Στα άδυτα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν - Οι εγκαταστάσεις που στοχεύει το Ισραήλ
Φως στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, κορυφώνεται η ανησυχία ότι το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως απειλεί άλλωστε να κάνει εδώ και καιρό
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκτείνεται σε πολλές τοποθεσίες. Ενώ η απειλή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών διαφαίνεται εδώ και δεκαετίες, μόνο μερικές από τις τοποθεσίες έχουν κατασκευαστεί υπόγεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η υπηρεσία παρακολούθησης των πυρηνικών του ΟΗΕ πιστεύουν ότι το Ιράν είχε ένα συντονισμένο, μυστικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων που σταμάτησε το 2003.
Η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται ότι είχε ποτέ ή σχεδίαζε να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Το Ιράν συμφώνησε σε περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις διεθνείς κυρώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Αυτό το σύμφωνο κατέρρευσε το 2018 όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν άρχισε να εγκαταλείπει τους περιορισμούς τον επόμενο χρόνο.
Έκτοτε η χώρα επεκτείνει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της, μειώνοντας τον λεγόμενο «χρόνο διάσπασης» που θα χρειαζόταν για να παράγει αρκετό ουράνιο οπλικής ποιότητας για μια πυρηνική βόμβα σε λίγες εβδομάδες από τουλάχιστον ένα χρόνο, βάσει της συμφωνίας του 2015.
Στην πραγματικότητα, η κατασκευή μιας βόμβας με αυτό το υλικό θα διαρκούσε περισσότερο. Το πόσο λιγότερο δεν είναι σαφές και παραμένει θέμα συζήτησης.
Το Ιράν τώρα εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα 60%, κοντά στο 90% του βαθμού όπλων, σε δύο τοποθεσίες, και θεωρητικά έχει αρκετό υλικό εμπλουτισμένο σε αυτό το επίπεδο, εάν εμπλουτιστεί περαιτέρω, για σχεδόν τέσσερις βόμβες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), του εποπτικού οργάνου του ΟΗΕ.
Εγκαταστάσεις στη Νατάνζ
Το κύριο συγκρότημα στην καρδιά του προγράμματος εμπλουτισμού του Ιράν σε μια πεδιάδα που γειτνιάζει με βουνά έξω από την ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων Κομ, νότια της Τεχεράνης. Το Nατάνζ στεγάζει εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν δύο εργοστάσια εμπλουτισμού: το τεράστιο, υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων (FEP) και το υπέργειο πιλοτικό εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων (PFEP).
Εξόριστα μέλη της ιρανική αντιπολίτευσης αποκάλυψαν το 2002 ότι το Ιράν έχτιζε κρυφά το Νατάνζ, πυροδοτώντας μια διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και του Ιράν για τις πυρηνικές του προθέσεις που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το FEP κατασκευάστηκε για εμπλουτισμό σε εμπορική κλίμακα, ικανό να φιλοξενήσει 50.000 συσκευές φυγοκέντρισης. Περίπου 14.000 από αυτές είναι εγκατεστημένες εκεί επί του παρόντος, εκ των οποίων περίπου 11.000 βρίσκονται σε λειτουργία, διυλίζοντας ουράνιο σε καθαρότητα έως και 5%.
Διπλωμάτες με γνώση των εργασιών στο Νατάνζ περιγράφουν το FEP ως περίπου τρεις ορόφους κάτω από το έδαφος. Υπάρχει εδώ και καιρό συζήτηση για το πόση ζημιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Έχει προκληθεί ζημιά στα μηχανήματα στο FEP με άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης και της διακοπής ρεύματος τον Απρίλιο του 2021 που το Ιράν είπε ότι ήταν επίθεση από το Ισραήλ. Το υπέργειο PFEP φιλοξενεί μόνο μερικές εκατοντάδες φυγοκεντρητές, αλλά το Ιράν εμπλουτίζεται σε καθαρότητα έως και 60%.
