Η… μισή Κούβα έχει «βυθιστεί» στο σκοτάδι – Τι συνέβη

Η ηλεκτροδότηση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους Κουβανούς.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
1'

Η… μισή Κούβα έχει βυθιστεί» στο σκοτάδι από εχθές το βράδυ (03/10), καθώς η έλλειψη καυσίμων και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που παραμένουν εκτός λειτουργίας, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αφήσει χωρίς ρεύμα μεγάλο μέρος του νησιού.

Η Εθνική Ένωση Ηλεκτρικού της Κούβας ανακοίνωσε ότι η ζήτηση το βράδυ της Πέμπτης, γύρω στην ώρα του δείπνου, έφτανε τα 3.200 MW, αλλά μπορούσε να καλύψει μόνο τη μισή. Αυτή σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς φωτισμό και κλιματισμό καθώς έπεφτε το σκοτάδι.

Σε συνοικίες της Αβάνας, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση γίνονταν περιοδικά αλλά ορισμένες επαρχίες, όπως η Πινάρ δελ Ρίο, μία περιοχή καλλιέργειας και παραγωγής καπνού, έμειναν εντελώς χωρίς ρεύμα.

Η κατάσταση βελτιώθηκε σήμερα το πρωί, αλλά οι αρχές προειδοποίησαν ότι στο 1/3 του νησιού αναμένεται και πάλι να σημειωθεί μπλακ άουτ όσο θα αυξάνεται η ζήτηση αργότερα εντός της ημέρας.

Τους προηγούμενους μήνες, σημειώνονταν πολύωρα μπλακ άουτ σε όλη την Κούβα, καθώς τα πεπαλαιωμένα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι σε λειτουργική κατάσταση και η χρεοκοπημένη κομμουνιστική κυβέρνηση, λόγω και των αμερικανικών κυρώσεων, δυσκολεύεται να αγοράσει πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.