Μάκης Λεβής στο Newsbomb.gr: «H Xαμάς σκότωσε τη μισή τάξη του γιου μου, έκαψε τη νταντά του»

Ένα χρόνο μετά τις συντονισμένες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσαν στη Μέση Ανατολή, οι ιστορίες φρίκης εξακολουθούν να συγκλονίζουν. Ο Μάκης Λεβής, Έλληνας που ζει και δραστηριοποιείται στο Ισραήλ περιγράφει στο Newsbomb.gr το πώς έζησε το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου του 2023
4'

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, ο Μάκης Λεβής, ελεύθερος επαγγελματίας που τα τελευταία 14 χρόνια ζει και εργάζεται στη χώρα, έκανε μία οδυνηρή αναδρομή στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Στις 6 Οκτωβρίου του 2023 θυμάται, γιόρτασαν τα γενέθλια του μεγάλου του γιού Γιόναταν, ο οποίος είναι σήμερα 11 ετών. Φίλοι και συγγενείς συγκεντρώθηκαν για να του ευχηθούν στο ειδυλλιακό -μέχρι τότε- «μοσάβ» ( τύπος συνεταιριστικής γεωργικής κοινότητας) στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Την επόμενη ημέρα ξυπνήσαμε με ήχους από σειρήνες, καλάσνικοφ, τρομοκράτες μέσα στο κράτος. Σκότωσαν γυναίκες και παιδιά μέσα στο σπίτι τους, στα καταφύγια. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν την ωμή βία. Ήρθαν για να σκοτώσουν, να βιάσουν, να καταλύσουν το κράτος. Ας μην ξεχνάμε ότι στη διακήρυξή της, η Χαμάς μιλάει για αφανισμό του κράτους του Ισραήλ, γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε» λέει.

Αμέσως κατάλαβαν τι είχε συμβεί. «Αμπαρωθήκαμε την επόμενη κιόλας στιγμή στο καταφύγιο, ένα δωμάτιο με μπετόν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Λάβαμε εντολή να κλείσουμε πόρτες και παράθυρα και να κλειδωθούμε. Η αλήθεια είναι ότι εμείς υπήρξαμε απίστευτα τυχεροί γιατί οι ένοπλοι προσπάθησαν να μπουν και στο δικό μας μοσάβ, αλλά μας "βοήθησε" η συγκυρία. Λίγο καιρό πριν την επίθεση Βεδουίνοι είχαν αρχίσει να κλέβουν αυτοκίνητα από την περιοχή άρα είχε αυξηθεί η ασφάλεια του οικισμού. Όταν προσπάθησαν να μπουν μέσα, μία ομάδα 72 ατόμων τους σταμάτησε με αποτέλεσμα να φύγουν».

Οι πρώτες ώρες στο καταφύγιο όπως λέει ήταν δραματικές. Τους έδωσαν οδηγίες να βγάλουν τα χερούλια από τις πόρτες. Οι τρομοκράτες συχνά βάζουν φωτιά στον περιβάλλοντα χώρο για να σε πνίξουν με τους καπνούς και να αναγκαστείς να βγεις έξω. Τους είπαν λοιπόν να προμηθευτούν βρεγμένες πετσέτες. Και τα παιδιά; τον ρωτάμε. Πώς βίωσαν τις επιθέσεις, τον πανικό των πρώτων ωρών; «Τα αφήσαμε να βυθιστούν στα τάμπλετ. Κάναμε τα πάντα για να μην φθάσουν οι πληροφορίες και η ανησυχία μας σε εκείνα...»

Πολλοί γνωστοί, φίλοι και γείτονες όμως δεν είχαν την ίδια τύχη. «Η μισή τάξη του γιου μου σκοτώθηκε. Οι τρομοκράτες μπήκαν μέσα και βίασαν κορίτσια από 9-10 ετών μέχρι ηλικιωμένες γυναίκες. Σκότωσαν αδιάκριτα. Ο δάσκαλος μουσικής των παιδιών, ο προπονητής μπάσκετ, η νταντά τους με τα εγγόνια της. Την έκαψαν μέσα στο ίδιο της το σπίτι» λέει συντετριμμένος. Και συνεχίζει: «Θέλουν να κάνουν πόλεμο, έστω "ιερό" όπως τον βαφτίζουν; Ας υποθέσουμε ότι το δέχομαι. Δεν σκοτώνει κανείς αδιακρίτως παιδιά και γυναίκες. Όταν ρίχνεις ρουκέτα στο σπίτι μου, φταις και εγώ θα γκρεμίσω το δικό σου».

Ισραηλινοί διαδηλώνουν για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς

ΑΡ

Ο κ Λεβής επέστρεψε στην Ελλάδα με τους δύο γιους του στις 10 Οκτωβρίου του 2023, τρία 24ωρα μετά τις αιματηρές επιθέσεις. Σήμερα τα παιδιά του ζουν σε ένα ξενοδοχείο στη Νεκρά Θάλασσα μαζί με τη μητέρα τους, όπως χιλιάδες ακόμη Ισραηλινοί που έμεναν στο νότο πριν από την 7η Οκτωβρίου και μετεγκαταστάθηκαν για λόγους ασφαλείας, με έξοδα της κυβέρνησης Νετανιάχου. Το κράτος, λέει, βοηθάει τους πολίτες να διαχειριστούν το τραύμα, υπάρχουν παντού κινητές μονάδες ψυχολόγων, η βοήθεια είναι άμεση και πανταχού παρούσα.

Πώς βλέπει λοιπόν τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ένα χρόνο μετά; Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη και οι ισορροπίες τρόμου με το Ιράν προκαλούν έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Ο κ Λεβής δίνει τη δική του «αισιόδοξη» εκδοχή σε πείσμα των δυσοίωνων προβλέψεων. «Για μένα η κατάσταση είναι καλύτερη. Η Χαμάς έχει αποδεκατιστεί, δεν πέφτουν πλέον ρουκέτες.

Το δίχτυ πληροφοριών του ισραηλινού στρατού είναι καλύτερο από ποτέ. Κάποιοι ανοίγουν το στόμα τους και μιλάνε. Όταν η Χαμάς ζούσε και βασίλευε, τα στόματα έμεναν κλειστά απο φόβο. Όχι πια. Στον Λίβανο το μόνο που θέλει το Ισραήλ είναι να απωθήσει το Χεζμπολάχ από τα σύνορα». Και κλείνει με μία φράση: "Όλο το Ισραήλ ελπίζει και θέλει την ειρήνη".