Έρχεται στο «φως» αρχαίο ελληνικό πλοίο του 5ου αιώνα π.Χ. – Πώς συνδέεται με την Ατλαντίδα

Ο εκτιμώμενος χρόνος για την εκτέλεση των εργασιών ανέλκυσης είναι 270 ημέρες.

Έρχεται στο «φως» αρχαίο ελληνικό πλοίο του 5ου αιώνα π.Χ. – Πώς συνδέεται με την Ατλαντίδα
1'

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανέλκυση του ελληνικού πλοίου της κλασσικής εποχής, γνωστού ως «Γέλα ΙΙ». Η ανακάλυψη του ναυαγίου θεωρείται πολύ σημαντική, διότι στο συγκεκριμένο πλοίο βρέθηκαν για πρώτη φορά κομμάτια (πλινθώματα) ορείχαλκου. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ο ορείχαλκος προέρχεται από τη θρυλική πόλη της Ατλαντίδας.

Πρόκειται για ελληνικό πλοίο του 5ου αιώνα προ Χριστού, με διάμετρο περίπου 15 μέτρα μήκος και 5 μέτρα πλάτος, που βρέθηκε σε βάθος 6 μέτρων.

Η Εποπτεία της Θάλασσας της Περιφέρειας της Σικελίας, χάρη στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής άνω των 900 χιλιάδων ευρώ, είχε ήδη αρχίσει τον Ιούλιο την υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή για να φέρει στο «φως» το ξύλο του σκάφους, καθώς και τα υλικά που αφορούν το φορτίο του πλοίου.

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία που ειδικεύεται στις υποβρύχιες εργασίες Atlantis Palermo του Monreale, στην επαρχία του Παλέρμο, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Superintendency of Sea. Ο εκτιμώμενος χρόνος για την εκτέλεση των εργασιών ανέλκυσης είναι 270 ημέρες.

Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η αποξήλωση και η ανάκτηση του ξύλου του σκάφους και θα εκκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης εντός των εγκαταστάσεων του Bosco Littorio, που διατίθενται από την Εποπτεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Καλτανισέτα, εντός του αρχαιολογικού πάρκου Γέλα.

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι δραστηριότητες, το πλοίο θα εκτεθεί σε ένα μουσείο εντός του Gela Ship Museum.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή