Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ: «Πύρινο» κήρυγμα στο κέντρο της Τεχεράνης - «Ο εχθρός μας είναι ένας»

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη για να τιμήσει τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ο «εχθρός των Μουσουλμάνων» είναι ένας διεμήνυσε και κάλεσε τον «άξονα της αντίστασης» να συσπειρωθεί, έναν σχεδόν χρόνο μετά τις «νόμιμες» όπως τις χαρακτήρισε επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ
4'

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πραγματοποίησε ένα σπάνιο κήρυγμα σήμερα το πρωί (4/10) –στο κέντρο της Τεχεράνης, το πρώτο μετά την ιρανική επίθεση με πυραύλους στο Ισραήλ και το κύμα ισραηλινών επιδρομών που ακολούθησε στα οχυρά της Χεζμπολάχ.

«Οι πολιτικές που υιοθέτησε ο εχθρός μας είναι να φυτέψει τους σπόρους του διχασμού και της εξέγερσης, να βάλουν σφήνα ανάμεσα σε όλους τους μουσουλμάνους. Είναι οι ίδιοι εχθροί για τους Παλαιστίνιους, τους Λιβανέζους, τους Αιγύπτιους και τους Ιρακινούς. Είναι ο εχθρός του λαού της Υεμένης και της Συρίας», είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν στο μεγάλο πλήθος. «Ο εχθρός μας είναι ένας».

Ο Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ ήταν η «λιγότερη τιμωρία» και οτι η Τεχεράνη θα επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ «αν χρειαστεί». «Η λαμπρή δράση των ενόπλων δυνάμεών μας πριν από μερικές νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη και θεμιτή».

Τηρώντας τις παραδόσεις της ιρανικής προσευχής της Παρασκευής, εκφώνησε την ομιλία του με αυτό που φαινόταν σαν κάννη τουφεκιού δίπλα του. Το δεύτερο μέρος του κηρύγματός του εκφωνήθηκε στα αραβικά, για να απευθυνθεί στο λιβανέζικο και παλαιστινιακό κοινό, είπε. «Το Ισραήλ δεν θα νικήσει ποτέ τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ», είπε ο Χαμενεΐ.

«Νόμιμες οι επιθέσεις της Χαμάς»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κάλεσε τα μουσουλμανικά έθνη να «σφίξουν τη ζώνη άμυνας» από το Αφγανιστάν μέχρι την Υεμένη και από το Ιράν και τη Γάζα μέχρι τον Λίβανο. Πρόσθεσε ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023 -κατά την οποία το Ισραήλ λέει ότι περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι- ήταν μια νόμιμη πράξη, όπως και η επίθεση του Ιράν στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν εν τω μεταξύ στην πρωτεύουσα Τεχεράνη για να δουν τον Ιρανό ηγέτη, κρατώντας τη φωτογραφία του δίπλα-δίπλα με εκείνη του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Κάποιοι έφεραν την πρασινοκίτρινη σημαία της Χεζμπολάχ, ενώ άλλοι την παλαιστινιακή σημαία.

Ο Χαμενεΐ είπε επίσης ότι η χώρα του δεν θα «αναβάλει ούτε θα βιαστεί να εκτελέσει το καθήκον της» στην αντιμετώπιση του Ισραήλ. Μίλησε επίσης εκ μέρους των Παλαιστινίων. «Ο παλαιστινιακός λαός έχει νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Να σταθεί απέναντι σε αυτούς τους εγκληματίες – τις δυνάμεις κατοχής. Δεν υπάρχει κανένα δικαστήριο ή διεθνής οργανισμός που να μπορεί να κατηγορήσει τον παλαιστινιακό λαό επειδή απλώς υπερασπίστηκε την πατρίδα του», είπε ο Χαμενεΐ κατά το κήρυγμα της Παρασκευής.

Η τελευταία φορά που ο Χαμενεΐ έκανε την προσευχή της Παρασκευής ήταν πριν από σχεδόν πέντε χρόνια για να τιμήσει τη μνήμη του θανάτου του Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος σκοτώθηκε από τις ΗΠΑ σε αεροπορική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Την Τρίτη (1/10), ο Χαμενεΐ διέταξε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, εν μέρει ως απάντηση στη δολοφονία του Νασράλα.

Στη Βηρυτό ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε προσγειωθεί στη Βηρυτό, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου. «Ένα ιρανικό αεροπλάνο έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι με τον υπουργό Εξωτερικών Aμπάς Αρακτσί», αναφέρει το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου ανέφερε εν τω μεταξύ ότι τα μαχητικά της βομβάρδισαν τη στρατιωτική βάση Ilania στο βόρειο Ισραήλ με ρουκέτες. Μια δήλωση της Χεζμπολάχ στο Telegram ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις κατά του λιβανικού και του παλαιστινιακού λαού.

Βομβαρδίστηκε το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου

Το συνοριακό πέρασμα Μασνάα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου «βομβαρδίστηκε σημαντικά», αναφέρει ο ΟΗΕ. Μιλώντας από τη Βηρυτό, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για τον Λίβανο, Μάθιου Χόλινγκγουορθ, είπε ότι το πέρασμα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου έχει «βομβαρδιστεί πολύ σημαντικά», περιορίζοντας τη δυνατότητα φυγής των ανθρώπων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον πόλεμο στον Λίβανο πέρασαν στη Συρία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Αυτό σημαίνει ότι τα αγαθά που κανονικά θα έρχονταν από τη ξηρά μέσω αυτής της διέλευσης -ο φθηνότερος, πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φέρουν εμπορεύματα στη χώρα- δεν θα μπορούν επίσης να παραληφθούν εδώ», είπε στο BBC. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ την Πέμπτη ότι χρησιμοποίησε το πέρασμα με τη Συρία για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στον Λίβανο.

Σχετικές ειδήσεις