Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί δεν λειτούργησε το Iron Dome στο Ισραήλ - Τα διδάγματα για την Ελλάδα

Η  Τουρκική Αμυντική βιομηχανία επενδύει στη συνεργασία με την Κίνα και το Πακιστάν στο κομμάτι της ανάπτυξης ενός βαλλιστικού οπλοστασίου στα Κινέζικα και Ιρανικά πρότυπα.

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί δεν λειτούργησε το Iron Dome στο Ισραήλ - Τα διδάγματα για την Ελλάδα
6'

Με τον κόσμο να παρακολουθεί τις επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ από το Ιράν και τον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετωπίζει το Ισραήλ, δεν είναι λίγα τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την απειλή που αποτελούν για τις χώρες της Δύσης οι Βαλλιστικοί πύραυλοι και το πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Ειδικά στην Ελλάδα, της οποίας η γειτονική Τουρκία αναπτύσσει τη δική της σειρά βαλλιστικών πυραύλων, πολλές φορές με τεχνολογία από χώρες που φέρονται να έπαιξαν ρόλο και στην ανάπτυξη των Ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Άγγελο Χωριανόπουλο, Αναλυτή Γεωπολιτικού Ρίσκου και Ιδρυτή του Future Warfare για να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

xorianopo.jpg


Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες ώρες σχετικά με την «απόδοση» του συστήματος του Iron Dome στο Ισραήλ. Δούλεψε τελικά;

Το Iron Dome ξεκίνησε να επιχειρεί τις πρώτες βραδινές ώρες εναντίον των επιθέσεων της Χεζμπολάχ μέσω ρουκετών. Το συγκεκριμένο δίκτυο αεράμυνας έχει κατασκευαστεί με σκοπό να αναχαιτίζει φθηνές και αναλώσιμες ρουκέτες που κατασκευάζουν οι φιλό-ιρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Δεν ήταν υπεύθυνο για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν οι οποίοι φαίνεται να προβλημάτισαν σε μεγαλύτερο βαθμό το Ισραήλ. Την αντιβαλλιστική προστασία του Ισραήλ αναλαμβάνουν τα συστήματα David Sling (Σφεντόνα του Δαυίδ) και Arrow (Βέλος). Η συντριπτική πλειοψηφία των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων που στόχευαν κατοικημένες περιοχές αναχαιτίστηκαν ενώ αρκετοί εξ’αυτών οι οποίοι δεν απειλούσαν ανθρώπινες ζωές κατάφεραν να χτυπήσουν τα ισραηλινά εδάφη.

Οφείλουμε να αναφέρουμε πως το Ισραήλ διαθέτει πολλαπλούς και διεσπαρμένους αισθητήρες στο διάστημα, στον εναέριο χώρο, στο έδαφος καθώς και στην θάλασσα μέσω συνεργασίας με μονάδες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου λαμβάνουν σε ζωντανό χρόνο και επεξεργάζονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης όλα αυτά τα δεδομένα των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων και γίνεται μία ορθολογική αξιολόγηση της επικινδυνότητας της πορείας τους. Όσοι πύραυλοι δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές δεν αναχαιτίζονται για λόγους περιορισμού του οικονομικού κόστους αναχαίτισης.

Παρ’ αυτά ισραηλινή αεράμυνα δεν κατάφερε να προστατεύσει σε ολοκληρωτικό βαθμό κρίσιμες υποδομές του ισραηλινού στρατού καθώς σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που διαθέτουμε κατάφερε να πλήξει την αεροπορική βάση Nevatim στα σημεία που βλέπετε παρακάτω.

1727971872989-949868240-Picture1.jpg

Το Ιron Dome και τα αντιβαλλιστικά δίκτυα του Ισραήλ λειτούργησαν. Δεν διαμόρφωσαν όμως ολοκληρωτικές συνθήκες αποτροπής και προστασίας όλων των κρίσιμων υποδομών. Το Ιράν σε συνεργασία με την Κίνα επενδύει στην δημιουργία ενός πολυαρίθμου βαλλιστικού οπλοστασίου με σκοπό να καταφέρει να προκαλέσει κορεσμό στην ισραηλινή αντιβαλλιστική ομπρέλα. Όχι στο Iron Dome. Και κάτι τέτοιο μερικώς το κατάφερε.

Είπατε ότι το Ιράν επέλεξε να κάνει επιθέσεις κορεσμού, προκειμένου να υπερκεράσει τις ισραηλινές άμυνες και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν τόσοι πύραυλοι. Εντάσσεται στην ίδια λογική και το χτύπημα ενόπλων στη στάση του Τράμ;

Από τη 1 Οκτωβρίου και ύστερα, το Ιράν σε συνεργασία με την Χεζμπολάχ διεξήγαγαν ταυτόχρονα πλήγματα εναντίον του Ισραήλ τα οποία κινήθηκαν σε τρία διαφορετικά επίπεδα/τύπους απειλών. Αρχικά, περίπου στις επτά το απόγευμα, δύο παλαιστίνιοι οπλισμένοι με τυφέκια τύπου AR-15 διεξήγαγαν τρομοκρατικό χτύπημα κοντά στο Τελ Αβίβ αφαιρώντας την ζωή από επτά Ισραηλινούς πολίτες και έναν Έλληνα.

