Καλά νέα για το ελαιόλαδο: Η βελτιωμένη φετινή σοδειά, θα ρίξει στο μισό τις τιμές

Το τέλος της ξηρασίας στη Μεσόγειο θα προκαλέσει την ισπανική συγκομιδή του «υγρού χρυσού»

Καλά νέα για το ελαιόλαδο: Η βελτιωμένη φετινή σοδειά, θα ρίξει στο μισό τις τιμές
3'

Οι τιμές του ελαιολάδου προβλέπεται να μειωθούν κατά το ήμισυ τους επόμενους μήνες, καθώς το τέλος της ξηρασίας στη Μεσόγειο φαίνεται ότι θα φέρει βελτιωμένη συγκομιδή.

Η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, η Ανδαλουσία στην Ισπανία, αναμένεται να κάνει 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους του «υγρού χρυσού» αυτή τη σεζόν, αύξηση 77% σε σχέση με την προηγούμενη συγκομιδή, όπως αναφέρουν οι Νew York Times.

Η συγκομιδή της ελιάς ξεκινά συνήθως στα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να φέρει ανακούφιση στους αγοραστές, σε αρκετές χώρες, που είδαν την τιμή του λαδιού να εκτοξεύεταισε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Gary Lewis από την KTC Edibles, προμηθευτή ελαίων σε μεγάλα σούπερ μάρκετ με έδρα το Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι τιμές στη Βρετανία, να «μειωθούν κατά 40% έως 50%» ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης προσφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα τέλη του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως είπε στο τέλος του περασμένου έτους, οι μεγάλες τιμές του extra παρθένου ελαιόλαδου άγγιξαν τις 10,000 ευρώ ανά τόνο, φέτος εκτιμά ότι θα κινηθούν περίπου στις 4.000 με 5.000 ευρώ.

Ωστόσο εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα για τον καταναλωτή, θα είναι ορατά στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς θα υπάρχει νευρικότητα στην αγορά μέχρι να βγεί η καλλιέργεια από τα δέντρα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής.

Τα νέα έρχονται μετά από χρόνια κρίσης για τη βιομηχανία ελαιολάδου, καθώς μια σειρά από καύσωνες και ξηρασίες έχουν «πλήγωσαν» την παραγωγή και ώθησαν τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ.

Πέρυσι, η Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου της Ισπανίας, δήλωσε ότι ήταν "μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του τομέα".

Ο Kyle Holland, αναλυτής της Expana, δήλωσε ότι υπήρξε μια «μεγάλη εισερχόμενη προσφορά» από πολλές άλλες περιοχές, καθώς και από την Ισπανία, με τη Μεσόγειο να αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας προσφοράς.

«Άλλοι σημαντικοί παραγωγοί όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Τυνησία αναμένουν επίσης πολύ βελτιωμένη παραγωγή σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.

«Οι παράγοντες της αγοράς στην Ελλάδα προτείνουν δυνητική παραγωγή 230.000 μετρικών τόνων, από τους 130.000 της περασμένης σεζόν. Η Τουρκία αναμένεται να παράγει 260.000 έως 270.000 μετρικούς τόνους, σε σύγκριση με τους 120.000 περίπου της περασμένης σεζόν, ενώ η Τυνησία θα μπορούσε να φτάσει τους 280.000 έως 290.000 μετρικούς τόνους, από 210.000 έως 230.000 της περασμένης σεζόν.

ΟHolland δήλωσε ότι οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αναμένουν τώρα ότι οι τιμές θα μειωθούν καθώς γίνεται η συγκομιδή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή