Δρ Άρεφ Αλομπέιντ στο Newsbomb.gr: Εάν απειληθεί η Τεχεράνη, θα επέμβουν Ρωσία και Κίνα
Σε δύο σημεία θα πρέπει να εστιάσει κανείς αν θέλει να αντιληφθεί την πραγματική και ουσιώδη διαφορά που οδηγεί στην σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν και έχει φέρει προ των πυλών της «κολάσεως» την Μέση Ανατολή.
Ο Άρεφ Αλομπέιντ Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής μίλησε στο Newsbomb.gr για τις εξελίξεις στο Ιράν, στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή.
Αξιοσημείωτη είναι η εκτίμησή του σχετικά με το κατά πόσο απειλείται η Κύπρος.
Αναλυτικά όσα είπε στο Newsbomb.gr:
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μοιάζει με ένα στρατιωτικό σκάκι, όπου κάθε αντίπαλος κάνει την επιχειρησιακή κίνησή του, δίνοντας την εντύπωση ότι είμαστε ολοένα και πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα». Είναι έτσι ή απλά με αυτόν τον τρόπο οι δύο βασικοί αντίπαλοι Ιράν και Ισραήλ κερδίζουν χρόνο και εντυπώσεις;
Το Ισραήλ δεν καταλαμβάνει ιρανικά εδάφη, αλλά αραβικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αντίστοιχα, το Ιράν δεν καταλαμβάνει ισραηλινά εδάφη. Συνεπώς, το πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών επικεντρώνεται σε δύο σημεία.
Πρώτον, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς, σύμφωνα με την ισραηλινή στρατηγική, μόνο το Τελ Αβίβ πρέπει να διαθέτει πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή. Η ύπαρξη σοβαρών εγγυήσεων ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ειρηνικούς σκοπούς θα μπορούσε να επιλύσει αυτό το δίλημμα.
Το δεύτερο σημείο διαφοράς αφορά την επιρροή στη Μέση Ανατολή. Οι δύο περιφερειακές δυνάμεις, Ιράν και Ισραήλ, επιδιώκουν μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή στη Μέση Ανατολή εις βάρος της αραβικής ασφάλειας. Το Ισραήλ επιδιώκει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της περιοχής, ενώ το Ιράν και η Τουρκία αρνούνται να παραμεριστούν. Για αυτόν τον λόγο, είναι δύσκολο να φτάσουν η Τεχεράνη και το Τελ Αβίβ σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Εξάλλου, πώς εξηγείται το γεγονός ότι περίπου 200 ιρανικοί πύραυλοι δεν σκότωσαν ούτε έναν Ισραηλινό;
Επίσης, οι ακαδημαϊκοί αναλυτές γνωρίζουν για τη συνεργασία του Ιράν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σε θέματα που αφορούν τη Συρία και το Ιράκ.
Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσει το Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση από το Ιράν;
Το Ισραήλ έχει ήδη αντιδράσει προκαταβολικά. Ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 140 επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στη Συρία. Στις 1 Απριλίου 2024, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το κτήριο του ιρανικού προξενείου, δίπλα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Ταξίαρχου Μοχαμέντ Ρεζά Ζαχεντί.
Επιπλέον, το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, του βραχίονα του Ιράν στον Λίβανο, και δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος, στην καρδιά της φρουράς της επανάστασης.
Αυτές οι διαρκείς επιτυχίες έφεραν την ιρανική ηγεσία σε δύσκολη γεωπολιτική θέση, καθώς άρχισε να αμφισβητείται η επιρροή της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.
Ποια στάση αναμένεται να κρατήσουν οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά και οι ισχυροί του κόσμου (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα);
Η στάση των αραβικών χωρών χαρακτηρίζεται από αδράνεια, με εξαίρεση κάποια φιλοδυτικά καθεστώτα που ακολουθούν τη γραμμή των ΗΠΑ. Ο ρόλος αυτών των καθεστώτων έγινε εμφανής όταν συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις για την αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων. Ο Άσαντ, παρόλο που οφείλει μέρος της παραμονής του στην εξουσία στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, ακολουθεί μια στάση «σιωπή των αμνών».
Η Ρωσία και η Κίνα θα έχουν πιο ενεργό ρόλο εάν η Τεχεράνη απειληθεί άμεσα. Μέχρι στιγμής, οι θέσεις των δύο χωρών περιορίζονται σε πολιτικές δηλώσεις. Οι ΗΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως στο Ισραήλ να εκτελέσει την στρατηγική τους και για αυτό η ροή των όπλων από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν το Ισραήλ από οποιαδήποτε απειλή. Η σύσταση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να μην ανταποδώσει την ιρανική επίθεση αποτελεί μέρος αυτής της προστασίας, καθώς το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο του σε ένα διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον.
Πιστεύετε ότι απειλείται η Κύπρος, δεδομένης και της προηγούμενης προειδοποίησης της Χεζμπολάχ;
Νομίζω ότι η προειδοποίηση της Χεζμπολάχ προς την κυπριακή δημοκρατία στηρίζεται σε πληροφορίες ότι η Κύπρος παραχωρεί ευκολίες στις αμερικάνικες και ισραηλινές δυνάμεις που εμπλέκονται άμεσα στις συγκρούσεις της Γάζας, Λιβάνου και Συρίας. Στην εν λόγω περίπτωση μόνο η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να επιβεβαιώσει ή να αρνείται τέτοιες πληροφορίες.
Οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ που χτύπησαν το Ισραήλ δείχνουν ότι το οπλοστάσιο της οργάνωσης αυτής πιθανών διαθέτει τα μέσα ώστε να απειληθεί η κυπριακή Δημοκρατία. Προσωπικά αποκλείω οποιαδήποτε επίθεση της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο. Άλλωστε, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους λαούς της περιοχής.