Reuters: Αλλάζει το μοτίβο επιθέσεων το Ιράν - Πιο επικίνδυνες και μεγαλύτερες κλίμακας οι επόμενες

Η πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ έδειξε ότι το Ιράν είναι ικανό για μεγαλύτερα και περιπλοκότερα πλήγματα

Reuters: Αλλάζει το μοτίβο επιθέσεων το Ιράν - Πιο επικίνδυνες και μεγαλύτερες κλίμακας οι επόμενες
AP Photo
4'

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ την Τρίτη ήταν μεγαλύτερη, πιο περίπλοκη και περιελάμβανε πιο προηγμένα όπλα από τα πλήγματα του Απριλίου, λένε οι ειδικοί, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην πυραυλική άμυνα και επιτρέποντας να περάσουν περισσότερες κεφαλές.

Αν και τα συντρίμμια από τους περισσότερους από 180 πυραύλους εξακολουθούν να συλλέγονται και να αναλύονται, οι ειδικοί λένε ότι στις τελευταίες επιθέσεις φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Fattah-1 και Kheybarshekan του Ιράν, και οι δύο με βεληνεκές περίπου 1.400 χιλιομέτρων.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι και οι δύο πύραυλοι έχουν κεφαλές ελιγμών, οι οποίες μπορούν να δυσκολέψουν την αεράμυνα και χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα, που σημαίνει ότι μπορούν να εκτοξευθούν με μικρή προειδοποίηση.

«Η συντομότερη προετοιμασία εκτόξευσης σημαίνει ότι αυτοί οι πύραυλοι φτάνουν ταυτόχρονα για να τονίσουν περαιτέρω την άμυνα», δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, διευθυντής του Προγράμματος Μη Διάδοσης της Ανατολικής Ασίας στο Κέντρο Μελετών Μη Διάδοσης του James Martin στο Middlebury Institute of International Studies στην Καλιφόρνια.

«Οι (οι κεφαλές) μπορούν να κάνουν ελιγμούς για να περιπλέξουν την κατανομή των αναχαιτιστών και οι ελιγμοί σημαίνει ότι μπορούν να χτυπήσουν με καλύτερη ακρίβεια για να χτυπήσουν πραγματικά στόχους αφού τελειώσουν».

Ορισμένοι πύραυλοι Fattah-1 χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα του Απριλίου, το οποίο ήταν αναποτελεσματικό σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Αλλά οι περισσότεροι ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι Emad με υγρά καύσιμα, οι οποίοι είχαν αναφερόμενο ποσοστό αποτυχίας 50%, είπε ο Lewis, και μόνο αρκετή ακρίβεια για να χτυπήσουν έναν στόχο διαμέτρου μεγαλύτερης από 1 km.

Αντίθετα, το Ιράν έχει πει ότι οι πιο προηγμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι του έχουν «πιθανό κυκλικό σφάλμα» περίπου 20 μέτρων, που σημαίνει ότι οι μισοί από όλους τους πυραύλους που εκτοξεύονται σε έναν στόχο θα προσγειωθούν σε απόσταση 20 μέτρων από αυτόν. Είναι «οι πιο προηγμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν που μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο Φάμπιαν Χινς, ερευνητής για θέματα άμυνας και στρατιωτικών υποθέσεων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Τα βίντεο της επίθεσης της Τρίτης φάνηκαν να δείχνουν οχήματα επανεισόδου πυραύλων - τα οποία φέρουν τις κεφαλές τους - ή πύρινα συντρίμμια να φτάνουν στο έδαφος.

Μερικοί αναχαιτίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πάνω από την ατμόσφαιρα της γης.

Το Πεντάγωνο είπε ότι δύο αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν περίπου δώδεκα αναχαιτιστές εναντίον των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Ankit Panda του Ιδρύματος Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη που εδρεύει στις ΗΠΑ είπε ότι οι άμεσες συγκρίσεις με τα χτυπήματα του Απριλίου θα ήταν δύσκολες γιατί όχι μόνο τα όπλα, αλλά η δομή της επίθεσης και οι άμυνες είχαν αλλάξει.

Για παράδειγμα, είπε, τα χτυπήματα τον Απρίλιο περιελάμβαναν αργά κινούμενα drones και πυραύλους κρουζ, τα οποία παρείχαν στους υπερασπιστές περισσότερο χρόνο προειδοποίησης.

"Έχουμε ένα διαφορετικό μοτίβο επίθεσης... και η Αεροδιαστημική Δύναμη του IRGC επιλέγει την προφανή χρήση μεγαλύτερου αριθμού πιο προηγμένων και ικανών πυραύλων", είπε, αναφερόμενος στον πύραυλο βραχίονα του επίλεκτου Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Οι αναφορές για ζημιές είναι περιορισμένες και το Ισραήλ αρχικά δεν ανέφερε νεκρούς ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Τρίτης. Αλλά ο Malcolm Davis, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, προειδοποίησε ότι οι μελλοντικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο περίπλοκες και να χρησιμοποιούν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων.

«Εάν οι Ιρανοί εξαπολύσουν άλλη μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση, είναι πιθανό να περάσουν περισσότεροι πύραυλοι, ιδιαίτερα εάν οι επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων συντονίζονται με επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», είπε ο Ντέιβις. «Οπότε δεν νομίζω ότι έχουμε δει τη μέγιστη κλίμακα επίθεσης με κανένα τρόπο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή