«Ακούμε τις βόμβες, μένουμε ξάγρυπνοι» - Πώς περιγράφει τον εφιάλτη στη Μέση Ανατολή ιερέας

Ο πατήρ Ιουστίνος ο ιερέας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό περιγράφει στο Newsbomb.gr την τρομακτική κατάσταση στη Βηρυτό 
3'

«Ακούμε τις βόμβες. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια». Με αυτά τα λόγια ο πατήρ Ιουστίνος, ιερέας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, μιλώντας στο Newsbomb.gr περιγράφει τον εφιάλτη στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς συνέχεια ακούγονται εκρήξεις.

Ο ιερέας επέστρεψε στη Βηρυτό από την Ελλάδα προχθές και, όπως ανέφερε, αυτές τις μέρες στον Λίβανο οι κάτοικοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια λόγω των συνεχών βομβαρδισμών. Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές οι εκρήξεις είναι μακριά και δεν ακούγονται, μαθαίνουν αργότερα ότι έχουν καταστραφεί κτήρια και έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πολλοί κάτοικοι μένουν ξάγρυπνοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, και ότι ο ίδιος και άλλοι που ζουν κοντά στους βομβαρδισμούς βιώνουν αυτή την κατάσταση καθημερινά.

«Ήμουν στην Ελλάδα και γύρισα προχθές. Αυτές τις μέρες που είμαι εδώ, κάνουμε αγρυπνία, δηλαδή δεν κοιμόμαστε όλο το βράδυ, όλη τη νύχτα. Ακούμε τις βόμβες και έπειτα μαθαίνουμε τι συνέβη. Μαθαίνουμε ότι σκοτώθηκε κόσμος και καταστράφηκαν κτήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πατήρ Ιουστίνος σημείωσε επίσης πως κάποιοι που δεν αντέχουν την κατάσταση αναγκάζονται να φύγουν από τη Βηρυτό και να μετακινηθούν σε περιοχές μακριά από τον θόρυβο των εκρήξεων, όπως στα νότια της Βηρυτού ή σε άλλα μέρη του Λιβάνου. Όσοι βρίσκονται σε απόσταση 50 ή 100 χιλιομέτρων δεν ακούν τους βομβαρδισμούς, σε αντίθεση με αυτούς που ζουν κοντά στις εστίες της σύγκρουσης.

«Στα νότια της Βηρυτού, σε μερικά μέρη του Λιβάνου κοντά στα σύνορα με τη Συρία ο βομβαρδισμός δεν ακούγεται», πρόσθεσε.

Μάλιστα ανέφερε ότι σήμερα οι Ισραηλινοί χτύπησαν τον δρόμο που συνδέει τον Λίβανο με τη Συρία, γεγονός που επηρέασε χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν. Σε διάστημα μιας εβδομάδας είχαν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή περίπου 300.000 με 400.000 άνθρωποι, ενώ τώρα πολλοί σκέφτονταν να φύγουν παράνομα, καθώς ο δρόμος είχε κοπεί.

«Οι Ισραηλινοί χθες κατηγορούσαν τη Χεζμπολάχ ότι φέρνει όπλα από τη Συρία, έτσι σήμερα χτύπησαν τον δρόμο, την εθνική οδό μεταξύ Λιβάνου και Συρίας», ανέφερε ο πάτερας Ιουστίνος. «Έχουν φύγει σε μια βδομάδα περίπου 300.000-400.000 άνθρωποι».

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα εγκαταλείψει τον Λίβανο, ο πατήρ Ιουστίνος απάντησε ότι βρίσκεται σκόπιμα στη Βηρυτό για να στηρίξει την ενορία του και δεν μπορεί να τους εγκαταλείψει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Σχετικά με το πόσοι ορθόδοξοι υπάρχουν στην περιοχή, εξήγησε ότι η εκκλησία του έχει πάνω από 5.000 ενορίτες και ότι σε άλλες περιοχές, όπως στο όρος Λίβανος, υπάρχουν 100 ενορίες, ενώ στα βόρεια υπάρχουν ακόμα περισσότεροι.

«Δεν μπορώ να αφήσω την ενορία μου τώρα, γιατί πρέπει να είμαστε κοντά στους ενορίτες μας», πρόσθεσε. Ολοκληρώνοντας, ο πατήρ Ιουστίνος τόνισε τη σημασία της παρουσίας του κοντά στους ενορίτες του και τη δέσμευσή του να παραμείνει στη Βηρυτό παρά τις δυσκολίες.

Σχετικές ειδήσεις