Βιετνάμ: Δεκάδες τίγρεις πέθαναν σε ζωολογικό κήπο αφού προσβλήθηκαν από τη γρίπη των πτηνών

Τα 30 μέλη του προσωπικού που φρόντιζαν τις τίγρεις εξετάστηκαν αρνητικά για τη γρίπη των πτηνών και ήταν σε κανονική κατάσταση υγείας
Φωτογραφία Αρχείου
3'

Περισσότερες από δώδεκα τίγρεις αποτεφρώθηκαν αφού τα ζώα προσβλήθηκαν από τη γρίπη των πτηνών σε ζωολογικό κήπο στο νότιο Βιετνάμ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης VNExpress επικαλέστηκαν έναν φροντιστή του ζωολογικού κήπου Vuon Xoai στην πόλη Bien Hoa, ο οποίος δήλωσε ότι τα ζώα ταΐστηκαν με ωμό κοτόπουλο που αγοράστηκε από κοντινές φάρμες. Ο πάνθηρας και οι 20 τίγρεις, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μικρών, ζύγιζαν μεταξύ 10 και 120 κιλών όταν πέθαναν. Τα πτώματα αποτεφρώθηκαν και θάφτηκαν στις εγκαταστάσεις.

«Οι τίγρεις πέθαναν τόσο γρήγορα. Έδειχναν αδύναμες, αρνούνταν να φάνε και πέθαναν μετά από δύο ημέρες αφού αρρώστησαν», δήλωσε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Nguyen Ba Phuc.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις τίγρεις βρέθηκαν θετικά για τον ιό H5N1, τον ιό που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών.

Ο ιός H5N1

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1959 και εξελίχθηκε σε μια ευρέως διαδεδομένη και άκρως θανατηφόρα απειλή για τα μεταναστευτικά πτηνά και τα οικόσιτα πουλερικά. Έκτοτε έχει εξελιχθεί και τα τελευταία χρόνια ο H5N1 ανιχνεύθηκε σε ολοένα και περισσότερα ζώα, από σκύλους και γάτες μέχρι θαλάσσια λιοντάρια και πολικές αρκούδες.

Στις γάτες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ιός επιτίθεται στον εγκέφαλο, καταστρέφει και θρομβώνει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Περισσότερες από 20 άλλες τίγρεις απομονώθηκαν για παρακολούθηση. Ο ζωολογικός κήπος φιλοξενεί περίπου 3.000 άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων λιονταριών, αρκούδων, ρινόκερων, ιπποπόταμων και καμηλοπαρδάλεις.

Τα 30 μέλη του προσωπικού που φρόντιζαν τις τίγρεις εξετάστηκαν αρνητικά για τη γρίπη των πτηνών και ήταν σε κανονική κατάσταση υγείας, ανέφερε η VNExpress.

Ένα άλλο κρούσμα σημειώθηκε επίσης σε ζωολογικό κήπο στην κοντινή επαρχία Λονγκ Αν, όπου 27 τίγρεις και 3 λιοντάρια πέθαναν μέσα σε μια εβδομάδα τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η εφημερίδα.

Ασυνήθιστα στίγματα γρίπης που προέρχονται από ζώα εντοπίζονται περιστασιακά σε ανθρώπους. Αξιωματούχοι υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Πέμπτη ότι δύο εργαζόμενοι σε γαλακτοκομείο στην Καλιφόρνια μολύνθηκαν - με αποτέλεσμα να έχουν εντοπιστεί συνολικά 16 κρούσματα στη χώρα το 2024.

«Ο θάνατος 47 τίγρεων, τριών λιονταριών και ενός πάνθηρα στο σαφάρι My Quynh Safari και στον ζωολογικό κήπο Vuon Xoai εν μέσω της επιδημίας γρίπης των πτηνών στο Βιετνάμ είναι τραγικός και υπογραμμίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί η διατήρηση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία», ανέφερε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της PETA Τζέισον Μπέικερ σε δήλωση που έστειλε στο Associated Press.

«Η εκμετάλλευση των άγριων ζώων θέτει επίσης σε κίνδυνο την παγκόσμια ανθρώπινη υγεία αυξάνοντας την πιθανότητα μιας άλλης πανδημίας», δήλωσε ο Μπέικερ.

Η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο, στη συντριπτική πλειονότητά τους με άμεση επαφή μεταξύ ανθρώπων και μολυσμένων πτηνών.

Με πληροφορίες από Associated Press