Αδερφοί Μενέντεζ: Η δολοφονία των γονιών τους, η σειρά στο Netflix και... η Κιμ Καρντάσιαν

Η υπόθεση απέκτησε νέα προσοχή τις τελευταίες εβδομάδες αφότου το Netflix άρχισε να προβάλλει το δράμα αληθινών εγκλημάτων «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story»

 Ο Lyle, αριστερά, και ο Erik Menendez κάθονται με τον συνήγορο υπεράσπισης Leslie Abramson, δεξιά, στο Δημοτικό Δικαστήριο του Beverly Hills κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, 26 Νοεμβρίου 1990.

AP/Nick Ut
5'

Οι εισαγγελείς στο Λος Άντζελες εξετάζουν νέα στοιχεία στην υπόθεση του Έρικ και του Λάιλ Μενέντεζ για να καθορίσουν αν θα πρέπει να εκτίσουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία των γονέων τους στην έπαυλή τους στο Μπέβερλι Χιλς πριν από περισσότερα από 35 χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη ο εισαγγελέας της πόλης.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες, Τζόρτζ Γκασκόν, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο 53χρονος Έρικ Μενέντεζ και ο 56χρονος αδελφός του, Λάιλ Μενέντεζ, διέπραξαν τους φόνους, αλλά το γραφείο του θα εξετάσει νέα στοιχεία και θα λάβει απόφαση για το αν δικαιολογείται νέα καταδίκη στην περιβόητη υπόθεση που τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο.

Τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε αίτηση περιλαμβάνουν μια επιστολή που έγραψε ο Έρικ Μενέντεζ και η οποία, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα του.

Τα αδέλφια έχουν πει ότι σκότωσαν τους γονείς τους σε αυτοάμυνα, αφού υπέστησαν μια ζωή σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση από αυτούς. Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι λόγω της αλλαγής των απόψεων της κοινωνίας για τη σεξουαλική κακοποίηση, τα αδέλφια μπορεί να μην είχαν καταδικαστεί σήμερα για φόνο πρώτου βαθμού και να μην είχαν καταδικαστεί σε ισόβια χωρίς αναστολή.

Ο Μπράιαν Φρίντμαν, δικηγόρος της ευρύτερης οικογένειας, δήλωσε ότι υποστηρίζει σθεναρά την αποφυλάκιση των αδελφών.

«Δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερο από την απελευθέρωσή τους», δήλωσε ο Φρίντμαν για την Τζόαν Βαντερμόλεν, τη θεία των αδελφών.

Οι δικηγόροι των αδελφών δήλωσαν ότι η οικογένεια πίστευε από την αρχή ότι θα έπρεπε να τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία και όχι για φόνο. Η ανθρωποκτονία δεν αποτελούσε επιλογή για τους ενόρκους κατά τη δεύτερη δίκη που οδήγησε τελικά στην καταδίκη των αδελφών για φόνο, δήλωσε ο δικηγόρος Μαρκ Γεράγκος.

Σε φωτογραφία της 31ης Οκτωβρίου 2016, που δόθηκε από το Τμήμα Σωφρονισμού και Αποκατάστασης της Καλιφόρνιας, απεικονίζεται ο Erik Menendez, αριστερά, και σε φωτογραφία της 22ης Φεβρουαρίου 2018, που δόθηκε από το Τμήμα Σωφρονισμού και Αποκατάστασης της Καλιφόρνιας, απεικονίζεται ο Lyle Menendez.

California Department of Corrections and Rehabilitation μέσω AP

Η δολοφονία του 1989

Ο Λάιλ Μενέντεζ, ο οποίος ήταν τότε 21 ετών, και ο Έρικ Μενέντεζ, ο οποίος ήταν τότε 18 ετών, παραδέχτηκαν ότι πυροβόλησαν θανάσιμα τον πατέρα τους, διευθυντή ψυχαγωγίας Χοσέ Μενέντεζ, και τη μητέρα τους, Κίτι Μενέντεζ, το 1989, αλλά είπαν ότι φοβήθηκαν ότι οι γονείς τους επρόκειτο να τους σκοτώσουν για να αποτρέψουν την αποκάλυψη της μακροχρόνιας σεξουαλικής παρενόχλησης του Έρικ από τον ίδιο τον πατέρα του.

