Λιόλιος στο Newsbomb.gr: Το Ιράν δεν χρησιμοποίησε τα πιο εξελιγμένα όπλα του στην επίθεση

Τα τρία συστήματα που το Ισραήλ χρησιμοποίησε για αντιμετωπίσει την ιρανική επίθεση
ΕΚΕΟ
7'

Το ότι η χθεσινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν σαφώς αναβαθμισμένη από αυτήν του Απριλίου αλλά δε χρησιμοποίησε τα πιο εξελιγμένα του όπλα σε αυτή, αποκάλυψε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής και οπλικών επιστημών, διευθυντής του τομέα Φυσικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και διευθυντής του «Κέντρου Ελέγχου Όπλων» Θεόδωρος Λιόλιος.

Ενώ με σχεδιαγράμματα δείχνει τι θα γινόταν εάν ένας ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος χτυπούσε στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Newsbomb.gr ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι για να αναχαιτίσει την επίθεση του Ιράν το Ισραήλ χρησιμοποίησε τρία δικά του οπλικά συστήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν και τα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με τον Θεόδωρο Λιόλιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα αναμένεται να χρησιμοποιήσει και το Ισραήλ στην δική του απάντηση, εργαλειοποιώντας βόμβες τύπου bunker buster σαν και αυτές που σκότωσαν τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Λόγο για τον οποίο το Ιράν κατηγόρησε ως «συνένοχες» της δολοφονίας τις ΗΠΑ.

Ο Θεόδωρος Λιόλιος απαντά στο Newsbomb.gr


Τί είδους όπλα χρησιμοποίησε το Ιράν ενάντια στο Ισραήλ στη χθεσινή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους;

Στην επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2024, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας κυρίως πυραύλους Shahab-3. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επίθεση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν μέχρι σήμερα. Ο ισχυρισμός ότι η Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά (IRGC) χρησιμοποίησε για πρώτη φορά και υπερηχητικούς πυραύλους Fattah, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν ταχύτητες έως Mach 15 και να ελίσσονται κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα ελέγχεται για την ακρίβεια του διότι ούτως η άλλως οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς έχουν αυτή την ταχύτητα πρόσκρουσης με το στόχο.

Ποια αντιβαλλιστικά συστήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αναχαίτιση των πυραύλων του Ιράν;

Για την αναχαίτιση των πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν στις 1 Οκτωβρίου 2024, το Ισραήλ χρησιμοποίησε τα εξής αντιβαλλιστικά συστήματα:

  1. Iron Dome: Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για πιθανούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, όπως αυτοί που εκτοξεύουν συνήθως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ και όχι για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν.
  2. David's Sling: Ενεργοποιήθηκε για την αναχαίτιση πυραύλων μέσου βεληνεκούς και υψηλής ταχύτητας, παρέχοντας ακριβή πλήγματα κατά των ιρανικών πυραύλων.
  3. Arrow-2 και Arrow-3: Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με το Arrow-3 να αναχαιτίζει πυραύλους στο διάστημα.
  4. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν με το σύστημα Aegis μέσω αντιτορπιλικών στη Μεσόγειο, αναχαιτίζοντας επιπλέον πυραύλους.

Είναι προφανές ότι κανένα από τα τρία τελευταία αντιβαλλιστικά συστήματα δεν είχε 100% επιτυχία και αρκετοί πύραυλοι (η οι κεφαλές που απέμειναν) προσέκρουσαν στο έδαφος

Ποια ακριβώς η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στην επίθεση του Απριλίου και τη χθεσινή;

Η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στην επίθεση του Απριλίου 2024 και την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2024 είναι σημαντική, τόσο σε επίπεδο κλίμακας όσο και στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών.

  1. Κλίμακα της επίθεσης: Η επίθεση του Απριλίου περιελάμβανε λιγότερους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ η επίθεση της Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκε από την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Η μαζική αυτή εκτόξευση προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση στην αεράμυνα του Ισραήλ, απαιτώντας μεγαλύτερη εμπλοκή συστημάτων αναχαίτισης.
  2. Χρήση τεχνολογίας: Στην επίθεση του Απριλίου, το Ιράν βασίστηκε κυρίως σε συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους Shahab-3. Ωστόσο, στην επίθεση της Οκτωβρίου, το Ιράν ίσως χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πυραύλους τύπου Fattah νέας τεχνολογίας, οι οποίοι είναι πολύ πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν λόγω των υψηλών ταχυτήτων και της ικανότητάς τους να ελίσσονται στην ατμόσφαιρα (ισχυρισμός του Ιράν που ελέγχεται). Αυτή η ποιοτική αναβάθμιση των ιρανικών όπλων αύξησε σημαντικά την απειλή για το Ισραήλ και δημιούργησε νέες προκλήσεις για τα αμυντικά του συστήματα
  3. Στρατηγική και στόχοι: Η επίθεση της Οκτωβρίου ήταν άμεση απάντηση στη δολοφονία κορυφαίων ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς από το Ισραήλ, ενώ η επίθεση του Απριλίου θεωρείται μέρος της γενικότερης σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Η χρήση υπερηχητικών όπλων και η αύξηση του αριθμού των πυραύλων στην πρόσφατη επίθεση αποδεικνύει την κλιμάκωση της στρατιωτικής απάντησης από πλευράς Ιράν.

