Κάντε δικό σας τον «Κόκκινο Οκτώβρη» - Πωλείται σοβιετικό υποβρύχιο

Το υποβρύχιο κλάσης Foxtrot, ικανό να χωρέσει 22 τορπίλες, παροπλίστηκε από τους Σοβιετικούς το 1993

Κάντε δικό σας τον «Κόκκινο Οκτώβρη» - Πωλείται σοβιετικό υποβρύχιο
Mysubmarines.com
2'

Αν το όνειρό σας είναι να αποκτήσετε ένα υποβρύχιο, αντίστοιχο με αυτό της θρυλικής ταινίας «Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», τότε μπορείτε, απλά θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Προς πώληση έχει βγει ένα ρωσικό υποβρύχιο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου με την αξία του να αποτιμάται περίπου στο 1,8 εκατομμυρία ευρώ.

Το υποβρύχιο κλάσης Foxtrot, ικανό να χωρέσει 22 τορπίλες, παροπλίστηκε από τους Σοβιετικούς το 1993.

Με μήκος 92 μ, το σκάφος μετέφερε κάποτε 12 αξιωματικούς, 10 αξιωματικούς εντάλματος και 56 ναυτικούς κατά την πλοήγηση στους ωκεανούς.

Θα μπορούσε να περάσει πέντε ημέρες πλήρως βυθισμένο στο νερό, αλλά ήταν λίγο συμπιεσμένο με ακτίνα 7,6μ και βύθισμα 5μ.

Το υποβρύχιο θα μπορούσε να βυθιστεί σε σχεδόν 304,8μ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να αναπτύξει ταχύτητα 4 κόμβων ενώ ταξιδεύει.

Η κομμουνιστική εφεύρεση, που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '50, έπαιξε μεγάλο ρόλο ως μέρος του υποβρύχιου στόλου της Σοβιετικής Ένωσης.

Το ρωσικό ναυτικό απέσυρε τα τελευταία υποβρύχια κατηγορίας Foxtrot το 2000.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mysubmarines.com, «Αυτό το υποβρύχιο της σοβιετικής εποχής απαιτεί επί του παρόντος μικρές μετασκευές και είναι έτοιμο να παραδοθεί».

Προσθέτει: «Το μοντέλο που διατίθεται προς πώληση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσετε ένα κομμάτι της ναυτικής ιστορίας, παρέχοντας πληροφορίες για τη ζωή των υποβρυχίων και τη στρατηγική στρατιωτική τεχνολογία του 20ού αιώνα».

Η πρώτη κλάση Foxtrot - επίσης γνωστή ως Project 641 - τέθηκε σε λειτουργία το 1958.

Τα πλοία μετρούσαν σχεδόν 90 μέτρα και τροφοδοτούνταν από τρεις μονάδες ντίζελ Kolomna 2D42M ισχύος 2.000 ίππων και τρεις ηλεκτρικούς κινητήρες.

Τα υποβρύχια κλάσης Foxtrot έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στο Σοβιετικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τέσσερα πετρελαιοκίνητα υποβρύχια κλάσης Foxtrot της ΕΣΣΔ οπλισμένα με πυρηνικά όπλα αναπτύχθηκαν με ένα από αυτά να πλησιάζει πολύ κοντά στην εκτόξευση πυρηνικής τορπίλης εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έφτασαν στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου όταν ο καπετάνιος του σοβιετικού υποβρυχίου νόμιζε λανθασμένα ότι ήταν υπό επίθεση.

Μόλις συνειδητοποίησε ότι τα πλοία των ΗΠΑ στην πραγματικότητα έκαναν σήμα και δεν επιτίθενται, υποχώρησε.

Ένα από τα τελευταία ενεργά πλοία - το Zaporizhia - καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή