Μέση Ανατολή: «Τις επόμενες ώρες η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν» - «Αποκεφαλίζεται» η Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ «προετοιμάζεται για την πυραυλική απάντηση» κατά του Ιράν και να βάλει φωτιά στο… φιτίλι του πολέμου στη Μέση Ανατολή
AP Photo
10'

Ο ισραηλινός στρατός «ετοιμάζει μια απάντηση» στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση ή το χρόνο της απάντησης.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) λένε ότι θα απαντήσουν στην «επαίσχυντη» πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε τοποθεσία και ώρα της επιλογής τους.

Σε μια τηλεοπτική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι επιβεβαιώνει επίσης ότι δύο ισραηλινές αεροπορικές βάσεις χτυπήθηκαν στην επίθεση την Τρίτη, αλλά παραμένουν πλήρως επιχειρησιακές.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, τονίζοντας ότι μαχητές επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα.

"Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής", λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα της επίθεσης της περασμένης Τρίτης (01/10), «θα απαντήσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα και ισχυρότερη από ποτέ».

«Μπορείτε να δοκιμάσετε τη θέλησή μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, μιλώντας από την Τεχεράνη, επιστρέφοντας από την περιοδεία που πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες σε Λίβανο και Συρία.

Το τελευταίο διήμερο, το Ιράν βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και ύψιστο αμυντικό συναγερμό, με τα αραβικά Μέσα ενημέρωσης να σημειώνουν πως και έχει ζητηθεί να ενεργοποιηθούν τα υπόγεια συστήματα αεράμυνας, ειδικά στην κοιλάδα του Ισφαχάν –εκεί όπου βρίσκονται και οι μεγαλύτερες πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας– και στις πετρελαιοπηγές στα νότια της χώρας.

Παράλληλα, φαίνεται ότι η Τεχεράνη έχει διακόψει οιαδήποτε έμμεση επικοινωνία με την Ουάσινγκτον, προκαλώντας ανησυχία στο Πεντάγωνο. Αναλυτές από το Ισραήλ επισημαίνουν πως αν η χώρα αποφασίσει να απαντήσει στην πυραυλική επίθεση της Τρίτης, αυτό θα συμβεί μετά τα μεσάνυχτα ή τα ξημερώματα της Κυριακής (06/10).

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους, εξωτερικούς προς το Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης για να υποστηρίξει τη Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν, αλλά ένας μικρός αριθμός έπληξε το κέντρο και το νότιο Ισραήλ. Ένας Παλαιστίνιος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σκοτώθηκε.

Το μπαράζ ακολούθησε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τη Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου ενός που σκότωσε τον αρχηγό της οργάνωσης Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει προηγουμένως για «συνέπειες» της ιρανικής επίθεσης και έχει συζητήσει πιθανές επιλογές αντιποίνων με τις ΗΠΑ.

Διάγγελμα Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει καθήκον να απαντήσει στο Ιράν και θα το κάνει

Το μήνυμα πως «το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις - και αυτό πρόκειται να κάνουμε», έστειλε με διάγγελμά του απόψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα την δεχτεί. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις, και αυτό πρόκειται να κάνουμε» δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς έχει σχεδόν τελειώσει και ότι η σημαντική ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει επίσης εξαλειφθεί, ωστόσο οι IDF θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι οι κάτοικοι του Βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιστραφούν οι όμηροι από τη Γάζα.

"Καταστρέψαμε μεγάλο μέρος του οπλοστασίου των πυραύλων και ρουκετών που έχει κατασκευάσει η Χεζμπολάχ με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Νετανιάχου στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, προσθέτοντας: "Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου"..

Έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών που είχαν στόχο τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση τη Δευτέρα στον νότιο Λίβανο, ένα από τα προπύργια του ένοπλου κινήματος.

Τα τραύματα της 7ης Οκτωβρίου δεν έχουν ακόμη επουλωθεί πλήρως - Το Ιράν παραμένει μόνιμη απειλή για τη χώρα, δηλώνει ο πρόεδρος Χέρτσογκ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε σήμερα σε μήνυμα που μεταδόθηκε για την επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ, που συγκλόνισε τη χώρα, ότι τα τραύματα "δεν έχουν ακόμη επουλωθεί πλήρως".

