Τέλος εποχής για το...προσούτο Ιταλίας: Γιατί απειλείται η βιομηχανία των 20 δισ. ευρώ
Η γρίπη των χοίρων έχει πλήξει τη βόρεια Ιταλία, απειλώντας τα μέσα διαβίωσης και την παραγωγή πολύτιμων προϊόντων χοιρινού κρέατος, όπως το προσούτο
Η Ιταλία έχει θανατώσει σχεδόν 120.000 χοίρους από τότε που εμφανίστηκε η γρίπη των χοίρων στη χώρα τον Ιανουάριο του 2022. Στο αγρόκτημα του Τζοβάνι Αιρόλι νότια του Μιλάνου, και οι 6.200 χοίροι του σφαγιάστηκαν σύμφωνα με αυστηρά πρωτόκολλα για να σταματήσει η ασθένεια που απειλεί την ιταλική βιομηχανία προσούτο, αλλαντικών και χοιρινού κρέατος αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Μας συνέβη παρά την εφαρμογή όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας. Προφανώς υπήρξε μια αποτυχία. Δεν καταλαβαίνουμε πως έγινε αυτό», δήλωσε ο Αιρόλι για το περιστατικό στο αγρόκτημά του στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας.
Η ασθένεια κορυφώθηκε με 24 κρούσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου με τα περισσότερα από αυτά στη Λομβαρδία. Οι περιοχές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι περιοχές του Πιεμόντε και της Εμίλια Ρομάνα, γνωστές για το πολύτιμο προσούτο Πάρμας.
Ο αντίκτυπος της επιδημίας εκτείνεται ωστόσο σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε μια επιπλέον ακτίνα 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι οποίες αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω της απειλής που συνιστούν οι δυνητικά μολυσμένοι αγριόχοιροι στη ρυθμιστική ζώνη. Η ασθένεια, η οποία είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα για τους χοίρους, συνήθως μολύνει πρώτα τα αγριογούρουνα πριν εξαπλωθεί στους οικόσιτους χοίρους που αγγίζουν τα δέκα εκατομμύρια.
Η ζημία στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος έχει εκτιμηθεί σε 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής από το αγροτικό λόμπι Coldiretti, το οποίο προειδοποίησε ότι ορισμένοι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τα προς το ζην.
Υπολογίζουν ότι ο τομέας παράγει 20 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, από τις φάρμες όπου εκτρέφονται οι χοίροι μέχρι τα εργοστάσια όπου ωριμάζει το ζαμπόν. Όταν εντοπίστηκε η γρίπη των χοίρων στην Ιταλία, 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ταϊβάν και το Μεξικό, εφάρμοσαν άμεση απαγόρευση εισαγωγής ιταλικού χοιρινού κρέατος, ανεξάρτητα από το αν αυτό είχε παραχθεί σε περιοχή όπου εντοπίστηκε η γρίπη των χοίρων ή όχι.
Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και άλλες τέσσερις χώρες περιόρισαν τις εισαγωγές τους. Η κυβέρνηση της Ιταλίας διόρισε νέο ειδικό επίτροπο για την αντιμετώπιση της επιδημίας αυτό το καλοκαίρι. Οι προηγούμενοι επίτροποι είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην αποστολή του στρατού για το κυνήγι αγριογούρουνων, δεχόμενοι επικρίσεις
Ωστόσο, ο νέος επίτροπος Τζιοβάνι Φιλιπίνι επέβαλε αντ' αυτού νέους περιορισμούς στην πρόσβαση σε φάρμες και στη μεταφορά ζώων. Μόλις ένα νέο κρούσμα αναφέρθηκε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Ο Αϊρόλι, ο οποίος παράγει ζαμπόν τόσο για το προσούτο του Σαν Ντανιέλε όσο και για την Πάρμα, όπως πολλοί άλλοι αγρότες, δεν αναμένει να ξαναρχίσει την επιχείρησή του εκτρέφοντας περίπου 13.000 χοίρους το χρόνο μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πανώλη των χοίρων. Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πότε μπορεί να είναι αυτό. Αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή προσούτο της Ιταλίας.