Πόλεμος Xαμενεΐ - Νετανιάχου: Οι δύο ηγέτες που κρατούν στα χέρια τους την τύχη της Μέσης Ανατολής
Δεν έχουν τίποτα κοινό εκτός από το μίσος που τρέφουν ο ένας για τον άλλον, τη «μακροζωία» τους ως ηγέτες και την ανυποχώρητη μάχη τους για πολιτική επιβίωση. Ο λόγος για τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου που διαχειρίζονται εν πολλοίς την τύχη της Μέσης Ανατολής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Mπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν στη χώρα του ως «μεγάλο λάθος» και υποσχέθηκε εκδίκηση «Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος σήμερα και θα το πληρώσει» διεμήνυσε, προεξοφλώντας την ισραηλινή απάντηση στην πρόκληση της Τεχεράνης και συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ και το Ιράν.
Ώρες νωρίτερα ο Ανώτατος Ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδινε την εντολή για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ενάντια στο Ισραήλ. «Η νίκη έρχεται από τον Αλλάχ και είναι κοντά», τόνιζε ο Χαμενεΐ σημειώνοντας πως «τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά ενάντια στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του Σιωνιστικού καθεστώτος».
Ο Αλί Χαμενεΐ, παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος. Είχε μεταφερθεί σε καταφύγιο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ,μετά τη δολοφονία του ηγέτη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού.
Oι καταιγιστικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι η Μέση Ανατολή «βρίσκεται κολλημένη» μεταξύ του Χαμενεΐ και του Νετανιάχου, δύο ηγετών που έχουν προσκολληθεί στην εξουσία σε βάρος των χωρών τους και της περιοχής» έγραφαν πρόσφατα οι Financial Times.
Ο Νετανιάχου έχει σκληρύνει τις επιθέσεις ενάντια στους εχθρούς του Ισραήλ στην περιοχή και φέρεται να αψηφά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με στόχο να σώσει την πολιτική του καριέρα. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να προωθήσουν μία συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς αλλά και ένα όραμα ειρήνευσης για τη Μέση Ανατολή που θα παρείχε στο Ισραήλ βιώσιμη ασφάλεια και περιφερειακή ολοκλήρωση μέσω της ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, το κόστος για το Ισραήλ - απτά βήματα προς ένα παλαιστινιακό κράτος - εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό για τον Νετανιάχου.
Από την πλευρά του, ο Χαμενεΐ αφού προσπάθησε να αντιμετωπίσει το Ισραήλ μέσα απο τις πολιτοφυλακές των πληρεξουσίων του Ιράν, αναγκάστηκε να αναλάβει δράση, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο και τις δολοφονίες ανώτατων στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, με στόχο να δείξει στους συμμάχους οτι έχει το πάνω χέρι στην περιοχή. Παράλληλα αυξάνει την καταστολή και ενισχύει τους σκληροπυρηνικούς στο εσωτερικό.
Η εχθρότητα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ που υπέβοσκε πολύ καιρό στη σκιά, ξέσπασε ανοιχτά την περασμένη άνοιξη με την άμεση ανταλλαγή πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Και κλιμακώθηκε αυτές τις μέρες με τις δύο δυνάμεις να απειλούν να φέρουν τη Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου, με μία σειρά αντιποίνων που κανείς δεν ξέρει πότε θα τερματιστούν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμενε στον πόλεμο μέχρι την «ολική νίκη», απηχώντας το αυτοπαραπλανητικό σύνθημα που φώναξε στο επαναστατικό Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980. Κατά ειρωνικό τρόπο, τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Χαμενεΐ ήταν και πάλι σε θέσεις ισχύος τότε - ο ένας ως αναπληρωτής πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον και ο άλλος ως πρόεδρος του Ιράν.
Το Ιράν σύμφωνα με τους Ισραηλινούς βοήθησε τη Χαμάς στον σχεδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο στη Γάζα. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τα καλά έκτοτε, με τους δύο ηγέτες να βρίσκονται πλέον σε ένα κλιμακούμενο σπιράλ τρόμου που κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει.