«Πλοίο-φάντασμα του Ειρηνικού»: Βρέθηκε ναυάγιο πολεμικού πλοίου σε εξαιρετική κατάσταση

Το πλοίο υπέστη ζημιές σε μάχη εναντίον ιαπωνικών δυνάμεων το 1942 και αιχμαλωτίστηκε από τον εχθρό, με αποτέλεσμα να γίνει το περιπολικό σκάφος Νο. 102 του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού

«Πλοίο-φάντασμα του Ειρηνικού»: Βρέθηκε ναυάγιο πολεμικού πλοίου σε εξαιρετική κατάσταση
Ocean Infinity μέσω CNN
3'

Το ναυάγιο ενός αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, γνωστού ως «πλοίο-φάντασμα του Ειρηνικού», βρέθηκε στα ανοικτά των παραλίων της Καλιφόρνιας από υποθαλάσσιους ερευνητές.

Το USS Stewart βυθίστηκε σκόπιμα κατά τη διάρκεια άσκησης του αμερικανικού ναυτικού τον Μάιο του 1946 και η τελευταία του κατοικία εντοπίστηκε τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Air Sea Heritage Foundation και της Search Inc, που συμμετείχαν και οι δύο στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με το CNN, τρία αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV) που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία ρομποτικής θαλάσσιας έρευνας Ocean Infinity σάρωσαν τον πυθμένα του ωκεανού στο Εθνικό Θαλάσσιο Καταφύγιο Cordell Bank στα ανοικτά της βόρειας Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου, με τα δεδομένα του σόναρ και του ηχοβολιστή πολλαπλών ακτίνων να αποκαλύπτουν ότι το Stewart βρισκόταν 1.036 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

«Οι προκαταρκτικές σαρώσεις με σόναρ αποκάλυψαν ότι το Stewart είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτο και ότι το κύτος του - το οποίο παραμένει κομψό και επιβλητικό - στηρίζεται σχεδόν όρθιο στον πυθμένα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό το επίπεδο διατήρησης είναι εξαιρετικό για ένα σκάφος της ηλικίας του και το καθιστά δυνητικά ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα αντιτορπιλικού «fourstacker» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είναι γνωστό ότι υπάρχουν».

uss-stewart-1946.jpg

Το USS Stewart το 1946

Donald M. McPherson/Naval History and Heritage Command μέσω CNN

Η ομάδα διεξήγαγε επίσης άλλη μια έρευνα με σόναρ και έστειλε κάτω ένα τηλεχειριζόμενο όχημα εξοπλισμένο με κάμερα για να πραγματοποιήσει μια οπτική επιθεώρηση.

Το USS Stewart, που τέθηκε σε λειτουργία το 1920, είχε μια «ταραχώδη» ζωή.

Το πλοίο υπέστη ζημιές σε μάχη εναντίον ιαπωνικών δυνάμεων το 1942 και αιχμαλωτίστηκε από τον εχθρό, με αποτέλεσμα να γίνει το περιπολικό σκάφος Νο. 102 του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Σύντομα, οι μεγάλης ακτίνας πιλότοι των Συμμάχων άρχισαν να αναφέρουν το παράξενο θέαμα ενός παλιού αμερικανικού αντιτορπιλικού που επιχειρούσε βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μόνο όταν το Stewart βρέθηκε εν πλω στο Kure της Ιαπωνίας στο τέλος του πολέμου, λύθηκε τελικά το μυστήριο του πλοίου-φάντασμα του Ειρηνικού.» Στη συνέχεια μεταφέρθηκε πίσω στο Σαν Φρανσίσκο πριν χρησιμοποιηθεί ως πλοίο-στόχος κατά τη διάρκεια μιας ναυτικής άσκησης, όπου βυθίστηκε αφού δέχθηκε πυρά για περισσότερες από δύο ώρες.

«Τις επόμενες δεκαετίες, η ιστορία του Stewart προσέλκυσε το ενδιαφέρον ιστορικών, αρχαιολόγων και λάτρεις του ναυτικού και η ανακάλυψη του ναυαγίου του έγινε κορυφαία εθνική προτεραιότητα για εξερεύνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Περισσότερα από 78 χρόνια θα περνούσαν μέχρι να βρεθεί».

Ο απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Samuel J. Cox, διευθυντής της Διοίκησης Ναυτικής Ιστορίας και Κληρονομιάς και έφορος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, επαίνεσε την ομάδα που βρήκε το πλοίο.

«Είτε χάθηκε στη μάχη είτε βυθίστηκε ως στόχος, ένα πολεμικό πλοίο παραμένει κυρίαρχη ιδιοκτησία για πάντα», ανέφερε στη δήλωση.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη θέση και την κατάσταση αυτών των ναυαγίων, ώστε να μπορούν να προστατευθούν από μη εξουσιοδοτημένη διατάραξη σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ για τα βυθισμένα στρατιωτικά σκάφη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή