Σε κίνδυνο οι εξαγωγές ρυζιού Basmati της Ινδίας από τη σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ρυζιού μπασμάτι στην παγκόσμια αγορά

Σε κίνδυνο οι εξαγωγές ρυζιού Basmati της Ινδίας από τη σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ
1'

Σε πτώση βρίσκονται οι εξαγωγές, όπως και η τιμή της ποικιλίας ρυζιού Paddy (Dhan) Basmati 1509 της Ινδίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Αυτό έχει ανησυχήσει τους καλλιεργητές ρυζιού μπασμάτι, καθώς οι μεγάλοι εξαγωγείς και μυλωνάδες έχουν μειώσει την ποσότητα αυτής της ποικιλίας που αγόραζαν νωρίτερα στις αγορές σιτηρών.

Περίπου το 25% του ρυζιού μπασμάτι που εξάγεται από την Ινδία αποστέλλεται στο Ιράν, το οποίο επηρεάζεται σοβαρά λόγω της αβεβαιότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας της All India Rice Exporters Association Ajay Bhalotia δήλωσε ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν έχει θέσει σε κίνδυνο τη «βιομηχανία ρυζιού μπασμάτι».

Από το συνολικό ρύζι μπασμάτι που εξάγεται από την Ινδία, το 25% εξάγεται στο Ιράν, ενώ το 20% πηγαίνει στο Ιράκ.

Η συνδυασμένη αξία για τις χώρες αυτές υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια τόνους και τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Bhalotia ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν «σταματήσει να παρέχουν ασφάλιση για τις εξαγωγές στο Ιράν».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες να μας δώσουν ασφάλιση, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες εξαγωγές στο Ιράν και το Ιράκ και να παρέχουμε δίκαιες τιμές στους αγρότες για τα προϊόντα τους», πρόσθεσε.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ινδία αφαίρεσε την κατώτατη τιμή για τις εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι για να ωθήσει τις παραγγελίες από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αμερική.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ρυζιού μπασμάτι στην παγκόσμια αγορά, ακολουθούμενη από το γειτονικό Πακιστάν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή