Στο Κατάρ ο Πρόεδρος του Ιράν: Ζητά οι ασιατικές χώρες να αποτρέψουν τα «ισραηλινά εγκλήματα»

Το Κατάρ αποτελεί εκτός από πεδίο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισλάμ και Δύσης και προνομιούχο συνομιλητή του ιρανικού καθεστώτος, καθώς τα δύο κράτη συνεργάζονται σε ενεργειακά εγχειρήματα.
The Associated Press
2'

Το Κατάρ επισκέπτεται ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν για διμερείς συνομιλίες αλλά και για να συμμετέχει σε μια σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σκοπός της επισκεψής του όπως ο ίδιος τόνισε το να ζητήσει τη βοήθεια των ασιατικών χωρών για την αποτροπή των "ισραηλινών εγκλημάτων", όπως τα χαρακτήρισε, στη Μέση Ανατολή,

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ εκτός από το ότι είναι παραδοσιακά το κράτος στο οποίο λαμβάνουν χώρα διαπραγματεύσεις μεταξύ ισλαμικών κινημάτων/καθεστώτων και της Δύσης - εκεί κλείστηκε η συμφωνία μεταξύ Ταλιμπάν και ΗΠΑ - αποτελεί και προνομιούχο εταίρο του Ιράν, αφού συνεκμεταλλεύονται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου του κόσμου.

Ξεκινώντας το πρώτο του ταξίδι στο Κατάρ ως πρόεδρος, ο Πεζεσκιάν άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί στο Ισραήλ εγια τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. "Θέλουμε ασφάλεια και ειρήνη. Το Ισραήλ ήταν αυτό που δολοφόνησε τον Χανίγια στην Τεχεράνη", ανέφερε ο Πεζεσκιάν κατά την άφιξή του στο Κατάρ, σύμφωνα με το ιρανικό Student News Network.

«Οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ λένε ότι αν δεν δράσουμε, θα υπάρξει ειρήνη στη Γάζα σε μια εβδομάδα. Εμείς περιμέναμε να υπάρξει ειρήνη, αλλά αυτοί αύξησαν τις δολοφονίες τους". "Εάν το σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ] δεν σταματήσει τα εγκλήματά του, θα αντιμετωπίσει πιο σκληρές αντιδράσεις", αναφέρουν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι δήλωσε ο Πεζεσκιάν φεύγοντας για το Κατάρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος στόχος της επίσκεψής του στη Ντόχα ήταν να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και να υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση του Κατάρ. Θα συμμετείχε επίσης σε σύνοδο κορυφής του διαλόγου για τη συνεργασία στην Ασία. "Ο δεύτερος στόχος είναι να συζητήσουμε πώς οι ασιατικές χώρες μπορούν να αποτρέψουν τα ισραηλινά εγκλήματα στην περιοχή... και να εμποδίσουν τους εχθρούς να προκαλέσουν αναταραχή στη Μέση Ανατολή", ισχυρίσθηκε ο Πεζεσκιάν.

Σχετικές ειδήσεις