Οι εισαγγελείς τότε υποστήριζαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για οποιαδήποτε παρενόχληση. Είπαν ότι οι γιοι κυνηγούσαν την περιουσία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων των γονέων τους.

Οι ένορκοι απέρριψαν τη θανατική ποινή υπέρ της ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή.

Ο δικηγόρος Κλιφ Γκάρντνερ, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης τα αδέρφια, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση του εισαγγελέα. Οι δικηγόροι ζήτησαν από το δικαστήριο να ακυρώσει την καταδίκη τους.

«Δεδομένης της σημερινής πολύ διαφορετικής κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η σεξουαλική και σωματική κακοποίηση επηρεάζει τα παιδιά -αγόρια και κορίτσια- και των αξιοσημείωτων νέων στοιχείων, πιστεύουμε ότι η επανεξέταση της ποινής είναι το κατάλληλο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Γκάρντνερ σε email που έστειλε την Πέμπτη στο Associated Press. «Τα αδέρφια έχουν εκτίσει περισσότερα από 30 χρόνια στη φυλακή. Αυτό είναι αρκετό».

Η σειρά του Netflix

Η υπόθεση απέκτησε νέα προσοχή τις τελευταίες εβδομάδες αφότου το Netflix άρχισε να προβάλλει το δράμα αληθινών εγκλημάτων «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story».

Σε μια δήλωση στο X που δημοσίευσε η σύζυγός του, ο Έρικ Μενέντεζ χαρακτήρισε την εκπομπή ως μια «ανέντιμη απεικόνιση» των όσων συνέβησαν που τους έχει γυρίσει πίσω σε μια εποχή που οι εισαγγελείς «έχτισαν μια αφήγηση πάνω σε ένα σύστημα πεποιθήσεων ότι οι άνδρες δεν κακοποιούνται σεξουαλικά και ότι οι άνδρες βιώνουν το τραύμα του βιασμού διαφορετικά από τις γυναίκες».

Ο Cooper Koch, αριστερά, και ο Nicholas Alexander Chavez, μέλη του καστ της ταινίας «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story», ποζάρουν μαζί στην πρεμιέρα της σειράς του Netflix.

AP/Chris Pizzello

Ο Γκασκόν δήλωσε ότι πιστεύει ότι το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης θα είχε αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευαισθησία αν η υπόθεση είχε συμβεί σήμερα.

«Δεν έχουμε αποφασίσει για το αποτέλεσμα. Εξετάζουμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Γκασκόν.

Είπε ότι το γραφείο του δεν γνωρίζει την «εγκυρότητα» των όσων παρουσιάστηκαν στη δίκη.

Ο Γκασκόν, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή, σημείωσε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της θητείας του και μόνο τέσσερις συνέχισαν να διαπράττουν ξανά κάποιο έγκλημα.

Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου.

Ο Λάιλ Μενέντεζ απέκτησε πρόσφατα πτυχίο κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine, μέσω ενός προγράμματος της φυλακής. Ο Γεράγκος είπε ότι οι αδερλφοί υπήρξαν υποδειγματικοί κρατούμενοι παρά το γεγονός ότι πίστευαν ότι δεν θα αποφυλακίζονταν ποτέ.

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα», δήλωσε ο Γεράγκος. «Η οικογένεια πιστεύει ότι ήρθε η ώρα».

Η δήλωση της Κιμ Καρντάσιαν

Η σταρ του ριάλιτι και διάσημη προσωπικότητα Κιμ Καρντάσιαν, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης, έλαβε επίσης θέση, γράφοντας σε ένα προσωπικό δοκίμιο που μοιράστηκε με το NBC News ότι η υπερβολική προσοχή των μέσων ενημέρωσης στην πρώτη δίκη που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο τους στέρησε τη δικαιοσύνη.

Σημείωσε με «τα βάσανά τους και τις ιστορίες κακοποίησης που γελοιοποιήθηκαν σε σκετς στο “Saturday Night Live”» ότι τους παρουσίασαν ως «δύο αλαζονικά, πλούσια παιδιά από το Μπέβερλι Χιλς που σκότωσαν τους γονείς τους από απληστία. Δεν υπήρχε χώρος για ενσυναίσθηση, πόσο μάλλον για συμπάθεια».

«Ο Έρικ και ο Λάιλ δεν είχαν καμία πιθανότητα για μια δίκαιη δίκη σε αυτό το σκηνικό», έγραψε η Καρντάσιαν.