"Τα τραύματά μας δεν μπορούν ακόμη να επουλωθούν πλήρως... γιατί όμηροι συνεχίζουν να βασανίζονται, να εκτελούνται και να πεθαίνουν σε αιχμαλωσία", τονίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, σύμφωνα με δήλωση του στρατού.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν και οι "πληρεξούσιοί" του συνιστούν "μόνιμη απειλή" για τη χώρα του, ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Σε μήνυμα προς τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ο Χέρτσογκ κατήγγειλε "τη μόνιμη απειλή που αποτελεί για το (ισραηλινό) κράτος το Ιράν και οι τρομοκράτες πληρεξούσιοί του, που έχουν τυφλωθεί από το μίσος και είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν το μοναδικό μας εβραϊκό έθνος-κράτος", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Το Ιράν εκτόξευσε το βράδυ της Δευτέρας σχεδόν 200 πυραύλους κατά του ισραηλινού εδάφους, προχωρώντας στη δεύτερη επίθεση σε λιγότερο από έξι μήνες.

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι ενήργησε έτσι σε αντίποινα για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό, και για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου σε επίθεση στην Τεχεράνη.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του Χανίγια. Το Ισραήλ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι "προετοιμάζει απάντηση" στη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν, κατά την οποία οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Λίβανος: Κανένα ίχνος ζωής από τον διάδοχο του Νασράλα μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό

Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία από την Παρασκευή με τον Χασέμ Σαφιεντίν, τον πιθανό διάδοχο του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα πηγή ασφαλείας του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει νέα από τον Χασέμ Σαφιεντίν από την ισραηλινή επίθεση την Παρασκευή στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή (4/10). Σύμφωνα με πηγές του Λιβάνου, που επικαλείται το Reuters ο Σαφιεντίν αναμένονταν ότι θα ήταν ο διάδοχος του δολοφονημένου ηγέτη της οργάνωσης. Εξάλλου, πηγές ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσαν στο Reuters νωρίτερα σήμερα ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, δεν ήταν «προσβάσιμος» μετά την επίθεση σε υπόγειο καταφύγιο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Αντίστοιχα, το ισραηλινό μέσο Channel 12 ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν «όλο και πιο σίγουροι» ότι σκοτώθηκε στο χτύπημα.

Συνολικά τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσαν ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιδρομές στο νότιο προάστιο της Βηρυτού - γνωστό ως Dahiyeh - από την Παρασκευή εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία να ερευνήσουν τον τόπο της επίθεσης. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής για τον Σαφιεντίν μετά την επίθεση.

Ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Nadav Shoshani δήλωσε την Παρασκευή ότι ο στρατός εξακολουθεί να αξιολογεί τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες, όπως είπε, είχαν στόχο το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ.

Η απώλεια του φημολογούμενου διαδόχου του Νασράλα θα ήταν ένα ακόμα πλήγμα για τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ λέει ότι σκοπεύει να επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή δεκάδων χιλιάδων πολιτών στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, που βομβαρδίζεται από τη Χεζμπολάχ από τις 8 Οκτωβρίου πέρυσι.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ δεν έχει δώσει εγγυήσεις ότι δεν θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Το Ισραήλ δεν έχει δώσει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα βάλει στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως αντίποινα για τα χτυπήματα των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο να πει κανείς» αν το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για αντίποινα.

«Ελπίζουμε και περιμένουμε να δούμε κάποια σοφία καθώς και δύναμη, αλλά όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε από το CNN αν το Ισραήλ έχει διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν φύγει από το τραπέζι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν το Ισραήλ να στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ακόμη το πότε θα αποφασιστεί ή θα τεθεί σε ισχύ η απάντηση του Ισραήλ.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επέτειο ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς για να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, ο αξιωματούχος είπε ότι «είναι πραγματικά δύσκολο να πούμε».

«Νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο θα ήθελαν να αποφύγουν να χτυπήσουν στις 7 του μήνα, οπότε κατά την εκτίμησή μου, αν γίνει κάτι θα είναι πιθανότατα πριν ή μετά», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο για να αποτρέψουν τη σύγκρουση από το να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο - και μέχρι στιγμής τα έχουν καταφέρει, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αυτή τη στιγμή, «αυτό είναι στα όρια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σχετικές ειδήσεις