Οι προκλήσεις της Ελλάδας στην αντιβαλλιστική προστασία και ο ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Ο αναλυτής γεωπολιτικού ρίσκου Άγγελος Χωριανόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στις αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Associated Press
3'

Τη στιγμή που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μοιάζει με «καζάνι που βράζει» ο αναλυτής γεωπολιτικού ρίσκου Άγγελος Χωριανόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στις αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα της αντιβαλλιστικής προστασίας και το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Χωριανόπουλο, το Ισραήλ έχει αναπτύξει την πιο πυκνή και προηγμένη αντιβαλλιστική ομπρέλα στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που το καθιστά ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις απειλές από βαλλιστικούς πυραύλους. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ έχει ήδη αντιταχθεί επιτυχώς σε ιρανικούς πυραύλους, οι οποίοι αξιοποιούν κινεζική τεχνογνωσία.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, παρότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παρόμοιες απειλές από την Τουρκία, η οποία διαθέτει πυραύλους επίσης βασισμένους σε κινεζική τεχνολογία, υστερεί σημαντικά στον τομέα της αντιβαλλιστικής άμυνας.

«Από τη μεριά της η Ελλάδα διαθέτει κυρίως το σύστημα Patriot για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή», επισημαίνει ο αναλυτής γεωπολιτικού ρίσκου, υπογραμμίζοντας το κενό που υπάρχει σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

«Δυστυχώς, η χώρα δεν έχει επενδύσει επαρκώς στην αντιβαλλιστική προστασία. Σε αντίθεση με το Ισραήλ, η Ελλάδα διαθέτει μόνο το σύστημα Patriot και τίποτα άλλο για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή», ανέφερε.

Η ανάγκη για αναβάθμιση της αντιβαλλιστικής άμυνας στην Ελλάδα

Η μεγάλη διαφορά στην αντιβαλλιστική προστασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ είναι ανησυχητική, τονίζει ο Άγγελος Χωριανόπουλος. «Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως, ενώ οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές, το επίπεδο ετοιμότητας της Ελλάδας υπολείπεται κατά πολύ.

«Στο κομμάτι της αντιβαλλιστικής προστασίας, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με το Ισραήλ. Διαθέτουμε μόνο το σύστημα Patriot και τίποτα άλλο, γεγονός που μας αφήνει εκτεθειμένους σε τέτοιου είδους απειλές», ανέφερε.

Ο αναλυτής γεωπολιτικού ρίσκου επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις σε αντιβαλλιστικά συστήματα, προκειμένου η Ελλάδα να θωρακιστεί απέναντι στις σύγχρονες απειλές που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η στρατηγική της Τουρκίας

Στον αντίποδα η Τουρκία, όπως εξηγεί ο Άγγελος Χωριανόπουλος, προσπάθησε αρχικά να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις συγκρούσεις της περιοχής, αλλά οι προσπάθειές της απέτυχαν. Παράλληλα, επιχείρησε να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο, αξιοποιώντας την οθωμανική κληρονομιά, αλλά απέτυχε και σε αυτό το μέτωπο.

«Η Τουρκία προσπάθησε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες, αλλά απέτυχε. Επίσης, η Τουρκία επιδίωξε να διαδραματίσει το ρόλο της προστάτιδας δύναμης στον μουσουλμανικό κόσμο, ιδιαίτερα στην Οθωμανική παράδοση, αλλά απέτυχε και σε αυτό», πρόσθεσε.

Πριν από δύο μήνες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την πρόθεσή του να στείλει τουρκικά στρατεύματα στο Λίβανο, κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέλαβαν δράση στην περιοχή, ενώ η Τουρκία φαίνεται να έχει περιορίσει τις ενέργειές της προς το παρόν. Ενδεικτικά, ο Άγγελος Χωριανόπουλος αναφέρει ότι η Τουρκία έχει σταματήσει τις εμπορικές μεταφορές ενέργειας προς το Ισραήλ, διαταράσσοντας προσωρινά τις εμπορικές της σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

«Ο Ερντογάν είχε αναφέρει πριν από δύο μήνες ότι θα στείλει στρατεύματα στον Λίβανο, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Αντιθέτως, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο. Επίσης, μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει σταματήσει τις εμπορικές μεταφορές ενέργειας προς το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις