Διεθνής ανησυχία για πλοίο – «φάντασμα» στην Αδριατική: Αναφορές ότι μεταφέρει εκρηκτικά υλικά

Το συγκεκριμένο πλοίο έχει περάσει από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ναμίμπιας, της Πορτογαλίας και του Μαυροβουνίου, ενώ, τελευταία το στίγμα του εντοπίσθηκε στην Αδριατική.
marinetraffic.com
3'

Η εμπορική πλοιοφόρος MV Kathrin, η οποία πιστεύεται ότι μεταφέρει εκρηκτικά υλικά προς το Ισραήλ, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στη διεθνή σκηνή, μετά και την προειδοποίηση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία και τα Ηνωμένα Έθνη είναι μεταξύ των οργανισμών που έχουν ζητήσει να μην επιτραπεί το πλοίο να δέσει σε διάφορα λιμάνια, φοβούμενοι ότι το φορτίο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία της Ναμίμπιας, το MV Kathrin μεταφέρει περίπου 60 κοντέινερ γεμάτα με TNT (τρινιτροτολουόλη) και άλλα 8 κοντέινερ με το εκρηκτικό υλικό HMX (εξογόνο), που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή στρατιωτικών όπλων.

Μέρος αυτών των υλικών προορίζεται για το Ισραήλ, ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται για ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία. Οι αρχές επισημαίνουν ότι το φορτίο δεν θα παραμείνει στη Σλοβενία αλλά θα συνεχίσει τη διαδρομή του προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πλοίο έχει περάσει από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ναμίμπιας, της Πορτογαλίας και του Μαυροβουνίου, αλλά σε ορισμένα λιμάνια, όπως αυτό του Walvis Bay στη Ναμίμπια, δεν επετράπη η είσοδος αυτού. Η Ναμίμπια απέκλεισε το πλοίο, εκφράζοντας στήριξη στον παλαιστινιακό λαό και την επιθυμία να σταματήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ναμίμπιας, Ιβόν Ντοσάμπ, τόνισε ότι η απαγόρευση της εισόδου συνάδει με την πολιτική της χώρας για το ζήτημα Ισραήλ – Παλαιστίνης, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι το πλοίο μεταφέρει εκρηκτικά προς το Ισραήλ.

Η πορεία του MV Kathrin έχει προκαλέσει διεθνείς αντιπαραθέσεις. Το πλοίο, το οποίο κατασκευάσθηκε το 2010 και φέρει την πορτογαλική σημαία, ξεκίνησε το ταξίδι του από το Βιετνάμ στις 21 Ιουλίου και έχει κάνει στάσεις σε διάφορες χώρες, με τελικό προορισμό το λιμάνι του Κόπερ, στη Σλοβενία. Ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νερά της Αδριατικής, κοντά στις ακτές της Κροατίας και του Μαυροβουνίου, χωρίς να υπάρχει σαφής ένδειξη για τον επόμενο προορισμό του.

Το MV Kathrin είναι εγγεγραμμένο στη Μαδέρα της Πορτογαλίας και ανήκει στη γερμανική εταιρεία Lubeca Marine Germany GmbH & Co Kg, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Την 27η Σεπτεμβρίου, το πλοίο ζήτησε επισήμως την ακύρωση της εγγραφής στην Πορτογαλία, αφαιρώντας την πορτογαλική σημαία, γεγονός που δυσκολεύει την είσοδο σε άλλα λιμάνια χωρίς νέα σημαία.

Το λιμάνι του Κόπερ, ένα από τα μεγαλύτερα της Σλοβενίας και σημαντικό σημείο για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αναμένεται να είναι ο τελικός προορισμός του MV Kathrin. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν θα επιτραπεί η πρόσδεση του πλοίου εκεί, καθώς οι σλοβενικές αρχές δεν έχουν δώσει επίσημη ανακοίνωση για την άφιξη.