Ινδία: Δύο ορειβάτριες διασώθηκαν μετά από τρεις ημέρες στα Ιμαλάια
Μια Βρετανίδα ορειβάτης που είχε εξαφανιστεί στα Ιμαλάια μίλησε για την ανακούφισή της μετά την επιβίωσή της επί δύο ημέρες σε «βάναυσες» συνθήκες που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή της.
Η Fay Manners, με καταγωγή από το Bedfordshire της Αγγλίας, και η σύντροφός της στην ορειβασία, η Michelle Dvorak από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκλείστηκαν στο βουνό Chaukhamba στη βόρεια Ινδία όταν το σχοινί που σήκωνε τα τρόφιμα, τη σκηνή και τον εξοπλισμό ορειβασίας τους έσπασε, αφήνοντάς τους χωρίς προμήθειες.
Σύμφωνα με το BBC, το ζευγάρι έστειλε μήνυμα έκτακτης ανάγκης σε ύψος άνω των 6.096 μέτρων, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν μπόρεσαν αρχικά να τους βρουν.
Η κυρία Manners δήλωσε στο BBC ότι το ζευγάρι ήταν «τρομοκρατημένο» καθώς προσπαθούσε να κάνει μέρος της κατάβασης μόνο του, πριν τους συναντήσουν οι διασώστες.
Η κυρία Manners είναι αλπινίστρια, ορειβάτης που ειδικεύεται σε δύσκολες αναβάσεις, και τώρα ζει στο Σαμονί της Γαλλίας.
«Μετά βίας επέζησαν»
Αφού ένας ξεκολλημένος βράχος έκοψε το σχοινί που χρησιμοποιούσαν για να τραβήξουν τις τσάντες των δύο, η κυρία Manners δήλωσε ότι ένιωσε «απελπισία».
«Είδα την τσάντα να πέφτει στο βουνό και αμέσως κατάλαβα τις συνέπειες αυτού που επρόκειτο να συμβεί», είπε.
«Δεν μας είχε απομείνει κανένας από τον εξοπλισμό ασφαλείας μας. Ούτε σκηνή. Καμία σόμπα για να λιώσει το χιόνι για νερό. Ούτε ζεστά ρούχα για το βράδυ. Τα τσεκούρια πάγου και τα κραμπόν μας για να αποσυρθούμε πίσω στη κατασκήνωση μας.
«Δεν είχαμε ούτε φακό κεφαλής για να μετακινηθούμε τη νύχτα».
Το ζευγάρι μπόρεσε να στείλει μήνυμα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνα για διάσωση.
Οι γυναίκες βρήκαν καταφύγιο σε ένα περβάζι καθώς άρχισε να χιονίζει, μοιράζοντας τον μοναδικό υπνόσακο που είχαν.
«Ένιωθα υποθερμία, έτρεμα συνεχώς και με την έλλειψη τροφής το σώμα μου ξέμεινε από ενέργεια για να κρατηθεί ζεστό», δήλωσε η κυρία Manners.
Το επόμενο πρωί ένα ελικόπτερο ήρθε για να βρει το ζευγάρι, αλλά δεν μπόρεσε να τους εντοπίσει - πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετώπιζαν άλλες 24 ώρες στο βουνό.
«Προσπάθησαν να μας σώσουν, αλλά οι συνθήκες ήταν σκληρές για την επιχείρηση. Κακές καιρικές συνθήκες, ομίχλη, μεγάλο υψόμετρο και δεν μπορούσαν να μας βρουν καθώς το μέτωπο ήταν τόσο τεράστιο», εξήγησε.
Αφού κατάφεραν να κατεβούν με σχοινί από την πλαγιά του βουνού σε κάποιο μέρος που έλιωνε ο πάγος, οι δύο γυναίκες κατάφεραν να μαζέψουν λίγο νερό στα μπουκάλια τους.
Η κυρία Manners είπε ότι «μετά βίας επέζησαν» από την καταιγίδα εκείνο το απόγευμα και τη δεύτερη νύχτα στο κρύο χωρίς φαγητό και με ελάχιστο νερό.
«Το ελικόπτερο πέταξε ξανά, δεν μπορούσε να μας δει. Είχαμε καταστραφεί», είπε.
«Ξέραμε ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε να κατέβουμε μόνες μας, καθώς το ελικόπτερο δεν επρόκειτο να μας βοηθήσει».
«Έκλαψα από ανακούφιση γνωρίζοντας ότι μπορεί να επιβιώσουμε»
Εκείνο το δεύτερο πρωί άρχισαν να κατεβαίνουν προσεκτικά με σχοινί από το βράχο, γνωρίζοντας ότι η αδύναμη κατάστασή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθη.
Σε εκείνο το σημείο εντόπισαν μια ομάδα Γάλλων ορειβατών να έρχεται προς το μέρος τους - διασώστες που είχαν ακούσει για την κατάστασή τους από κοινούς φίλους.
Μοιράστηκαν τον εξοπλισμό, τα τρόφιμα και τους υπνόσακους τους με τις γυναίκες και επικοινώνησαν με το ελικόπτερο με την ακριβή τοποθεσία για τη διάσωσή τους.
Η κυρία Manners δήλωσε: «Έκλαψα από ανακούφιση γνωρίζοντας ότι μπορεί να επιβιώσουμε».
«Μας υποστήριξαν για να διασχίσουμε τον απότομο παγετώνα, κάτι που θα ήταν αδύνατο χωρίς τον εξοπλισμό μας, τα κραμπόν και τα παγοπέδιλα».
«Είτε θα είχαμε παγώσει μέχρι θανάτου είτε θα επιχειρούσαμε να διασχίσουμε τους απότομους παγετώνες χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα γλιστρούσαμε στο θάνατο μας»
«Ή ίσως, ίσως το ελικόπτερο θα μας είχε τελικά βρει;»
Θέλω να εμπνεύσω τις γυναίκες να ασχοληθούν με την ορειβασία
Το 2022 η κυρία Manners ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε την ανάβαση της διαδρομής Phantom Direct στη νότια πλευρά του Grand Jorasses στο Mont Blanc.
Έχει επίσης αναρριχηθεί με επιτυχία σε κορυφές στο Πακιστάν και τη Γροιλανδία τον περασμένο χρόνο.
Η κυρία Manners έχει περιγράψει τη φιλοδοξία της να εμπνεύσει τις γυναίκες να ενδιαφερθούν για τον αλπινισμό και να ασχοληθούν με την ορειβασία ως χόμπι.
Είπε ότι το περιστατικό που έκοψε το σχοινί «ήταν ατυχές και πολύ σπάνιο».
«Κάναμε πολύ καλά που επιβιώσαμε και υποχωρήσαμε με τον τρόπο που το κάναμε», πρόσθεσε η κυρία Manning.
Είπε ότι αισθάνθηκε «εξαντλημένη, ψυχικά κατεστραμμένη και υπερβολικά κουρασμένη σε σημείο που δεν μπορώ να κοιμηθώ».
Τώρα το ζευγάρι δήλωσε ότι σχεδίαζε να φάει τοπικό ινδικό φαγητό πριν μπορέσει να γυρίσει με πτήση πίσω στους αγαπημένους του.