Διαθέτει στο οπλοστάσιό του το Ιράν πιο εξελιγμένα συστήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στο Ισραήλ;

Ναι, το Ιράν διαθέτει στο οπλοστάσιό του πιο εξελιγμένα συστήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στο Ισραήλ.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Εξελιγμένους πυραύλους (ίσως υπερηχητικούς) : Οι Fattah, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2024, είναι φαινομενικά πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν, χωρίς απαραίτητα να είναι υπερ υπερηχητικοι΄(hypersonic) με τη στενή έννοια.
  2. Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς: Το Ιράν διαθέτει πύραυλους όπως ο Sejjil-2 και ο Shahab-3, που έχουν βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων, καλύπτοντας ολόκληρο το Ισραήλ. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες κεφαλές και αποτελούν απειλή για κρίσιμες υποδομές του Ισραήλ.
  3. Drone και UAV τεχνολογία: Το Ιράν έχει επενδύσει σημαντικά σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) με εξελιγμένη τεχνολογία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναγνώριση, επιθέσεις ακριβείας, και ηλεκτρονικό πόλεμο. Αυτά τα drones μπορούν να παρακάμψουν τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε στρατηγικούς στόχους.
  4. Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου: Το Ιράν έχει αναπτύξει επίσης ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου, που μπορούν να παρεμποδίσουν τα συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης του Ισραήλ. Αυτές οι ικανότητες θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την αποτελεσματικότητα των αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ σε συνθήκες πραγματικής σύγκρουσης

Το γεγονός ότι το Ιράν συνεχώς εξελίσσει την τεχνολογία του το καθιστά σοβαρή απειλή για την περιοχή και ιδίως για το Ισραήλ, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αντιβαλλιστικά του συστήματα.

Θα χρησιμοποιηθούν οι βόμβες bunker buster από το Ισραήλ στην απάντησή του ενάντια στο Ιράν, όπως χρησιμοποιήθηκαν και κατά του Νασράλα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των βομβών

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβες "bunker buster" (συγκεκριμένα τις GBU-28) στην πρόσφατη επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024. Αυτές οι βόμβες σχεδιάστηκαν για να διαπερνούν βαριά θωρακισμένα καταφύγια ή υπόγειες εγκαταστάσεις πριν εκραγούν, κάτι που επιτρέπει την καταστροφή βαθιά ενισχυμένων στόχων, όπως υπόγεια στρατηγεία και αποθήκες πυρομαχικών. Οι GBU-28 είναι κατευθυνόμενες μέσω GPS, προσφέροντας υψηλή ακρίβεια και δυνατότητα να προκαλούν εκτεταμένες ζημιές, ακόμη και σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα, όπως αυτό της Βηρυτού, όπου βρισκόταν ο στόχος

Η πιθανότητα το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει παρόμοιες βόμβες σε μια μελλοντική απάντηση κατά του Ιράν είναι υψηλή, ιδίως αν οι στόχοι περιλαμβάνουν υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις ή στρατιωτικές βάσεις. Οι bunker busters θα ήταν το κατάλληλο όπλο για να αντιμετωπίσουν τέτοιους στόχους, καθώς το Ιράν έχει κατασκευάσει πολλές υποδομές βαθιά υπόγεια, με την ελπίδα να προστατευτούν από αεροπορικές επιθέσεις

Αυτές οι βόμβες έχουν βάρος περίπου 5.000 λιβρών (2300 κιλών) και είναι ειδικά σχεδιασμένες για να διαπερνούν σκληρά επιφανειακά υλικά πριν από την έκρηξή τους, καταστρέφοντας στόχους που διαφορετικά θα ήταν προστατευμένοι.

Τι θα συνέβαινε εάν ένας ιρανικός πύραυλος χτυπούσε την Αθήνα;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις έκρηξης ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που χρησιμοποίησαν οι Ιρανοί;

Δείτε τι θα συνέβαινε αν χτυπούσε την πλατεία συντάγματος. Το ΕΚΕΟ σας δίνει τις τρεις ζώνες καταστροφής. Η εσωτερική κόκκινη ζώνη είναι η περιοχή όπου κτίρια θα μπορούσαν να κατεδαφιστούν, η ενδιάμεση πορτοκαλί ζώνη περιλαμβάνει την περιοχή εντός της οποία θα έχουμε έναρξη θραύσης τυμπάνων και η εξωτερική κίτρινη ζώνη την περιοχή εντός της οποίας αναμένεται θραύση κρυστάλλων λόγω ωστικού κύματος.

Σχετικές ειδήσεις