Οι ινδικές μεγάλες εταιρείες χάλυβα με τους καλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως

Παρά τη σημαντική αυτή αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ινδικός τομέας χάλυβα είναι έτοιμος να εισέλθει σε ευνοϊκή φάση
3'

Η βιομηχανία χάλυβα της Ινδίας πρόκειται να επεκταθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, με σχέδια για προσθήκη περίπου 23 εκατομμυρίων τόνων χωρητικότητας ακατέργαστου χάλυβα μεταξύ FY24 και FY27, σύμφωνα με έκθεση της Nomura.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος αντανακλά σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,8%. Η έκθεση σημείωσε ότι αυτός ο στόχος ανάπτυξης είναι συνεπής με τη μακροπρόθεσμη μέση ανάπτυξη του κλάδου από το FY15 έως το FY24.

Παρά τη σημαντική αυτή αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ινδικός τομέας χάλυβα είναι έτοιμος να εισέλθει σε ευνοϊκή φάση.

"Εκτιμούμε ότι η βιομηχανία χάλυβα της Ινδίας θα προσθέσει περίπου 23 τόνους ακατέργαστης χωρητικότητας χάλυβα σε σχέση με το FY24-27F, σε 4,8% CAGR, σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο FY15-24", ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση σημείωσε ότι οι μεγάλες εταιρείες χάλυβα JSW, JSPL, Tata Steel και ArcelorMittal & Nippon Steel θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 87 τοις εκατό της συνεχιζόμενης επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας. Παρόλο που η έκθεση σημείωσε ότι σημαντική παραγωγική ικανότητα θα τεθεί σε λειτουργία τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο χάλυβας JSW πρόκειται να προσθέσει 7MT κατά FY28F σε 5 τοις εκατό CAGR έναντι του FY24-28F, σύμφωνα με την έκθεση. Ενώ το JSPL έχει οριστεί να προσθέσει 6,3 MT έως το FY27F σε 18 τοις εκατό CAGR έναντι του FY24-27F.

Η έκθεση πρότεινε επίσης ότι ακόμη και υπό μια συντηρητική υπόθεση 6 τοις εκατό CAGR στη ζήτηση χάλυβα μέχρι το FY27 (έναντι 7 τοις εκατό τα τελευταία πέντε χρόνια), οι προσθήκες παραγωγικής ικανότητας αναμένεται να υπολείπονται της αύξησης της ζήτησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση του ισοζυγίου εγχώριας προσφοράς-ζήτησης, μειώνοντας την ανάγκη για τις εταιρείες χάλυβα να βασίζονται στις εξαγωγές για αύξηση όγκου.

«Η βελτίωση των βασικών μεγεθών της εγχώριας προσφοράς-ζήτησης μέσω του FY27F θα υποδηλώνει μειωμένη εξάρτηση από τις εξαγωγές για αύξηση όγκου», προστίθεται στην έκθεση.

Οι εταιρείες χάλυβα της Ινδίας βρίσκονται σε καλή θέση στον παγκόσμιο τομέα μετάλλων, σύμφωνα με αναλυτές. Αυτές οι εταιρείες επωφελούνται από τη λειτουργία τους στο χαμηλότερο άκρο της καμπύλης του παγκόσμιου κόστους, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους εργασίας. Επιπλέον, το κόστος του σιδηρομεταλλεύματος της Ινδίας παραμένει ανταγωνιστικό σε σύγκριση με άλλες χώρες, ακόμη και για μη ολοκληρωμένους παραγωγούς χάλυβα.

Η μελλοντική επέκταση της βιομηχανίας χάλυβα της Ινδίας αναμένεται να οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από έργα brownfield, όπου οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις επεκτείνονται ή αναβαθμίζονται. Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση είναι ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης του κλάδου από τις εξαγωγές.

Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή χάλυβα της Ινδίας αυξήθηκε κατά 6 τοις εκατό CAGR μεταξύ 2019 και 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ την ανάπτυξη 1 τοις εκατό της Κίνας και την πτώση 1 τοις εκατό στον υπόλοιπο κόσμο. Με αυτούς τους παράγοντες, οι ινδικές εταιρείες χάλυβα θεωρούνται μερικοί από τους καλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι οι ινδικές μεγάλες εταιρείες χάλυβα είναι από τους καλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως», σημειώνει η έκθεση.