Δυο ώρες αργότερα το Ιράν ξεκίνησε να διεξάγει επιχειρήσεις κρούσης ακριβείας εναντίον του Ισραηλινού κράτους μέσω βαλλιστικών πυραύλων, σε πλήρη συνεργασία με την Χεζμπολάχ η οποία επιχειρούσε έναντι της Γαλιλαίας μέσω ρουκετών. Όπως αντιλαμβανόμαστε τα τρία διαφορετικά προφίλ επιθέσεων εντάσσονταν στην ίδια εξίσωση διαμόρφωσης κορεσμού της Ισραηλινής Αεράμυνας με σκοπό να βληθούν κρίσιμες υποδομές, στρατιωτικές βάσεις και διοικητικά κτίρια της ισραηλινής κυβέρνησης.

Στο παρελθόν πολλοί έχουν αναφερθεί σε ένα σύστημα τύπου Iron Mode ως «λύση» ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα. Μάθαμε κάτι από την επίθεση στο Ιράν;

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία στο σύνολο της κατόπιν συνεργασίας με το τουρκικό στράτευμα εργάζονται μεθοδικά εδώ και δεκαετίες για να μπορέσουνε να διεκπεραιώσουν το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Δηλαδή να θέσουν το Ανατολικό Αιγαίο και την Κύπρο εντός ενός ενιαίου - ελεγχόμενου από την Τουρκία - χώρου ενεργειακής, οικονομικής, θρησκευτικής, πληθυσμιακής και εξοπλιστικής επιρροής.

Για να μπορέσει να διαμορφώσει το εξοπλιστικό σκέλος προώθησης της Γαλάζιας Πατρίδας, η Τουρκική Αμυντική βιομηχανία επενδύει στη συνεργασία με την Κίνα και το Πακιστάν στο κομμάτι της ανάπτυξης ενός πολυαρίθμου βαλλιστικού οπλοστασίου στα Κινέζικα και Ιρανικά πρότυπα.

tayfun-fuzesi-2049176.jpg

Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι ο μεγάλος αριθμός αναλωσίμων βαλλιστικών πυραύλων αλλά και τα πολλαπλά αποτελέσματα τα οποία θα μπορούν να προκαλέσουν έναντι ελληνικών στρατιωτικών υποδομών, λιμένων, ενεργειακών υποδομών και αεροπορικών βάσεων στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι υπερπτήσεις των τουρκικών Bayraktar TB-2 που βλέπαμε στο παρελθόν πάνω από τα ελληνικά νησιά είχαν ως σκοπό την φωτογράφιση και ιχνηλάτηση της διαμόρφωσης των ελληνικών στρατηγικών υποδομών που προαναφέρθηκαν με σκοπό να μεταφερθούν τα δεδομένα αυτά προς τις τουρκικές επάκτιες βαλλιστικές συστοιχίες που θα στοχοποιήσουν τις ελληνικές υποδομές.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των αναδυόμενων τουρκικών απειλών, η ελληνική κυβέρνηση έχει εξετάσει το θέμα αγοράς του Iron Dome αλλά και το θέμα δημιουργίας ενός «ευρωπαϊκού Iron Dome».

Αν και η δήλωση από καθαρά επικοινωνιακής και τακτικής απόψεως ήτο άστοχη, είναι διεθνώς γνωστό πως τα επιτελεία στην Ελλάδα αναγνωρίζουν το αναδυόμενο πρόβλημα που λέγεται τουρκικό βαλλιστικό οπλοστάσιο και ενδιαφέρονται για την δημιουργία μίας πολυστρωματικής αεράμυνας.

Συμπεράσματα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Λαμβάνοντας υπόψιν τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ αλλά και τις μικρές καταστροφές οι οποίες δημιουργήθηκαν σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες αεροπορικές βάσεις όλου του πλανήτη αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συμπλήρωσης του αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού δικτύου της χώρας. Η δεκαετής συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Κίνας στο κομμάτι των βαλλιστικών όπλων θα δώσει σίγουρα αποτελέσματα στην Άγκυρα (όπως έδωσε και στο Ιράν) η οποία συνεχίζει και τηρεί κατά γράμμα τις παράνομες επιδιώξεις της Γαλάζιας Πατρίδας.

Η σχετικοποίηση του διεθνούς δικαίου, η δημιουργία ενός πολυστρωματικού δικτύου μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οχημάτων θαλάσσης, αλλά και το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας εντάσσονται ακριβώς στην ίδια αναθεωρητική εξίσωση απειλώντας υποδομές του Ελληνικού Στρατού σε όλο το περιβάλλον μάχης του ελληνικού Αιγαίου. Η χώρα αυτήν την στιγμή, πέραν των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot δεν διαθέτει ολοκληρωμένα αντίμετρα αντιμετώπισης της αυξανόμενης Τουρκικής απειλής.

patriot-1.jpg

Το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot αποτελεί μέρος της αντιβαλλιστικής ασπίδας της χώρας μας

Οι τέσσερεις Belh@rra δεν μπορούν να είναι υπεύθυνες και για την προστασία όλων των υποδομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της βαλλιστικής προστασίας είναι πολλές.Η απειλή είναι μεγάλη και διευρύνεται. Η αποτελεσματικότερη αεράμυνα του πλανήτη (αυτή του Ισραήλ) δεν κατάφερε να την αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή