησιμοποίησε πολύ δυνατή γλώσσα, λέγοντας: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ και 50 χρόνια για να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να κυνηγήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, προκειμένου να «καταστρέψει θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς».

Δεν είναι πρωθυπουργός σήμερα (αν και ευρέως θεωρείται ότι θα γίνει στο μέλλον) αλλά αντανακλά μια συγκεκριμένη διάθεση στη χώρα. Δεν θα απέκλεια επιθέσεις από το Ισραήλ σε οτιδήποτε αυτή τη στιγμή – πυρηνικές εγκαταστάσεις, πετροχημικές εγκαταστάσεις, οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην ιρανική οικονομία.

Το σενάριο που επικρατούσε πάντα είναι οτι το Ιράν είχε μια μπροστινή άμυνα με τη μορφή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με ένα τεράστιο οπλοστάσιο εξελιγμένων όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, θεωρητικά, εάν το Ιράν και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του δέχονταν επίθεση.

Όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ισραήλ αποκεφάλισε τη Χεζμπολάχ, κατέστρεψε τα μισά όπλα της, σύμφωνα με τις αμερικανικές και ισραηλινές αρχές και εισέβαλε στον Λίβανο.

Ο αποτρεπτικός παράγοντας που είχε το Ιράν, δεν έχει απλώς εξαφανιστεί – έχει θρυμματιστεί σε χίλια κομμάτια. Επομένως, νομίζω ότι οι Ισραηλινοί αισθάνονται πιο ελεύθεροι να δράσουν. Και ο Τζο Μπάιντεν μεταφέρει αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο, δίνοντας σήμα στους Ιρανούς ότι «αν χτυπήσουν το Ισραήλ, χτυπάνε και τις ΗΠΑ».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μιλούσαν για τον φόβο της εξάπλωσης του πολέμου: την αστάθεια, τις αναταράξεις που προέρχονται από όλα όσα συμβαίνουν – τώρα βλέπουμε να εκτυλίσσεται το χειρότερο σενάριο και αφήνει πολύ λίγα περιθώρια για διπλωματία αυτή τη στιγμή.