Αιχμάλωτη στα χέρια του ISIS: Συγκινεί η απελευθέρωση της 21χρονης Γιαζίντι που απήχθη στα 11 της

Το κορίτσι απήχθη και στη συνέχεια πουλήθηκε και διακινήθηκε φθάνοντας στη Γάζα - Ο απαγωγέας της φέρεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή, ανοίγοντας τον δρόμο της διαφυγής της
3'

Η 21ρονη Fawzia Sido, μέλος της αρχαίας θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι, που απήχθη σε ηλικία 10 ετών από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, απελευθερώθηκε από τη Γάζα αυτή την εβδομάδα σε μια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στη διάσωση συμμετείχαν επίσης η Ιορδανία και το Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στην απελευθέρωσή της αναφέρθηκε και η ισραηλινή πρεσβεία αναρτώντας βίντεο κι γράφοντας πως η 21χρονη γυναίκα Γιαζίντι που κρατούνταν όμηρος από τρομοκράτη της Χαμάς που συνδέεται με το ISIS διασώθηκε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις IDF, και επέστρεψε στην οικογένειά της στο Ιράκ.

Το κορίτσι απήχθη και στη συνέχεια πουλήθηκε και διακινήθηκε. Ο απαγωγέας της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας, πιθανώς από ισραηλινό χτύπημα, και έτσι κατάφερε να ξεφύγει από ένα κρησφύγετο μέσα στη Λωρίδα της Γάζας και να αναζητήσει βοήθεια.

Προηγήθηκαν της απελευθέρωσής της πάνω από τέσσερις μήνες προσπαθειών, που κατέληγαν σε αποτυχία, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης ασφαλείας που προέκυψε από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters ο Silwan Sinjaree, επικεφαλής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ.

Ιρακινοί αξιωματούχοι είχαν έρθει σε επαφή με τη γυναίκα για μήνες και μετέδωσαν τις πληροφορίες σε Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι κανόνισαν την έξοδό της από τη Γάζα με τη βοήθεια του Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε συντονιστεί με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και «άλλους διεθνείς παράγοντες» στην επιχείρηση για την απελευθέρωση του Σίντο.

Η κοπέλα όπως έγινε γνωστό είναι σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά είχε τραυματιστεί από την περίοδο της αιχμαλωσίας της και από τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Πλέον έχει επανενωθεί με την οικογένειά της στο βόρειο Ιράκ..

Περισσότεροι από 6.000 Γιαζίντι αιχμαλωτίστηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή Σιντζάρ στο Ιράκ το 2014, με πολλούς να έχουν πουληθεί ως σεξουαλικοί σκλάβοι ή να εκπαιδεύτηκαν ως παιδιά στρατιώτες, προκειμένου να οδηγηθούν πέρα ​​από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Συρίας.

Κατά τη διάρκεια των ετών, περισσότεροι από 3.500 έχουν διασωθεί ή απελευθερωθεί, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, ενώ περίπου 2.600 εξακολουθούν να αγνοούνται.