Φιλιππίνες: Το ηφαίστειο Ταάλ εξερράγη αλλά το επίπεδο συναγερμού είναι χαμηλό

Το ηφαίστειο βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη λίμνη κοντά στην πόλη Ταγκαϊτάι στην επαρχία Καβίτε στις Φιλιππίνες

Φιλιππίνες: Το ηφαίστειο Ταάλ εξερράγη αλλά το επίπεδο συναγερμού είναι χαμηλό
X
2'

Το ηφαίστειο Ταάλ των Φιλιππίνων κοντά στην περιοχή της πρωτεύουσας εξερράγη, εκτοξεύοντας ένα σύννεφο ατμού που είχε ύψος άνω των 2 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε η σεισμολογική υπηρεσία την Τετάρτη.

Το Ταάλ, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νότια της κεντρικής Μανίλας, είναι ένα από τα μικρότερα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και ορισμένες από τις προηγούμενες εκρήξεις του έχουν επηρεάσει την πρωτεύουσα και τα αεροπορικά ταξίδια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τερεσίτο Μπακόλκολ περιέγραψε την έκρηξη ως φρεατομαγματική, όπου το μάγμα αλληλεπιδρά με το νερό και παράγει ένα σύννεφο ατμού.

Το ηφαίστειο βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη λίμνη κοντά στην πόλη Ταγκαϊτάι στην επαρχία Καβίτε.

«Αυτή η φρεατομαγματική έκρηξη περιορίστηκε στο νησί του ηφαιστείου. Εξετάζουμε αν υπάρχει πτώση τέφρας στην ανατολική πλευρά, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη εκκένωση», δήλωσε τηλεφωνικά ο Μπακόλκολ.

Ο Μπακόλκολ δήλωσε ότι το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο χαμηλότερο της κλίμακας και δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς.

Παρά το γεγονός ότι το ηφαίστειο στέκεται μόλις στα 311 μέτρα, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο καθώς μια έκρηξη το 1911 σκότωσε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους.

Τον Ιούλιο του 2021, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή αφού το ίδιο εξέπεμψε ένα σύννεφο αερίου και ατμού ύψους 1 χιλιομέτρου.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το ηφαίστειο Ταάλ εκτόξευσε στον ουρανό μια «στήλη» τέφρας και ατμού ύψους 15 χιλιομέτρων, αναγκάζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και προκαλώντας εκτεταμένες αναταραχές στην πρωτεύουσα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή