Γάζα: «Ζούμε μια κόλαση, καταρρέει η ανθρωπιστική βοήθεια» λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ στο Newsbomb.gr
«Η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική», «συχνά επιτίθενται ακόμη και σε ανθρωπιστικές αποστολές», «η ανθρωπιστική βοήθεια καταρρέει και κάνουμε ό,τι μπορούμε με όσα λίγα αγαθά έχουμε», «εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν καθημερινά», με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Πετρόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γάζα την κατάσταση στο πιο επικίνδυνο σημείο του πλανήτη. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος λόγω έλλειψης βασικών υλικών, ενώ η έλλειψη φαγητού και η έλλειψη καθαρού νερού θέτουν τον πληθυσμό σε άμεσο κίνδυνο λιμού.
«Είμαστε κοντά στον ένα χρόνο σύγκρουσης και η κατάσταση είναι τραγική. Περίπου το 70% των κτηρίων έχει καταστραφεί, και έχουμε 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους», εξηγεί. Οι μάχες συνεχίζονται, με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, και τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ πολλές φορές οι ασθενείς πεθαίνουν στο πάτωμα.
Η έλλειψη βασικών αγαθών και ανθρωπιστικής βοήθειας έχει δημιουργήσει ένα χάος όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται καθημερινά να επιβιώσουν. Μετά την επίθεση στη Ράφα και το κλείσιμο της συνοριακής διέλευσης, οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σχεδόν σταματήσει. Λίγα αγαθά φτάνουν μέσω ενός φυλακίου στη βόρεια Γάζα, τα οποία είναι ανεπαρκή για τον πληθυσμό.
«Μαζί με όλα αυτά, υπάρχει και η έλλειψη βασικών αγαθών και ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και η έλλειψη ασφάλειας για τον κόσμο. Επίσης, αντιμετωπίζουμε την έλλειψη έννομης τάξης, και οι αρχές του Ισραήλ δεν συνεργάζονται αρκετά για να περάσουν οι ανθρωπιστικές αποστολές. Τα αγαθά που εισάγουμε δεν είναι μόνο ανεπαρκή, αλλά πολλές φορές και τα λάθος είδη», ανέφερε ο Γιώργος Πετρόπουλος.
Ο Γιώργος Πετρόπουλος περιγράφει τη φρίκη της καθημερινής ζωής.
Ο κοινωνικός ιστός της Γάζας καταρρέει όλο και περισσότερο, με την έλλειψη έννομης τάξης να ενισχύει τις δυσκολίες. «Μετά από τόσους μήνες πολέμου, δεν υπάρχει αστυνομία ούτε σταθερή κυβέρνηση, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ οι κλέφτες συχνά επιτίθενται ακόμη και σε ανθρωπιστικές αποστολές», τονίζει. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται μπροστά σε αμέτρητα εμπόδια, όπως οι μακρές καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου, με ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας να περιμένουν μέρες για να περάσουν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.
Η κατάσταση επιδεινώνεται με την έλλειψη κατάλληλων αγαθών για να αντιμετωπιστεί ο επικείμενος χειμώνας. «Δεν έχουμε αρκετές σκηνές, υπνόσακους, και άλλα απαραίτητα εφόδια για να προετοιμάσουμε τον πληθυσμό», εξηγεί ο Γιώργος Πετρόπουλος. Ο κόσμος ζει σε σκηνές κατασκευασμένες από πρόχειρα υλικά και σύντομα θα αντιμετωπίσει το κρύο χωρίς καν τα βασικά αγαθά.
«Δεν μας επιτρέπουν να φέρουμε αρκετές σκηνές, υπνόσακους και άλλα απαραίτητα αγαθά για να προετοιμάσουμε τον πληθυσμό για τον χειμώνα. Μέχρι και το φαγητό είναι ανεπαρκές. Είχαμε περίπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους, και πολλοί δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη να φάνε», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας: «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου. Περιμένουμε πολλές φορές μέρες για να περάσουμε από το ένα σημείο στο άλλο, εξαντλώντας πολύτιμο χρόνο. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο περιμέναμε πέντε ημέρες σε ένα σημείο ελέγχου για να περάσουμε από το Νότο στο Βορρά. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε σημαντικό χρόνο από την ανθρωπιστική βοήθεια που προσπαθούμε να παρέχουμε», περιέγραψε.
Εν τω μεταξύ, ασθένειες όπως η ηπατίτιδα και η πολιομυελίτιδα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική καθώς υπάρχουν ελλείψεις από βασικά είδη: «Πέρα από τις καθυστερήσεις, η κατάσταση στις υποδομές είναι τραγική. Τα νοσοκομεία είναι σχεδόν κατεστραμμένα, δεν έχουν καθαριστικά ή υλικά για αποστείρωση. Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν στο πάτωμα. Έχουμε αρρώστιες όπως η ηπατίτιδα, και τώρα έχει εμφανιστεί και πολιομυελίτιδα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά η κατάσταση είναι απελπιστική».