Εργοστάσιο Φορντό
Στην απέναντι πλευρά της πόλης Κομ, το Φόρντο είναι μια περιοχή εμπλουτισμού σκαμμένη σε ένα βουνό και επομένως καλύτερα προστατευμένη πιθανότατα από πιθανούς βομβαρδισμούς σε σχέση με το FEP. Η συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις δεν επέτρεπε στο Ιράν να προχωρήσει σε διαδικασία εμπλουτισμού στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
Τώρα διαθέτει περισσότερες από 1.000 συσκευές φυγοκέντρισης που λειτουργούν εκεί, ένα κλάσμα από αυτές προηγμένες μηχανές IR-6 που εμπλουτίζουν έως και 60%. Επιπλέον, το Ιράν διπλασίασε πρόσφατα τον αριθμό των φυγοκεντρητών που εγκαταστάθηκαν στο Φόρντο, με όλες τις νέες να είναι μηχανές IR-6.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν το 2009 ότι το Ιράν κατασκεύαζε κρυφά το εν λόγω εργοστάσιο για χρόνια και δεν είχε ενημερώσει τον ΔΟΑΕ. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε πει τότε: «Το μέγεθος και η διαμόρφωση αυτής της εγκατάστασης δεν συνάδει με ειρηνικό πρόγραμμα».
Ισφαχάν
Το Ιράν διαθέτει ένα μεγάλο κέντρο πυρηνικής τεχνολογίας στα περίχωρα του Ισφαχάν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του. Περιλαμβάνει τη μονάδα παραγωγής πλακών καυσίμου (FPFP) και την εγκατάσταση μετατροπής ουρανίου (UCF) που μπορεί να επεξεργάζεται το ουράνιο σε εξαφθοριούχο ουράνιο που τροφοδοτείται σε φυγοκεντρητές.
Υπάρχει εξοπλισμός στο Ισφαχάν για την κατασκευή μετάλλου ουρανίου, μια διαδικασία που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πυρήνα μιας πυρηνικής βόμβας. Ο ΔΟΑΕ είπε ότι υπάρχουν μηχανήματα για την κατασκευή εξαρτημάτων φυγοκέντρησης στο Ισφαχάν, περιγράφοντάς το το 2022 ως «νέα τοποθεσία»
Αντιδραστήρας Χοντάμπ
Το Ιράν έχει έναν μερικώς κατασκευασμένο ερευνητικό αντιδραστήρα βαρέων υδάτων που αρχικά ονομαζόταν Αράκ και τώρα Χοντάμπ. Οι αντιδραστήρες βαρέων υδάτων αποτελούν κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων επειδή μπορούν εύκολα να παράξουν πλουτώνιο το οποίο, όπως το εμπλουτισμένο ουράνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πυρήνα μιας ατομικής βόμβας.
Βάσει της συμφωνίας του 2015, η κατασκευή σταμάτησε, ο πυρήνας του αντιδραστήρα αφαιρέθηκε και γεμίστηκε με σκυρόδεμα για να καταστεί άχρηστος. Ο αντιδραστήρας επρόκειτο να επανασχεδιαστεί «για να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή πλουτωνίου και όχι για να παράγεται πλουτώνιο όπλων σε κανονική λειτουργία». Το Ιράν ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ ότι σχεδιάζει να θέσει τον αντιδραστήρα σε λειτουργία το 2026.
Κέντρο Ερευνών Τεχεράνης
Οι πυρηνικές ερευνητικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην Τεχεράνη περιλαμβάνουν έναν ερευνητικό αντιδραστήρα.
Μπουσέρ
Ο μοναδικός ενεργός πυρηνικός σταθμός του Ιράν, στις ακτές του Κόλπου, χρησιμοποιεί ρωσικά καύσιμα τα οποία η Ρωσία παίρνει πίσω όταν τα χρησιμοποιήσει, μειώνοντας τον κίνδυνο διάδοσης πυρηνικών όπλων