Aνάλυση Newsbomb.gr: Το Ιράν απειλεί, το Ισραήλ προετοιμάζεται – Πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα

Ο Διεθνολόγος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης, ανέλυσε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο Newsbomb.gr
AP
3'

Με έκτακτο μήνυμα του ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενέι, συνεχίζεται η κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή μετά την πυραυλική επίθεση της Τρίτης. Ο Αλί Χαμενέι κατηγόρησε τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για την περιφερειακή ένταση και τους πολέμους, ισχυριζόμενος πως «ψευδώς ισχυρίζονται ότι φέρνουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή». Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να «χαθούν» από την περιοχή ώστε οι χώρες της να ζήσουν ειρηνικά.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ιρανικού επιτελείου, υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί, προειδοποίησε πως, σε περίπτωση επίθεσης στο ιρανικό έδαφος, το Ιράν θα πλήξει τις υποδομές του Ισραήλ. Μετά την εκτόξευση σχεδόν 200 πυραύλων την Τρίτη, ο Μοχάμαντ Μπαγκερί ανέφερε ότι το μπαράζ θα επαναληφθεί «με μεγαλύτερη ένταση» και όλες οι ισραηλινές υποδομές θα βρεθούν στο στόχαστρο.

Η αντίδραση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση από το Ιράν

Ο Διεθνολόγος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης, ανέλυσε τις εξελίξεις στο Newsbomb.gr. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το Ισραήλ θα προσπαθήσει να προστατέψει το κύρος και τις ευθύνες του, θέλοντας να αποκαταστήσει το γόητρό του, το οποίο υπέστη πλήγμα από την εισβολή της Χαμάς». Θεωρεί ότι «η χώρα θα στοχεύσει τους συμμάχους του Ιράν στην περιοχή, χωρίς όμως να έχει άμεσο στόχο τη σύγκρουση με το Ιράν. Ωστόσο, όπως σημειώνει, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει τη σύγκρουση, καθώς οι εξελίξεις κινούνται ταχύτερα από τις ανθρώπινες προσδοκίες».

Ποια στάση αναμένεται να κρατήσουν οι ισχυροί του κόσμου

Όσον αφορά τη στάση των υπόλοιπων χωρών, ο καθηγητής ανέφερε πως το Ιράν ίσως προσδοκά σε ρωσική υποστήριξη, ωστόσο η Ρωσία, όντας ήδη εμπλεκόμενη στον πόλεμο της Ουκρανίας, δύσκολα θα μπορέσει να παράσχει ουσιαστική βοήθεια. Σημειώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να στηρίξουν το Ισραήλ, ενώ μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν φαίνεται έχει ενεργή υποστήριξη σε κάποιους από τους σημαντικούς παίκτες της περιοχής.

«Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υποστηρίξει κάποιον από τους σημαντικούς παίκτες της Μέσης Ανατολής. Το Ιράν σίγουρα δεν θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Αμερική θα υποστηρίξει το Ισραήλ, το Ιράν θα μπορεί να υπολογίζει ίσως στη Ρωσική υποστήριξη αλλά δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ήδη μπλεγμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν είναι εύκολο να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν», είπε χαρακτηριστικά.

Απειλείται η Κύπρος;

Σχετικά με την πιθανή απειλή για την Κύπρο δεδομένης και της προηγούμενης προειδοποίησης της Χεζμπολάχ, ο καθηγητής Αντώνης Κλάψης θεωρεί πως η πιθανότητα απειλής προς τη χώρα είναι μικρή, καθώς η κύρια σύγκρουση θα στραφεί κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επηρεαστεί από το προσφυγικό κύμα που θα προκύψει από τον Λίβανο λόγω της σύγκρουσης, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει πίεση στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ημιεπίσημου πρακτορείου ειδήσεων Tasnim, το Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν στην ένταση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανέφερε πως η απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν θα είναι σκληρή. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, το Ισραήλ ενδέχεται να στοχεύσει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ως αντίποινα. Σήμερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν νέα προειδοποίηση για σφοδρές μάχες στο νότιο Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ, ενώ εκτοξεύθηκαν περίπου 100 ρουκέτες από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ από το πρωί.

Σχετικές ειδήσεις