«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Η Τράπεζα του Βατικανού απέλυσε ζευγάρι που παραβίασε την απαγόρευση γάμου

Η τράπεζα του Βατικανού απέλυσε ένα ζευγάρι που παραβίασε την απαγόρευση γάμου μεταξύ του προσωπικού
3'

Η τράπεζα του Βατικανού απέλυσε ένα ζευγάρι νεόνυμφων που παραβίασε την απαγόρευση την απαγόρευση του γάμου μεταξύ εργαζομένων. Το ζεύγος με το παρατσούκλι «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν αρνηθεί και οι δύο να παραιτηθούν ώστε ο ένας από τους δύο να μπορέσει να κρατήσει τη δουλειά του

Το νεαρό ζευγάρι παντρεύτηκε τον Αύγουστο, αφού η τράπεζα επέβαλε έναν κανόνα που απαγορεύει τον γάμο μεταξύ εργαζομένων με στόχο την πρόληψη του νεποτισμού. Στους νεόνυμφους δόθηκε 30 ημέρες για να παραιτηθεί ο ένας, ώστε ο άλλος να κρατήσει τη δουλειά του. Κανένας από τους δύο δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει, και έτσι απολύθηκαν και οι δύο μετά τη λήξη της προθεσμίας την Τρίτη.

Η τράπεζα του Βατικανού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έλαβε τη «δύσκολη απόφαση» να τερματίσει τις συμβάσεις εργασίας τους επειδή «ο γάμος μεταξύ των εργαζομένων είναι, στην πραγματικότητα, κατάφωρα αντίθετος με τους ισχύοντες κανονισμούς εντός του οργανισμού».

Η τράπεζα είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος της απαγόρευσης του γάμου ήταν να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατηγοριών για νεποτισμό και «να αποφευχθεί η πιθανή εμφάνιση καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων στις λειτουργίες του ινστιτούτου, προκειμένου να προστατεύσει την ακεραιότητά του και την εξυπηρέτηση των πελατών του».

Η τράπεζα πρόσθεσε: «Αυτή η απόφαση, που ελήφθη με βαθιά λύπη, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη διατήρησης της διαφάνειας και της αμεροληψίας στις δραστηριότητες του ινστιτούτου και σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούσε να αμφισβητήσει το δικαίωμα δύο ανθρώπων να ενωθούν με γάμο».

Η τράπεζα του Βατικανού, η οποία πέρασε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας καθαρίζοντας τα βιβλία και τη φήμη της μετά από μια γενική αναθεώρηση που πυροδοτήθηκε από πολλά σκάνδαλα, ανακοίνωσε τον νέο κανόνα τον Απρίλιο. Η πολιτική ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες εφαρμόστηκε μόνο μετά τη συνταξιοδότηση ενός συζύγου του τελευταίου εναπομείναντος παντρεμένου ζευγαριού μεταξύ του προσωπικού της τράπεζας.

Ο κανόνας, ο οποίος επίσης απαγορεύει στο προσωπικό να παντρευτεί κάποιον που απασχολείται σε άλλο ίδρυμα του Βατικανού, δημοσιοποιήθηκε μόνο αφού δυσαρεστημένοι υπάλληλοι κοινοποίησαν λεπτομέρειες στον ιταλικό Τύπο. Η τράπεζα του Βατικανού έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ, αλλά απασχολεί μόνο 100 άτομα

Οι νεόνυμφοι έκαναν έκκληση τον περασμένο μήνα στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ενέκρινε τον κανόνα, αποδοκιμάζοντας την «άδικη» κατάσταση σε μια μακροσκελή επιστολή, σύμφωνα με το Il Messaggero. Η εφημερίδα ανέφερε ότι το ζευγάρι θα μπορούσε να παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο του Βατικανού.

Η ADLV, η ένωση λαϊκών εργαζομένων του Βατικανού, είχε παρέμβει για λογαριασμό του ζευγαριού, υποστηρίζοντας ότι «η γέννηση μιας νέας οικογένειας δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από γραφειοκρατικούς κανονισμούς».

Δεν είναι η πρώτη εργατική διαμάχη που εμπλέκει την Αγία Έδρα. Τον Μάιο, δεκάδες εργαζόμενοι στα Μουσεία του Βατικανού ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου δικαστική διαμάχη για τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Έστειλαν αναφορά στο κυβερνείο του Βατικανού υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες εργασίας της πόλης-κράτους «υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την υγεία κάθε εργαζομένου», συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών που πληρώνονται με χαμηλότερα ποσοστά και των ανεπαρκών διατάξεων υγείας και ασφάλειας