Κιμ Γιονγκ Ουν: Απειλεί να καταστρέψει την Νότια Κορέα με πυρηνικά όπλα αν προκληθεί

Οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο Κορεατών ηγετών υποβόσκουν φέτος, καθώς η Βόρεια Κορέα φάνηκε να έχει εντείνει τις προσπάθειες παραγωγής πυρηνικών και να έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία
Φωτογραφία Αρχείου
4'

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να καταστρέψει τη Νότια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης, μετέδωσαν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας προειδοποίησε ότι αν ο Βορράς χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα θα «αντιμετωπίσει το τέλος του καθεστώτος του».

Η πύρινη αυτή ρητορική δεν είναι καινούργια, αλλά έρχεται σε μια περίοδο έντασης στην κορεατική χερσόνησο και μόλις λίγες εβδομάδες αφότου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δημοσίευσαν εικόνες του Κιμ να επισκέπτεται μια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, η οποία παράγει πυρηνικά υλικά οπλικού βαθμού.

Ενώ περιόδευε σε μια στρατιωτική βάση στο δυτικό τμήμα της χώρας την Τετάρτη, ο Κιμ δήλωσε ότι αν ο Νότος καταπατήσει την κυριαρχία του Βορρά, η Πιονγκγιάνγκ «θα χρησιμοποιήσει χωρίς δισταγμό όλες τις επιθετικές δυνάμεις που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων», μετέδωσε την Παρασκευή το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας.

«Αν έρθει μια τέτοια κατάσταση, η μόνιμη ύπαρξη της Σεούλ και της Δημοκρατίας της Κορέας θα είναι αδύνατη», πρόσθεσε ο Κιμ, χρησιμοποιώντας την κανονική ονομασία της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το CNN.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο Κορεατών ηγετών υποβόσκουν φέτος, καθώς η Βόρεια Κορέα φάνηκε να έχει εντείνει τις προσπάθειες παραγωγής πυρηνικών και να έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, βαθαίνοντας την ευρεία ανησυχία στη Δύση για την κατεύθυνση του απομονωμένου έθνους.

Τα σχόλια του Κιμ φάνηκε να έρχονται ως άμεση απάντηση στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, ο οποίος την Τρίτη παρουσίασε τον ισχυρότερο βαλλιστικό πύραυλο της Σεούλ και άλλα όπλα που έχουν σχεδιαστεί για την αποτροπή των βορειοκορεατικών απειλών κατά τη διάρκεια παρέλασης για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ιστορία των δύο εθνών

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είναι αποκομμένες η μία από την άλλη από το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953, ο οποίος ολοκληρώθηκε με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης, αφήνοντας τις δύο πλευρές τεχνικά ακόμα σε πόλεμο.

Ενώ και οι δύο κυβερνήσεις επιδίωκαν επί μακρόν τον στόχο της ειρηνικής επανένωσης, νωρίτερα φέτος ο Κιμ ανακοίνωσε ότι ο Βορράς δεν θα επιδιώξει πλέον αυτόν τον στόχο, αποκαλώντας τον Νότο «κύριο εχθρό» και κατεδαφίζοντας ένα μνημείο που συμβόλιζε την επανένωση.

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να ανακαλέσει μια βασική συμφωνία που κατοχυρώνει τη δυνατότητα επανένωσης των Κορεών ήδη από τη Δευτέρα, όταν αναμένεται να συνεδριάσει το νομοθετικό της σώμα, δήλωσε το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ στο CNN.

Τα οπλοστάσια

Τον περασμένο μήνα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δημοσίευσαν φωτογραφίες του Κιμ που φέρεται να περιηγήθηκε σε μια πυρηνική εγκατάσταση, σε μια σπάνια ματιά στο στενά φυλασσόμενο οπλικό πρόγραμμα του έθνους. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι εικόνες - οι οποίες δείχνουν τον Κιμ να πλαισιώνεται από άνδρες με στρατιωτικές στολές και καθαρά λευκά εργαστηριακά πουκάμισα - υπογραμμίζουν την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Βόρειας Κορέας για τη θέση της ως πυρηνική δύναμη.

Η Νότια Κορέα έχει επίσης ενισχύσει το οπλοστάσιό της για να ανταποκριθεί σε μια πιθανή απειλή από τον Βορρά.

Την Τρίτη, ο Γιουν παρουσίασε τον βαλλιστικό πύραυλο Hyunmoo-5, ο οποίος φέρεται να είναι ικανός να διεισδύσει σε υπόγεια καταφύγια της Βόρειας Κορέας.

«Εάν η Βόρεια Κορέα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, θα αντιμετωπίσει την αποφασιστική και συντριπτική απάντηση του στρατού μας και της συμμαχίας SK-ΗΠΑ», δήλωσε ο Γιουν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες ως βασικό στρατιωτικό εταίρο της χώρας. «Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας πρέπει τώρα να απαλλαγεί από την αυταπάτη ότι τα πυρηνικά όπλα θα το προστατεύσουν».

Οι ΗΠΑ πέταξαν ένα βομβαρδιστικό B-1B επάνω από μια τελετή για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων την Τρίτη στο Σέονγκναμ, κοντά στη Σεούλ, σε μια προφανή επίδειξη αλληλεγγύης.

Την Τετάρτη, ο Κιμ αποκάλεσε τον Γιουν «μαριονέτα» και είπε ότι είναι ένας «αφύσικος άνθρωπος» που καυχιέται για τη στρατιωτική του ισχύ στο κατώφλι ενός έθνους που κατέχει πυρηνικά όπλα, μετέδωσε το KCNA.